Dobra šok terapija na Grbavici, Slišković "smijenio" Janjoša

Osvrt na 1. kolo Premijer lige BiH

Dobra šok terapija na Grbavici, Slišković "smijenio" Janjoša

U protekla tri dana odigrano je svih šest utakmica 1. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine. Domaći timovi su bili prilično uspješni i upisali su četiri (očekivane) pobjede, viđena je samo jedna pobjeda gosta uz jedan remi.

Derbi je odigran na Koševu gdje su se sastali Sarajevo i Zrinjski, a mnogo zadovoljniji su na kraju bili gosti iz Mostara koji su sasvim zasluženo slavili sa 2:1 golovima Bilbije i Filipovića. Dvostruki uzastopni šampion Bosne i Hercegovine je na našem najvećem stadionu prikazao zaista dopadljiv fudbal, kontrolisao utakmicu i osvojio tri boda kojim je odmah na startu istakao ozbiljnu kandidaturu za novu titulu. Sarajevo rijetko gubi utakmice na Koševu, a i kada se to dogodi - to obično bude u nekim ravnopravnim duelima gdje pobjednika odluče nijanse ili splet nesretnih okolnosti po bordo tim. Ovoga puta nije bilo tako jer je Zrinjski pokazao da je u ovom trenutku dosta bolji tim od Sarajeva. 

Sarajevo je nakon neplaniranog poraza na otvaranju sezone ostalo bez trenera Mehmeda Janjoša koji je odmah podnio ostavku uz obrazloženje da je to za njega, kao nekoga ko stvarno voli bordo klub, jednostavno moralna obaveza. Veliki "krivac" za njegovu odluku je Blaž Slišković, koji ga je nadmudrio i odnio veliku pobjedu na Koševu, te tako na startu sezone uzdrmao jednog od svojih najvećih protivnika u borbi za titulu prvaka.

Zanimljivo je bilo i u taboru drugog sarajevskog kluba - Željezničara. Plavi su (ne)očekivano smijenili Slavka Petrovića samo jedan dan uoči početka nove sezone, a naslijedio ga je Admir Adžem pred kojim je bio zadatak da savlada GOŠK bez ijednog održanog treninga sa igračima koje je zatekao. Istina, Adžem je dugo u klubu i veoma dobro poznaje prilike i fudbalere koje će sada predvoditi kao trener, posebno one mlađe koje je trenirao u juniorima, a odmah u prvoj utakmici se odvažio na neke eksperimente koji su urodili plodom.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Tako je publika na Grbavici sinoć mogla vidjeti razigranog i mnogo ofanzivnijeg Želju nego što je to bio slučaj pod Petrovićevim vodstvom. GOŠK je savladan rezultatom 3:1 (Blagojević, Zakarić, Zeba), ali ne bi bilo nimalo nezasluženo ni da je bilo i ubjedljivije. Plavi su vodili sa 3:0 i imali niz šansi za još pogodaka, da bi pred kraj utakmice primili gol koji je malo pokvario dojam sjajne partije na Grbavici. Možda GOŠK nije pravo mjerilo, ali valja podsjetiti da je Željezničar u prošloj sezoni jedva izlazio na kraj sa protivnicima sličnog kvaliteta, čak i na domaćem terenu gdje ih je pretežno pobjeđivao jednim golom razlike. Adžem je sinoć iznenadio Musu promjenom pozicija Zeca i Zakarića, očigledno dao instrukcije fudbalerima da češće šutiraju sa distance što se isplatilo, nije pravio šablonske izmjene na kakve je Petrović posljednjih mjeseci navikao navijače Željezničara, a i ukazao je šansu nekim mladim igračima i debitantu Šabanadžoviću. Ukratko, šok terapija na klupi se pokazala dobrom i uspješnom.

Vrijednu pobjedu slavio je i Široki Brijeg na Pecari protiv Slobode (2:0). Iako umorni od utakmica u Evropi, Širokobriježani su protiv Tuzlaka zaigrali u istom sastavu kao protiv Aberdeena i ostvarili su cilj, na čemu im je čestitao i protivnički trener Jagodić. Treba naglasiti i da je Široki Brijeg imao dosta sreće u ovom duelu s obzirom da su se fudbaleri Slobode propisno ispromašivali. Istim rezultatom je do pobjede došao i Borac protiv Čelika, ali su Banjalučani to postigli baš rutinski. Čelik nije imao šanse na Gradskom stadionu pa je povratnička utakmica Borca u Premijer ligi bila prava poslastica za navijače, koji su u dobrom broju ispunili tribine na premijeri. Strijelci za Borac su bili Mirković u 18. i Galešić u 69. minuti. Mladost je na svom terenu minimalno savladala Vitez sa 1:0 golom Lazića iz 36. minute, dok je jedina utakmica bez pogodaka i pobjednika viđena u Bijeljini (Radnik - Krupa 0:0), iako ih je moglo biti.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi