Dnevnik SP, 6. dan: Jutro iz pakla, dan iz snova

Dnevnik SP, 6. dan: Jutro iz pakla, dan iz snova

E. Haračić

Nakon tri dana oblaka i kiše, u Guaruji je konačno osvanuo lijep dan i sve je mirisalo na sjajan početak Svjetskog prvenstva.

I pored toga što smo u Brazilu već skoro čitavu sedmicu, jet leg nas još uvijek prati. Tako se kolege i ja i dalje budimo nešto prije šest, jedino Deba spava kao bebica do posljednjeg trenutka. Osim ranog buđenja i lijeganja, vremenska razlika za nas znači i nešto mnogo gore. Za razliku od ugodnih +3 koje smo imali na Olimpijadi u Sočiju, u Brazilu smo, čim se probudimo, u zaostatku pet sati za svima u domovini. Inbox je po pravilu odmah pun, radni dan u Sarajevu počeo je davno i dok se okrenemo biće gotov i ukoliko ste planirali putovati na SP, a po malo i raditi svoj posao kod kuće, znajte da imate izrazito malo vremena za sve. Poslovni partneri biće frustrirani prije nego što vi uđete u rem fazu sna. Žene i djevojke koje ste ostavili u Bosni i Hercegovini budiće se znatno prije vas i nervoza je neizbježna, zato se prije putovanja dobro opustite i zaboravite na sve obaveze koje ostavljate, jer ih odavde sasvim sigurno nećete ispuniti.

Dan početka Svjetskog prvenstva za nas je posebno hektičan. U sportskom mediju to je posljednji deadline za ispunjenje svih obaveza i svi saradnici, partneri i klijenti javljaju se baš danas. Tačnije, po našem vremenu javljali su se već oko 3 ujutro, a sada su već krajnje iznervirani i svojim tankim živcima spremni su bičevati nas po leđima. Po pehu, ja sam po povratku iz Sao Paula bio preumoran da bih pisao dnevnik i smontirao video sa puta, pa sam i tu obavezu ostavio za jutro. 

U zoru SP stigli su i preostali novinari iz Sarajeva i Mostara, pa je i hotelska wi-fi konekcija koju smo do danas neometano koristili, ostala zagušena i neupotrebljiva. Sada više ni naš vozač, popularni Mr. Wallace nema strpljenja da završimo posao, već nas nervozno požuruje - moraće svratiti po još nekoliko novinarskih ekipa u hotelima širom Guaruje.

Posao sam koliko-toliko završio, ali doručak sam morao propustiti i nisam stigao dodatno ni razmisliti, a već smo bili u kombiju koji vozi prema stadionu. Zmajevi prvog dana SP opet otkazuju trening, žele gledati kockaste, pa mi sav posao moramo završiti tokom jutra.

U press centru sada je već oko desetak bh. novinara, tu su i TV ekipe, a to znači da ni sada ne možemo normalno poslati materijale već buljimo u “Loading” dok Internet kapa kao pokvarena česma. Nervoza se gomila i biće dovoljan najmanji trzaj pa da neko od nas pukne.

Jedan talas dovoljan da se zaboravi sve

Srećom, otkazivanje treninga nosi i svoje pozitivne strane. Naše poslijepodne u Bosni i Hercegovini je kasna večer. Do utakmice nemamo šta raditi, a plavi ključ nadvio se nad plažom i mi se konačno možemo opustiti.

Prostrana plaža u Guaruji, odmah ispred našeg hotela, potpuno je prazna i jedini sto u kiosku okupirali su bh. novinari. Konačno, na red stižu lignje i račići koje šmekam još od prvog dana i “doručak” u četiri poslijepodne bolji je nego bilo koji raniji. Domaćini ne mogu vjerovati da mi uz sve jedemo i hljeb, ali rado će nam ga donijeti (i naplatiti) i forsirati nas hladnim pivama. Slana voda i vrući pijesak melem su za moje ranjene tabane. 

Nakon sjajnog obroka, imam dovoljno vremena i odspavati na pijesku. Sada shvatam sve one filmove o tropskim plažama i uživanju. Još da mi san nije ometao kapitenov brat, mlađi Spahić koji trčeći po žalu testira neku novu ultrasoničnu Adidasovu opremu trenutak bi bio idealan. 

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

A onda, početak SP, utakmica Brazil - Hrvatska uz večeru u lokalnom restoranu. Emocije su podjeljene. Moje i Debino srce je uz domaćine, dok kolega navija za Hrvatsku. Kraj znate. Nama je još ostao zakazani intervju sa Muhamedom Bešiće, pa i mi možemo na počinak. Sutra smo trebali za Rio, ali nam je javljeno da je let pomjeren za subotu. Šteta, izgleda da ćemo još jedan dan morati potrošiti na plažama Guaruje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.