Dan kada se rodila najveća legenda FK Sarajevo

"Svi u napad, jedan je Hase"

Dan kada se rodila najveća legenda FK Sarajevo

S. Mlaćo

Na današnji dan 1933. godine u Sarajevu, tačnije naselju Kovači, rođen je Asim Ferhatović-Hase, jedan od najboljih bosanskohercegovačkih nogometaša u historiji, te najveća legenda FK Sarajevo.

Popularni Hase nogometom se počeo baviti u nižerazrednom Vratniku iz Sarajeva, a potom je igrao za FK Sarajevo. Nastupao je za mlađe kategorije bordo kluba, debitovao za seniorsku momčad 1952. godine protiv Zagreba, a u sezoni 1966./67. sa Sarajevom je osvojio je prvenstvo Jugoslavije. 

U sezoni 1963/64. bio je najbolji strijelac prvenstva Jugoslavije sa postignutih 19 pogodaka, a te godine nakratko je otišao u turski Fenerbahče, gdje se nije dugo zadržao i vratio se u Sarajevo. 

Njegova čuvena izjava vezana za taj slučaj, i dan danas je kao grafit zapisana na zidu pomoćnog terena stadiona Koševo. 

"Ne mogu, brate ja, igrati za novac i slušati kako trebam igrati. Hvala im, bili su korektni i nisu mi pravili probleme. Rekao sam im da ja mogu samo u Sarajevu igrati". 

Za FK Sarajevo je upisao  preko 700 nastupa, a za "A" selekciju reprezenacije Jugoslavije odigrao je samo jednu utakmicu, i to 1961. godine protiv Južne Koreje (5:1).

Najveći bosanskohercegovački stadion u našem glavnom gradu nosi naziv "Asim Ferhatović-Hase", a njegovi pogocci i bravure prepričavaju se i dan danas. Napustio nas je 25. januara 1987. godine, a na njegovoj dženazi prijatelji i poznanici su ga ispratili aplauzom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi