Derbi kao nekada, Sarajevo do povoljnih 1:1 na Grbavici

Četvrtfinale Kupa BiH

Derbi kao nekada, Sarajevo do povoljnih 1:1 na Grbavici

E. Škorić

Željezničar je na Grbavici ugostio Sarajevo u sklopu četvrtfinala Kupa BiH. Derbi je opravdao očekivanja, a pobjednika nije bilo. Završeno je rezultatom 1:1, pa ćemo polufinalistu Kupa saznati nakon revanša na Koševu za dvije sedmice.

Iako smo se posljednjih godina navikli na "nule" u derbijima, koje bi često odlučio samo jedan ili nijedan pogodak, konačno smo mogli uživati u pravom spektaklu. Susret je donio pregršt prilika, dva gola, dosta velikih promašaja, dosta trke, dosta borbe...

Na otvaranju utakmice Selimović centrira, Jamak nije stigao na vrijeme loptu pospremiti u mrežu gostiju. Neočekivano rano je stigao vodeći pogodak Plavih. U 14. minuti povratna lopta Tomića za Svraku, koji je s ruba šesnaesterca postigao eurogol za slavlje domaćih igrača i navijača.

Bučan u prodoru

Nekoliko minuta kasnije Jajalo je tukao sa 22-23 metra, lopta ide preko Lončarićevog gola. Utakmica je nakratko prekinuta oko 20. minute zbog bakljade navijača Sarajeva, koji su bili smješteni na jednom dijelu sjeverne tribine. 

U 24. minuti velika šansa za goste, Stojčev je izašao sam pred Lončarića, koji brani. Stojčev je oprobao svoj udarac i u 33. minuti, lopta je otišla pored lijeve stative domaćeg gola. Nakon jednog većeg pritiska gostiju, u 37. minuti Željo prijeti. Tomić je poslije dodavanje Svrake sjajno tukao, lopta otišla malo preko prečke gola Bandovića.

 
Svraka slavi vodeći gol

Nemoguće je promašio Jamak u završnici prvog dijela poslije ubačaja Stanića. Uslijedila je kazna za promašaj na otvaranju drugog dijela, kada je Jajalo matirao Lončarića za 1:1. Taj gol je bio garancija da ćemo gledati sjajan nogomet do kraja utakmice.

U 53. minuti Jamak sa nekih 25  metara  šutira iz voleja, lopta je prohujala pored Bandovićeve desne stative. Nekoliko minuta greška Stanića, kontra bordo tima tri na jedan, ali je Zeljković spasio i izbacio u korner. 


 Derbi bez baklji ne može

Imao je Hodžić stopostotnu šansu u 57. minuti, ali je Bandović spasio Sarajevo. Nekoliko minuta kasnije na drugoj strani veliki promašaj. Bilbija je nakon ubacivanja s desne strane ostao sam na sedam metara od domaćeg gola, primio je loptu, ali pucao direktno u Lončarića. Mogao je Stanić dovesti Željezničar u vodstvo u 71. minuti, ali je iz dobre pozicije pucao pored gola.

Malo je tempo igre opao u posljednjih 10-ak minuta, što je bilo i očekivano jer niko nije želio izgubiti. U 88. minuti Purić se našao u dobroj prilici nakon ubačaja Barića, ali je pucao visoko preko gola. Nakon pet minuta sudijske nadoknade nije bilo promjene rezultata. 

Jasno da je Sarajevu rezultat daleko povoljniji iz više razloga. Za 14 dana bordo tim na Koševu dočekuje komšije s Grbavice, a gol postignut u gostima zasad daje Sarajevu veće šanse za prolaz u polufinale Kupa. Nama je najvažnije da je derbi izgledao onako kako svi želimo da izgleda. 

Kup BiH, četvrtfinale, prva utakmica:
Željezničar - Sarajevo 1:1 (Svraka 14/ Jajalo 46)

ŽELJEZNIČAR: Lončarić, Bučan, Hodžić, Stanić, Selimović Zeljković, Bogdanović, Svraka (od 81. Bajić), Jamak (od 60. D. Sadiković), Tomić (od 61. Zolotić), Hasanović.

Potražite više informacija na temu Kup BiH:

SARAJEVO: Bandović, Barić, Stojčev (od 80. Purić), Jajalo, Velkoski, Tatomirović, Vusljanin, Cimirot, Bilbija, Tadejević (od 72. Puzigaća), Dupovac.

 

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.