Ćulum: Derbi se ne smije izgubiti, vjerujem u Želju

Sa Plavima bio šampion

Ćulum: Derbi se ne smije izgubiti, vjerujem u Želju

Najveći bosanskohercegovački derbi između FK Željezničar i FK Sarajevo bit će odigran sutra na Grbavici.

Budući da na bodovnoj tablici Željezničar ima tri boda više od komšija sa Koševa, jasno je da bi pobjednik u derbiju mogao napraviti dobar korak u pohodu na titulu, dok bi eventualnim porazom jedna od ekipa znatno nazadovala na tom putu. 

Uoči 110. gradskog derbija derbija razgovarali smo sa Milanom Ćulumom, bivšim fudbalerom Željezničara koji je sa Plavima u sezoni 2009/2010. bio šampion BiH. Ćulum, kako kaže, prati i dalje šta se dešava na Grbavici i ne krije da je pozitivno iznenađen rezultatima koje Željezničar u posljednje vrijeme ostvaruje pod trenerskom palicom Slavka Petrovića. 

"Iako sam iz Željezničara otišao prije nekoliko godina, u principu i dalje pratim šta se dešava. Vidim da je moj bivši klub dobro igra i da je u zadnje vrijeme u dobroj formi, tako da se pred derbi zna kome dajem prednost. Vjerujem da će Željezničar uspjeti nadigrati Sarajevo, pobijediti i u konačnici osvojiti titulu", kazao je Ćulum na samom početku razgovora za SportSport.ba. 

Ćulum je mišljenja da derbi neće biti od presudne važnosti u borbi za titulu.

"Te velike utakmice, barem kad sam ja igrao, ispostavile su se da i nisu toliko presudne. Kada smo bili šampioni mi smo izgubili jedan derbi, dok smo u drugoj utakmici remizirali. Ispostavilo se na kraju da su presudne bile manje utakmice. Ipak, sad je situacija takva da je svaki bod bitan. Nema sumnje da bi eventualna pobjeda Željezničara rezultirala znatno većom euforijom."

Iz svoje epizode na Grbavici je izdvojio jedan derbi. 

"Lično nemam pozitivno iskustvo iz derbija, ali svakako da je to najveća utakmica. U Sarajevu se za tu utakmicu živi sedam dana prije, a isto tako i poslije. Svima znači derbi, bez obzira na kojoj se ko poziciji nalazi. Ta utakmica se ne smije izgubiti zbog navijača i ljudi iz kluba. Meni je ostao posebno u sjećanju derbi na Koševu koji je završen 0:0. Rezultatski je mnogo značio, jer smo tad, koliko se sjećam, osigurali plasman u Evropu." 

Željezničar je Ćulumu, bio i ostao, najdraži klub. 

"U Željezničaru sam proveo najbolji period u karijeri. Imali smo odlične rezultate, dobru ekipu, atmosferu i jednostavno sam tad zavolio klub. Iako sam kao klinac mislio samo o Crvenoj zvezdi ili Partizanu, u međuvremenu sam zavolio Željezničar i mogu reći da mi je to najdraži klub." 

Sa igračima iz šampionske generacije i danas je u kontaktu.

"U principu svi smo ostali u dobrim odnosima i čujemo se s vremena na vrijeme. Dosta njih i dalje aktivno igra i znam pretežno gdje je ko. Popović je tu u Beogradu, kao i ja, vidio sam se također i sa Radovanovićem u Čačku kada smo igrali utakmicu... Kad budem dolazio u Sarajevo obavezno ću se javiti onima koji budu tu da ih vidim nakon dugo vremena", kazao je Ćulum.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ovaj srbijanski internacionalac danas nastupa za beogradski Rad. 

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi