Do radnih dozvola na osnovu sporazuma o reprogramu duga

Kako do radnih dozvola za igrače iz inostranstva?

Do radnih dozvola na osnovu sporazuma o reprogramu duga

A. Beganović

Protekog vikenda nastavljeno je takmičenje u Premijer ligi, a na našu veliku žalost 1. kolo proljetnog dijela sezone nećemo pamtiti po dobrim igrama.

Prvo kolo proljetnog dijela sezone neće se patiti po dobrim igrama, odnosno o istom će se još pričati i to zbog zaposlenika Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti, koji su izvršili kontrolu igrača Sarajeva i Čelika, te su ustanovili da deset igrača ova dva kluba nema dozvolu za boravak u BiH. No, ni to nije sve, odnosno 20. kolo će obilježiti i žalba Radnika iz Bijeljine na nastup fudbalera Željezničara Mirsada Ramića.

Osim boravišnih dozvola, fudbaleri koji dolaze iz inostranstva trebaju imati i radne dozvole, koje izdaju Kantonalne službe za zapošljavanje, pa je SportSport.ba provjerio kakva je situacija po ovom pitanju.

Na zvaničnom Zahtjevu za izdavanje radne dozvole za rad stranca jasno stoji da poslodavac mora dostaviti dokaz o podmirenim obavezama i doprinosima za sve zaposlene /uvjerenje o poreznoj registraciji/, što faktički znači da ngotovo niti jedan strani fubaler ne može dobiti radnu dozvolu s obzirom na dugovanja bh. klubova.

Međutim, na sreću naših klubova i Kantonalne službe za zapošljavanje klubovima izlaze u susret ukoliko su isti napravili sporazum o reprogramu dugova, a ovu informaciju potvrdili su nam i iz Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Vaše informacije su dobre što se tiče podmirenih poreznih i doprinosa za sva zaposlene, no ukoliko klubovi imaju potpisan reprogram i ukoliko poštuju taj ugovor, onda njihovi igrači iz inostranstva mogu dobiti radnu dozvolu", rekli su nam iz Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

"Želimo naglasiti da su klubovi po ovom pitanju mnogo ažurniji nego recimo prije par godina, što je svakako ohrabrujuće. Dakle, radne dozvole se izdaju ukoliko klubovi imaju potpisan reprogram, te taj ugovor poštuju", zaključili su iz Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.