"Da nije bilo neznalice Petrovića, bili bismo prvaci"

Šta se to dešava u Želji?

"Da nije bilo neznalice Petrovića, bili bismo prvaci"

E. Škorić

FK Željezničar je bez trofeja okončao prošlu sezonu i morao se zadovoljiti samo nastupima u Evropi, iako se pred početak sezone pompezno najavljena berba trofeja.

No, trofeji su ponovo zaobišli Grbavicu, a sve je više igrača koji javno naglašavaju da je za to najveći krivac šef stručnog štaba Slavko Petrović. Naravno, rijetki su u javnosti govorili o tome, ali Ivan Lendrić je po završetku sezone po Petroviću osuo drvlje i kamenje, a danas je to učinio i Samir Bekrić. 

Na sastanku Upravnog odbora FK Željezničar na kojem se sumirala sezona 2016/2017 tražila se osoba koja bi preuzela odgovornost za sportske neuspjehe, a jedini koji više nije imao nikakvih drugih aduta bio je Slavko Petrović. Tako je Petrović na svoja pleća stavio sve ono što nije štimalo u protekloj sezoni i tim potezom barem privremeno spasio svoje mjesto na klupi Plavih ali i omogućio “upravljačkim i nadzornim strukturama” da još jednan sportski neuspjeh prebace na nekog drugog.

"Otvoreno i detaljno smo razgovarali s Petrovićem. Prema mom mišljenju, ključni razlozi za nastavak saradnje su preuzimanje odgovornosti, uviđanje vlastitih grešaka te naravno ukupni rezultati koje je tim imao od trenutka kad ga je Petrović preuzeo. Nadzorni i upravni odbor bio je jedinstven u podršci Petroviću. Klub ne funkcioniše na bazi ultimatuma, međutim, osnovna očekivanja su da mora biti napretka u igri i pristupu utakmicama, koji prema našem mišljenju, kao ni prema mišljenju svih navijača, nije bio zadovoljavajući krajem sezone. To podrazumijeva i sistemski rad na otklanjanju identifikovanih grešaka", rekao je Vedran Vukotić, predsjednik FK Željezničar u razgovoru za Klix.ba, potvrdivši time da je Petrović ostavljen ne radi svojih kvaliteta, već prvenstveno kao idealan žrtveni jarac za sve neuspjehe.

Međutim, u atmosferi gdje trener služi prvenstveno za pokriće neuspjeha, dok će lovorike za sve ono što je dobro urađeno, ponijeti neko ko ne izlazi na travnati teren (osim da pregleda kako je pokošena trava) igračima je najteže.  Jedan od iskusnijih, sa Željom višestruki prvak BiH, Samir Bekrić nakon što se uspio izboriti za dozvolu da ode na posudbu govorio je otvoreno za Dnevni Avaz.

"Treniralo me je mnogo trenera i nikad nisam imao nikakav problem ni sa jednim, uvijek sam imao korektan i profesionalan odnos. Više ne mogu da šutim i da doživljavam poniženja od čovjeka koji je loš trener i čovjek bez karaktera. Želim da zaštitim sebe i svoj klub od takvih trenera, jer mi smo tu danas, za dvije ili deset godina, a on sigurno neće biti. Čovjek koji je zalutao i čovjek koji svojim neznanjem nije donio titulu, glavni je krivac što titula nije došla na Grbavicu", poručio je Bekrić.

"Kako je moguće da igrač napusti trening, a trener ništa ne kaže? Kako je moguće da igrač igra utakmicu bez treninga, a pričao nam je o njemačkoj disciplini? On je, onda, bio u nekoj drugoj Njemačkoj. Kako je moguće da igrači koji imaju konflikt na treningu vode raspravu deset minuta, a on to samo posmatra i ne reaguje, a onda i neki igrači napuste trening. Kako je moguće da su igrači koji imaju 3-5 treninga u prednosti nad onima koji imaju 150. To je njegova njemačka disciplina", dodaje Bekrić.

Ispričao je Bekrić za Dnevni Avaz i kako je Petrović u prije 4:0 pobjede u Mostaru protiv Zrinjskog tražio zatvorenu varijantu na terenu, no igrači su se, prema riječima Bekrića, dogovorili da napadnu i na kraju su slavili laganu pobjedu. Bila je to pobjeda kojom je u potpunosti opravdano postavljanje Petrovića na klupu Želje, ali danas po riječima igrača čini se da on apsolutno nije imao nikakve veze sa njom.

"Na pripremama mi je dao mizernu minutažu i tada sam vidio da ima nešto protiv mene, iako mi to nikad nije smio reći. Trpio sam poniženja i više ne mogu, a i ne želim", tvrdi iskusni veznjak, koji također dodaje da se sve ovo znalo, ali se šutjelo u interesu kluba. 

"Želim da zaštitim sebe, svoj klub i saigrače od neznalice. Imam ime i prezime, koje sam stekao napornim radom, trudom i neću dozvoliti da me neko poput njega ponižava. Da smo ranije izašli u javnost, siguran sam da bi titula bila naša", poručuje Bekrić, svjestan da "totalitarni režim" i stroga cenzura svega što se plasira u javnost klubu ne donosi očekivane rezultate.

Da stvar bude gora, igračima je pod prijetnjom kazni zabranjeno da razgovaraju sa medijima koji jedini već godinama tokom priprema prate bh. klubove, pa tako i Željezničar i koji se trude zadržati dozu objektivnosti, te ne žele samo prenositi partijska saopštenja objavljena na službenoj stranici. Tako je portal SportSport.ba stavljen na crnu listu zabranjenih medija nakon članka “Propast dinastije Misimovića” u kojoj je upozoravao na katastrofalan put kojim je Željo krenuo pod trenerskom palicom Miloša Kostića i uz transfer politiku koju vode nestručne osobe.  

Sprema li se pedala i Petroviću?

Tada je kao žrtveni jarac poslužio Miloš Kostić. On je bio jedini krivac za neuspjehe, a kao spasioc stigao je Slavko Petrović - ime koje je garantovalo pozitivne reakcije među navijačima, simpatizerima i forumašima koji u posljednjih par godina u Želji itekako utiču na rad “upravljačkih i nadzornih struktura”. Zvuči smiješno, ali Željezničar je toliko zaglibio u raznorazne pokušaje pravdanja pred navijačima da čak i Slavko Petrović u svom godišnjem izvještaju piše o forumašima, a Sportski direktor Aldin Čenan u intervju ih naziva "Fergusonima". 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Javna je tajna da Sportski direktor "ne miriše" Petrovića, a s obzirom da je na zvaničnoj stranici koju "kontroliše" predsjednik NO dozvoljeno fudbaleru da negativno priča o šefu struke,  postavlja se pitanje da li je opet došlo vrijeme za odstrijel i spas vlastitih fotelja, pa gledajući klimu na društvenim mrežama i forumima ne bi čudilo da Petrović i pored “jednoglasne podrške Nadzornog i Upravnog odbora” dobije otkaz nakon prvog neuspjeha.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi