Daleko smo od odgovora ko osvaja, a ko napušta ligu

Sve je još uvijek otvoreno

Daleko smo od odgovora ko osvaja, a ko napušta ligu

E. Škorić

Tri kola prije kraja ništa nije gotovo. Nekoliko klubova se bori za titulu, nekoliko za opstanak.

Odavno nismo bili svjedoci ovako napete i uzbudljive premijerligaške sezone. Prvenstvo se bliži kraju, a još ništa nije poznato. Osim da Leotar ispada iz lige.

I dok su Trebinjci, koji tek formalno igraju drugi dio sezone, već spakovali kofere za Prvu ligu RS (devet bodova iz 27 kola), nekoliko klubova spašava živu glavu. Borba za goli život traje već neko vrijeme i definitivno će još potrajati.

Trenutno je, uz otpisani Leotar, nižem rangu najbliži prijedorski Rudar, koji ima 22 boda. Možda bi stvari bile sada drugačije da je Zvijezda u subotu porazila Rudar na Banja Ilidži u derbiju začelja. Taj susret je završen 0:0, pa je Rudar ostao u igri.

Rudar se nada da će prestići Travnik, koji ima 25 bodova, a još uvijek u opasnosti je i Zvijezda. Prijedorčani u 28. kolu dočekuju Travnik i to bi trebao biti ključan meč u borbi za opstanak. 

Rudar do kraja ima odraditi i gostovanja Vitezu, te Željezničaru. Ne pobijede li Rudari Travnik, definitivno nemaju više čemu da se nadaju. No, u slučaju da pobijede, izjednačit će se s Travnikom (po 25 bodova). 

Jako važan duel u borbi za opstanak bit će onaj Travnika i Zvijezde u 29. kolu. Evo i zašto. Ako Travnik i izgubi od Rudara, Zvijezda gostuje u 28. kolu u Banjoj Luci Borcu. Recimo da Zvijezda izgubi (autsajder je svakako), ostat će na 28 bodova, Rudar i Travnik će imati po 25. Nadalje, Travnik će u 29. kolu ugostiti Zvijezdu i pobjedom se bodovno izjednačiti s Gradačačanima.

I dok će Travnik i Zvijezda voditi bitku, Rudar će u Zenici gostovati Vitezu i ima priliku da se priključi svojim rivalima u borbi za opstanak. Ako bi se doista sve tako dogodilo, da Rudar dobije Travnika, Zvijezda izgubi u Banjoj Luci, Rudar dobije Viteza, a Travnik Zvijezdu na Piroti, posljednje kolo bi svi dočekalo sa po 28 bodova. Pravila bi se mini-tabela ta tri kluba. 


Ključne utakmice:
28. kolo: Rudar - Travnik
29. kolo: Travnik - Zvijezda
30. kolo: Borac - Travnik, Rudar - Željezničar 

Tabela za opstanak:
Rudar - Zvijezda 3:0
Zvijezda - Rudar 0:0
Travnik - Rudar 2:0
Rudar - Travnik ?
Zvijezda - Travnik 2:0
Travnik - Zvijezda ?

Poredak: Rudar 4 (3-2), Zvijezda 4 (2-3), Travnik 3 (2-2). Napomena: Travnik ima dvije utakmice manje, Rudar i Zvijezda po jednu.

No, ne mora značiti da će sa istim brojem bodova ti klubovi okončati sezonu. Tešku utakmicu igra Rudar na kraju jer će ugostiti Željezničar kome će biti neophodni bodovi za titulu, Travniku valja na noge Borcu u Banja Luku, a Zvijezda ima najlakši zadatak jer će ugostiti Vitez. Kako sada stvari stoje, Rudar je u najtežoj situaciji, pa Travnik i na kraju Zvijezda. Morate imati na umu da govorimo o Premijer ligi i da ovdje nemoguće lako postane moguće i obratno.

U vrhu je također neizvjesno. Čak četiri kluba vjeruju u naslov. Trenutno je Zrinjski na broju jedan sa 55 bodova, toliko ima i Željezničar, Široki Brijeg ima 52, Sarajevo 51 bod. Sve je jasno, Zrinjskom tri pobjede u tri preostala meča garantuje titulu. Čak i ako Željezničar pobijedi sve do kraja, kao i Zrinjski, Mostarci su prvaci zbog najboljeg omjera u duelima sa Željom i Širokim (famozna mini-tabela).

Želji, dakle, preostaje da se nada kiksu Mostaraca. A i sam tim s Grbavice ne može biti siguran da će dobiti preostala tri meča. Dosta toga u svojim rukama ima Velež. Rođeni u sljedećem kolu dočekuju Želju, a u 30. kolu Zrinjski. Željo ima još igrati protiv Sarajeva na Grbavci u 29. kolu, te gostuje davljeniku Rudaru na kraju. Zrinjski ide na Otoku, dočekuje Mladost, pa ide na spomenuto gostovanje Veležu.

Dobre šanse, makar imaju tri boda manje, ima i Široki Brijeg. Široki, naime, ima najbolje šanse ako bi tri kluba završila sa istim brojem bodova. U mini-tabeli tri vodeća kluba, Široki je najuspješniji. Širokobriježani zato priželjkuju po kiks Zrinjskog i Želje, ali moraju da pobijede Leotar u Trebinju, Čelik i Olimpic na Otoci. Ako ćete realno, teško da će neko od ta tri kluba moći da zaustave hercegovačku ekipu.

Nekim ludim kombinacijama nadaju se i u Sarajevu, ali doista je nerealno očekivati da bordo tim osvoji titulu. Kasno su na Koševu počeli da igraju... 

Ključne utakmice za prvaka:
28. kolo: Velež - Željezničar
29. kolo: Željezničar - Sarajevo
30. kolo: Velež - Zrinjski, Olimpic - Široki

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Tabela za prvaka (u slučaju istog broja bodova):
Široki - Željezničar 3:2
Željezničar - Široki 0:3
Široki - Zrinjski 1:1
Zrinjski - Široki 3:2
Zrinjski - Željezničar 2:1
Željezničar - Zrinjski 2:1

Poredak: Široki: 7 bodova (9-6), Zrinjski 7 (7-6), Željezničar 3 (5-9)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.