Da li će Plavi u vječitom derbiju biti znatno oslabljeni?

Potencijalni problemi za Željezničar

Da li će Plavi u vječitom derbiju biti znatno oslabljeni?

Trener FK Željezničar Milomir Odović bi se pred gradski derbi sa Sarajevom mogao naći u iznenadnim i velikim problemima sa sastavom.

Naime, poznato je da okosnicu prvog tima Plavih sa Grbavice čine izrazito mladi momci a nekoliko njih još uvijek ima pravo nastupati i za juniorsku U19 reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Derbi na Koševu je zakazan za 16. maj, a upravo će tog dana na rasporedu biti susret drugog kola elitne skupine B kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, kada će naši juniori na Pecari igrati protiv Crne Gore.

Zanimljivo, u slučaju da igrači Željezničara dobiju poziv u reprezentaciju, u šta je teško sumnjati, i da se odazovu selektoru Toniju Karačiću, Plavi bi vrlo važnu utakmicu u borbi za šampionsku titulu dočekali znatno oslabljeni.

Juniorski reprezentativci BiH iz redova Željezničara koji nastupaju u prvom timu su Kerim Memija, Amir Hadžiahmetović i Dženis Beganović. Sva trojica su ove sezone izuzetno bitne karike za klub sa Grbavice, pa bi njihov izostanak bio jako teško nadoknadiv, posebno kada se u obzir uzme činjenica da Odović baš i ne raspolaže sa širokim rosterom igrača.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Memija i Beganović su za juniorsku selekciju BiH nastupali u prvom dijelu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo kada smo se susretali sa Francuskom, Makedonijom i Lihtenštajnom, dok Hadžiahmetović nije konkurisao za pomenute susrete ali će biti član ove ekipe u predstojećim prijateljskim utakmicama, pa je realno očekivati i poziv za elitni krug.

Kuriozitet je u Evropi da jedan tim koji se sasvim ravnopravno bori za naslov prvaka u prvih jedanaest daje čak trojicu igrača koji još uvijek imaju pravo igrati za U-19 reprezentaciju svoje zemlje. Još je interesantnije što bi se upravo to moglo pokazati kao ozbiljan hendikep za Plave pred veliki gradski derbi koji bi mogao rješavati pitanje prvaka države.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.