Dnevnik SP, 13. dan: Promjena plana

Dnevnik SP, 13. dan: Promjena plana

E. Haračić

Iako je prvobitno bio planiran povratak reprezentacije u kamp u Guaruji nakon utakmice sa Nigerijom, vodstvo našeg tima donijelo je odluku da se iz srca Južne Amerike ipak putuje pravo za Salvador.

Nova ruta putovanja vjerovatno i jeste najbolje rješenje za naš tim, jer će se izbjeći bespotrebni letovi, te dobiti nešto malo više vremena za odmor, što i jeste najvažnije, ali pred nama koji smo došli pratiti reprezentaciju postavljen je težak zadatak promjene rezervisanih hotela i letova u posljednji čas.

Sa promjenom plana u raj Guaruje stiže i promjena klime i naše svakako narušeno raspoloženje saprala je kiša, a pad temperature ispod 18 stepeni ohladio je i srca novinara. Imajući u vidu da sobe u hotelima nemaju stakla na svim prozorima, zahlađenje je vrlo nezgodno.

Prvobitni poziv NFSBiH da za sve novinare radi transfere unutar Brazila čarterom sa igračima i njihovim porodicama, svakako je otpao već pred Rio De Janeiro, pa smo, obzirom da smo prije polaska na SP otkazali rezervisane letove, ljubaznošću čelnika Saveza i na prvu utakmicu letjeli komercijalnim letovima u njihovom aranžmanu. Dvanaest sati pred polazak u glavni grad džave Mato Grosso, na samoj granici sa Bolivijom, pred nama je široka lepeza opcija. Na salvetama u lokalnom restoranu pravimo spiskove putnika i raspored letova, fiksiramo datume treninga, press konferencija i utakmica i nadamo se da naše putovanje na drugi kraj svijeta na kraju neće biti uzaludno i pretvoriti se u turistički izlet.

Šest sati nakon što su reprezentativci otputovali za Cuiabu, malobrojna novinarska ekipa je i dalje u dilemi. Posljednja ponuđena opcija sadržavala je dio “…Stižete u Salvador u dva sata iza ponoći, pa se par dana snađete (?!)…” i nije zvučala baš uvjerljivo. Deba i ja čekamo rješenje sa osmjesima na licu. Naš pouzdani partner, turistička agencija Centrotours, za nas već ima rješenje, čarter odmah nakon utakmice u Cuiabi i hotel u Salvadoru, ali dio kolega je u daleko težoj situaciji. 

Konačno rješenje stiže u noći. U dva sata iza ponoći, pakujemo kofere i napuštamo Guaruju kombijem za Sao Paolo. Sa sobom, nosimo gomilu sada već prljavih stvari i domaćinima obećavamo da ćemo se vratiti nakon meča sa Iranom, “s njim ili na njemu”. U 6 AM hvatamo let za Cuiabu i za dva sata smo u sredini Južne Amerike. Spavaćemo u hotelu koji je Savez rezervisao čak i za kolege koje su imale zakupljen smještaj (ali u hotelu u kojem je smještena reprezentacija). Što se tiče posla, 24 sata su izgubljena i to ćemo pokušati nadoknaditi radeći ankete na aerodromu.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

U Cuiabi, kažu, imaju jedan ružan dan godišnje i to je upravo danas kada smo mi stigli. Do podneva, temperatura u gradu u kojem su nam garantovali paklene vrućine je oko 25 stepeni. “‘Ta će Cuiaba.”, rekli bi Hercegovci. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije