Da li će NS FBiH "sahraniti" FK Sloga iz Siminog Hana

Kome smeta klub iz predgrađa Tuzle?

Da li će NS FBiH "sahraniti" FK Sloga iz Siminog Hana

A. Beganović

Mato Jozić, Irfan Durić, Samir Ćemalović, Mirsad Drljević, Slaven Garić, Ibrahim Lapandić, Brranimir Oreč, Hamdo Spahić, Suad Spahić i Stipo Vukadin su članovi Izvršnog odbora Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine koji će u narednim danima donijeti odluku o budućnosti jednog "malog", ali u isto vrijeme i kluba na kojeg se trebaju ugledati mnogi bosanskohercegovački klubovi, FK Sloga iz Siminog Hana.

FK Sloga iz Simonog Hana, predgrađa Tuzle, "mali" je bosanskohercegovački klub, kojeg s pravom ljubitelji fudbala u našoj zemlji porede sa njemačkim Hoffenheimom. FK Sloga jedan je od rijetkih klubova koji je vlastitim novčanim sredstvima od oranice napravio stadion na kojem će se danas-sutra moći igrati i premijerligaške utakmice.

Uspon FK Sloga počeo je prije par godina kada je na čelo ovog kluba došao Azmir Husić, čovjek koji zajedno sa svojim saradnicima od ovog kluba želi napraviti klub na koji će biti ponosni stanovnici Siminog Hana, ali i svi Tuzlaci, te stanovnici Tuzlanskog kantona.

I na dobrom putu su Husić i saradnici, u kratkom vremenskom periodu od kantonalne lige Sloga je stigla na korak do učešća u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine. Kažemo na korak jer iako su fudbaleri ovog kluba u prošloj sezoni zauzeli 1. mjesto u Drugoj ligi Federacije BiH Grupa Sjever pojedinci iz vrha Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine im žele uskratiti pravo učešća u Prvoj ligi federacije.

Nogometni savez Federacije BiH ne poštuje vlastite Propozicije takmičenja?

Pozivaju se iz Nogometnog saveza FBiH na odluku donesenu malo prije početka prošle sezone i usput zaboravljaju da su svoju nesposobnost pokazali tako što su od Prva lige napravili raj za mešetaranje što su na svojoj koži najbolje osjetili fudbaleri GOŠK-a iz Gabele, koji su u meču sezone u Doboju kod Kaknja unakaženi od sudija.

Prema toj odluci FK Sloga nije ispunio uslove vezano za normative vaspitno-pedagoškog rada i obavezu nastupanja sa dvije omladinske selekcije (juniori i kadeti) u Omladinskoj ligi BiH grupa "Sjever", te nije ispunio propisane uvjete za ostvarivanje plasmana u viši stepen takmičenja Prvu ligu FBiH. 

Međutim, iz Fudbalskog saveza Tuzlanskog kantona tvrde drugačije, odnosno na adresu Nogometnog saveza FBiH su poslali dopis u kojem jasno stoji da je FK Sloga ispunila sve svoje obaveze, a uvidom u Propozicije takmičenja Druge lige Federacije BiH jasno se vidi da je klub iz Siminog Hana, koji se sa svojim omladinskim selekcijama takmiči na nivou Tuzlanskog kantona, ispunio sve potrebne uslove za plasman u Prvu ligu Federacije BiH.

"Da organizira nogometnu aktivnost sa takmičarskim/natjecateljskim ekipama pretpionira (U-13), pionira (U-15), kadeta (U-17) i juniora (U-19) od kojih najmanje tri (3) moraju učestvovati u stalnim takmičenjima/natjecanjima u ligama NS FBiH ili kantonalnih/županijskih saveza", jedan je od uslova za takmičenje u Drugoj ligi FBiH prema Propozicijama takmičenja.

Dakle, Sloga je takmičenje u Drugoj ligi Grupa Sjever završila na 1. mjestu, četiri omladinske kategorije ovog kluba učestvovale su u takmičenjima na nivou Kantona i nikakvih prepreka za ulazak ekipe iz Siminog Hana u viši rang ne bi trebalo biti. Osim, ako se u ovom slučaju ne žele žaštiti interesi nekog drugog kluba, pa možda i Podgmreča, kojem se već nekoliko godina dozvoljava da svoje domaće utakmice igra na terenu koji ne ispunjava infrastrukturalne uslove za odigravanje susreta u Prvoj ligi FBiH.

Komitet za takmičenje donio zaključak, da li će članovi IO zanemariti vlastite sitne interese?

Podsjetimo, Komitet za takmičenje Prve lige FBiH na svojoj posljednjoj sjednici zaključio je da Sloga ne ispunjava pomenute uslove, pozivajući se na donešenu odluku IO NS FBiH nekoliko dana prije početka prošle sezone, koja FK Sloga nije ni dostavljena, a FS TK-a za istu je saznao tek u decembru, odnosno na kraju prvog dijela sezone. 

Međutim, radi se samo o zaključku, a konačnu odluku po ovom pitanju donijet će Izvšni odbor NS FBiH kojeg sačinjavaju Mato Jozić, Irfan Durić, Samir Ćemalović, Mirsad Drljević, Slaven Garić, Ibrahim Lapandić, Brranimir Oreč, Hamdo Spahić, Suad Spahić i Stipo Vukadin. 

Pomenuti članovi IO juče su trebali donijeti konačnu odluku po ovom pitanja, ali sjednica prema našim, istina nezvaničnim informacijama, nije ni održana, odnosno ista je prekinuta od strane simpatizera i dječaka FK Sloga.

Od koga su se skrivali članovi IO?

Početak sjednice planiran je za 12:00 u zgradi NS FBiH, no kako su iz Sloge najavili mirne prosteste na kojima su učetvovali dječaci ovog kluba, kao i njihovi roditelji, početak iste je pomjeren, a u zgradi NS FBiH nije bilo nikog osim čistačice. Prepali su se u IO NS FBiH članova omladinskih selekcija i simpatizera FK Sloga, pa su svakih pola sata mijenjali vrijeme početka i mjesto održavanja sjednice.

A, da ipak u NS FBiH ima ljudi spremni se suočiti sa problemima pokazali su Samir Ćemalović i Ibrahim Lapandić, koji su stigli pred zgradu NS FBiH i bili su spremni saslušati ljude iz Siminog Hana.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Bilo kako bilo, moćnici iz NS FBiH neće moći se vječno skrivati i u narednim danima će donijeti odluku. Sloga je već kažnjena jer zbog novonastale sitaucije igrači odlaze iz ovog kluba, a čelnici ne znaju s kojim igračkim kadrom da krenu u pripreme za narednu sezonu.

No, stvari se još uvijek mogu ispraviti, odnosno članovi IO trebaju konačno prestati gledati svoje interese i donijeti jedinu ispravnu odluku u ovom slučaju. Klub iz Siminog Hana mora igrati u Prvoj ligi Federacije BiH jer je to zaslužio na terenu, a oni zbog kojih se i "zakuhalo" moraju se ugledati na ovaj klub, te bi konačno i svoje klubove trebali organizovati na pravi način. Sloga iz Siminog Hana može im biti pravi primjer kako od "malog" kluba napraviti zdrav i prepoznatljiv sportski kolektiv.

Zaprati FK Tuzla City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Tuzla City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.