Čuda nisu moguća, Statut neće biti usvojen

Budimo realni i razmišljajmo o sutra

Čuda nisu moguća, Statut neće biti usvojen

A. Beganović

Čuda nisu moguća, Statut na kojem insistiraju UEFA i FIFA na današnoj Skupštini Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine koja počinje u 11:00 sati neće biti usvojen.

Istinski ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu s mnogo nestrpljenja očekivali su današnju Skupštinu i nadali su se čudu, no izvjesno je da Statut neće biti usvojen, te da će FSBiH biti suspendovan.

Iako su stvari bile jasne još prije nekih pola godine, odnosno iako se znalo da Statut neće biti usvojen, ipak je tinjala nada da će delegati Skupštine poslušati glas razuma te da će se izdići iznad politike.

Međutim, delegati (čast izuzecima) u ovom sudbonosnom trenutku za bh. fudbal ne razmišljaju svojom glavom, njima je naređeno i oni će izvršiti naređenje političkih moćnika kojima je cilj uništiti sve što ima veze sa Bosnom i Hercegovinom, te će glasat protiv usvajanja novog Statuta i u isto vrijeme će prekršiti postojeći, na koji se često pozivaju.

Skupština broji 60 delegata. Za kvorum ih treba biti 46, a za usvajanje treba 45 glasova. Na današnjoj Skupštini biće najviše 56 delegata jer u HNK nisu izvšeni izbori.Naime, u postojećem Statutu u članu 9. stoji da su svi članovi Skupštine obavezni poštivati ne samo odluke FSBiH već i UEFA-e i FIFA-e i samim tim su obavezni izvršiti sve ono što međunarodne asocijacije od njih traže.

Šta nakon današnje Skupštine? Možda je ovo pitanje i mnogo važnije od same Skupštine jer svjesni smo šta nas na istoj očekuje.

Kao što je SportSport.ba već pisao, UEFA i FIFA će formirati Komitet za normalizaciju ili prinudnu upravu, no još uvijek se ne zna ko će se nalaziti u tom komitetu, mada je Marcel Benz u nekoliko navrata potvrdio da u istom neće biti mjesta za grobare bh. fudbala.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.