Derbiji na Grbavici i u Banja Luci, Slavija gostuje Radniku

U susret posljednjim utakmicama 2. kola BHT PL

Derbiji na Grbavici i u Banja Luci, Slavija gostuje Radniku

Nakon pet jučerašnjih utakmica kojim je otvoreno drugo kolo BH Telecom Premijer lige BiH, danas su na rasporedu preostale tri. Naročito će zanimljivo biti na Grbavici i na Gradskom stadionu u Banja Luci.

Željo nakon dugo vremena igra na Grbavici, Široki se dolazi nadigravati

Željezničar će prvu domaću utakmicu u novoj ligaškoj sezoni otvoriti protiv Širokog Brijega. Susret četvrtoplasiranog i drugoplasiranog tima iz prošle sezone privući će veliku pažnju domaće javnosti. Željo se, nakon šoka kojeg je doživio u susretu sa Metalurgom, sjajno podigao i "iskalio" na Olimpicu, kojem je na Otoci postigao tri gola i tako na najbolji mogući način otvorio novu sezonu. Široki Brijeg je, sa druge strane, također bio siguran u domaćem ogledu protiv Radnika kojeg je rutinski savladao s rezultatom 2:0.

Željo i Široki su do sada odigrali trideset ligaških derbija, a interesantno je da najtrofejniji bh. klub ima negativan omjer protiv kluba iz Hercegovine. Plavi su protiv Širokog slavili trinaest puta, dok su Širokobriježani pobijedili u sedamnaest utakmica. Posebno je zanimljivo, pa možemo reći i nevjerovatno, da baš nijedna ligaška utakmica ove dvije ekipe nije završila nerješenim rezultatom. Široki Brijeg je u historiji tri puta uspio pobijediti Želju na gostujućem terenu, a posebno se pamti trijumf iz prošle sezone kada je Plavima nanesen najteži domaći poraz u posljednje vrijeme. Tada je bilo 3:0 za klub sa Pecare. Susret na Grbavici igra se s početkom u 20:30 minuta, a bit će ga moguće posmatrati na Areni Sport.

Zakuhtalo Sarajevo traži pobjedu u Banja Luci

Drugi veliki derbi dana igra se u Banja Luci gdje se sastaju domaći Borac i zakuhtalo Sarajevo. Bordo tim se na krilima velikog trijumfa u Grčkoj sada okreće prvom pravom izazovu u novoj sezoni Premijer lige, budući da su prvi susret protiv Zvijezde pobijedili za zelenim stolom. Borac u drugačijem raspoloženju dočekuje susret budući da su u prvom kolu podbacili u duelu protiv Mladosti iz Velike Obarske, gdje su poraženi sa 2:0.

Sarajevo rijetko pobjeđuje u Banja Luci, a posljednji trijumf desio se još u sezoni 2009/10 kada je bordo tim slavio golom Džakmića. Baš kao i prošlosezonski okršaj Željezničara i Širokog Brijega, i susret Sarajeva sa Borcem završen je rezultatom 0:3. Međutim, taj rezultat je registrovan zbog nereda navijača o kojim se dosta pričalo. Borac i Sarajevo večeras će odigrati svoju jubilarnu 60. utakmicu u historiji, a Sarajevo je uspješnije sa 26 pobjeda. Meč će uživo prenositi Moja TV s početkom u 19 sati.

Radnik i Slavija u potrazi za prvim pogotkom sezone

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Radnik i Slavija odigrat će prvi susret današnjeg programa. Utakmica počinje u 17 sati, a u njoj će oba tima tražiti svoj prvi pogodak u novoj sezoni. U prvom kolu Slavija je u Foči remizirala protiv aktuelnog šampiona Zrinjskog, što su iz kluba okarakterisali kao uspjeh, dok je Radnik poražen od Širokog Brijega na Pecari.

Prošle sezone je Radnik slavio u oba navrata, sa 2:0 u Bijeljini i čak 5:2 u Istočnom Sarajevu. Radnik će u ovoj utakmici biti u ulozi blagog favorita, ali Slavija je u sezonama iza nas pokazala da zna pomrsiri račune svima. Uostalom, pokazali su to već i u prvom kolu ove sezone.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.