Derbi na Tušnju, Željo ponovo protiv Radnika

Kroji se konačan poredak pred Ligu 6

Derbi na Tušnju, Željo ponovo protiv Radnika

Danas je na rasporedu posljednjih šest utakmica prvog dijela Premijer lige, odnosno Lige 12. S obzirom da je već poznato koji će timovi igrati u Ligi za prvaka, a koji u Ligi za opstanak, 22. kolo će poslužiti kako bi se zauzele 'startne pozicije' pred nastavak sezone.

Derbi kola igra se na Tušnju, gdje se sastaju stari rivali Sloboda i Sarajevo. Prvi ovosezonski meč ova dva kluba odigran na Koševu završen je rezultatom 1:1, a teško je odrediti favorita današnjeg derbija. Ako pitate Vladu Jagodića, to ne može biti Sarajevo.

"Uz dužno uvažavanje njih kao ekipe i njihovog trenera Janjoša, oni ne mogu doći na Tušanj i sebe postaviti u ulogu favorita. Izazov nam predstavlja to što je Sarajevo u seriji od osam uzastopnih pobjeda u prvenstvu. Nadamo se pobjedi i mislim da bismo puno dobili osvajanjem tri boda", riječi su trenera tuzlanskog kluba.

S druge strane, Sarajevo na Tušanj stiže puno optimizma. Bordo tim pobjeđuje, vrlo rijetko prima golove, nalazi se na drugom mjestu na tabeli i sa novim trijumfom bi osigurao tu poziciju pred nastavak prvenstva, uz teoretsku šansu za prestizanjem Zrinjskog. Vrijedi istaći da će Sloboda na ovoj utakmici biti oslabljena neigranjem Amera Ordagića, koji je povrijeđen, te suspendovanog Ismara Hajrulahovića. Glavni sudija utakmice bit će Edin Jakupović iz Bihaća.

Lider Zrinjski je u posljednjem kolu prvog dijela sezone domaćin Metallegheu, a za potvrdu prvog mjesta na tabeli Mostarcima je potreban trijumf. 

“Utakmica od velike važnosti za nas. Metalleghe je tijesno poražen od Slobode i Željezničara, a pobjeda nad Širokim najbolja je opomena pred ovaj meč. Svi ti rezultati govore kakva nas utakmica očekuje, pa smo svjesni da moramo odigrati kvalitetno kako bismo ostvarili cilj, a to je naravno pobjeda“, rekao je trener Zrinjskog Ivica Barbarić, koji neće moći računati na suspendovanog Tomića i povrijeđenog Kukoča.

Željezničar i Radnik će na Grbavici odigrati još jedan međusobni duel, treći u posljednje dvije sedmice. Željo je istog protivnika u srijedu savladao sa 2:0, a na Grbavici priželjkuju isti ishod i danas.

"Protiv Radnika smo odigrali dvije dobre utakmice i one neće imati veze sa ovom utakmicom. Radnik ne može tri puta zaredom odigrati loše, ali ja nemam straha od protivnika. Jedini strah mogu imati od moje ekipe. Sigurno nijedan trener ne može kolegu iznenaditi, ali ja sam u maloj prednosti jer poznajem te igrače malo više. Pozvao bih publiku da nas podrži, a možda oni presude i donesu nam tri boda", rekao je Petrović.

Željezničar je u Premijer ligi samo jednom savladao Radnik na domaćem terenu i to 2007. godine, kada je bilo 1:0. Iako je ovo duel trećeplasiranog i četvrtoplasiranog tima na tabeli, jasno je da uloga favorita pripada Željezničaru, koji ovog proljeća u Premijer ligi još uvijek nije primio niti jedan gol.

Na Pecari će se sastati Široki Brijeg i Olimpik, dva kluba koja će igrati u Ligi za opstanak. Širokobriježani su favorit, ali nema sumnje da veći motiv imaju gosti iz Sarajeva kojim je krajnje vrijeme da počnu postizati golove i donositi bodove. Olimpik u tri utakmice na proljeće još uvijek nije postigao nijedan gol, a jedinu pobjedu na Pecari je ostvario 2011. godine kada je slavio sa 3:1.

Priliku za prvu pobjedu u proljetnom dijelu sezone tražit će i Čelik, koji na svom terenu dočekuje Mladost. Zeničani imaju veliki motiv pred ovaj meč i nadaju se da će se osvajanjem tri boda približiti rivalima u borbi za opstanak. Sa druge strane, Mladost zauzima osmo mjesto na tabeli sa 25 bodova i vjerovatno je već riješila pitanje opstanka u ligi.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Vitez će na svom terenu ugostiti Krupu, protiv koje će imati imperativ pobjede. Samim plasmanom u Ligu za prvaka, gosti su osigurali opstanak u društvu najboljih, što je pred početak sezone i postavljeno kao najveći cilj. Vitez je od opasne zone udaljen deset bodova i s pobjedom u današnjoj utakmici bi se dodatno približio opstanku, što je i njihova primarna zadaća.

Sve utakmice 22. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine igraju se danas u 15 sati.

Zaprati FK Mladost Doboj Kakanj, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Mladost Doboj Kakanj Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi