Dobro nam došla nazad, Premijer ligo

Najava proljetnog dijela sezone

Dobro nam došla nazad, Premijer ligo

Konačno je došao kraj zimskoj pauzi i domaći klubovi se ovog vikenda nakon gotovo tri mjeseca vraćaju u takmičarski pogon. Nastavlja se Premijer liga, koja će nam ovoga puta ponuditi nešto novo.

Osim smanjenja broja klubova sa 16 na 12, glavna i najzanimljivija odlika novog formata u kojem se Premijer liga igra od ove sezone je dijeljene lige na Ligu za prvaka i Ligu za opstanak nakon 22 kola. Šest najbolje plasiranih klubova će se u dodatnih deset kola boriti za titulu i izlazak u evropska takmičenja, dok će preostalih šest razigravati za opstanak. Tako nas u narednim mjesecima očekuje veliki broj derbija i neizvjesnih utakmica, pa su ljubitelji domaćeg fudbala s pravom nestrpljivi.

Gledajući stanje na tabeli nakon jesenjeg dijela sezone, možemo zaključiti da će tri kluba sigurno izboriti plasman u Ligu za prvaka - Zrinjski, Sarajevo i Željezničar. Među ovim ekipama se može tražiti i novi šampion Bosne i Hercegovine, jer je zaista teško očekivati da se u tu borbu može umiješati neko četvrti.

HŠK Zrinjski

Zrinjski je aktuelni prvak i trenutno drži 'pol poziciju' u borbi za novi naslov. Plemići su na prvom mjestu (38 bodova) i imaju četiri, odnosno šest bodova više u odnosu na Sarajevo i Željezničar. Zrinjski je u zimskoj pauzi neočekivano promijenio trenera. Vinka Marinovića je naslijedio Ivica Barbarić, koji će imati zadatak da na proljeće odbrani titulu, što neće biti lagan posao. Iako su Mostarci tokom većeg dijela jesenje sezone izgledali dominantno i za klasu bolje od svih ostalih pratioca, finiš je pokazao da su itekako ranjivi. Domaći poraz od Željezničara rezultatom 4:0 dokazao je da je pitanje prvaka daleko od riješenog, a bitno je napomenuti da su Plemići izgubili i od Sarajeva na Koševu sa 2:0. Plemići imaju samo dva poraza, ali oba od konkurenata za naslov.

Kada je riječ o igračkom kadru, Zrinjski je preko zime bio veoma aktivan, što baš i nije očekivano s obzirom da su prvi dio sezone završili na prvom mjestu.. U tim su stigli mnogi iskusni i kvalitetni igrači poput Kukoča, Jamaka, Kajkuta, Pirića, Blaića i Graovca, ali i mlade nade Kobiljar i Hajdarević. Zrinjski je ostao bez mnogo igrača, a otišli su Čolić, Radeljić, Žeravica, Kouadio, Stojanović, Bogdanović...

Zrinjskom u prilog ide dobar raspored u preostala četiri kola regularnog dijela. Proljeće Plemići otvaraju na Bilinom polju protiv Čelika, što će vjerovatno biti njihova najzahtjevnija utakmica do Lige za prvaka, najviše zbog toga što se očekuje paklena atmosfera na stadionu. Nakon toga slijede domaći meč sa Krupom, pa zatim gostovanje Mladosti i na kraju susret sa Metallegheom Pod bijelim brijegom. S obzirom na do sada stečenu bodovnu prednost, za očekivati je da Zrinjski u Ligu za prvaka uđe sa prve pozicije.

FK Sarajevo

Sarajevo je na zimu bilo mirnije nego ikada. Za razliku od nekih proteklih prelaznih rokova, u ovom nije bilo ni puno odlazaka, ni dolazaka što može biti velika prenost Bordo tima. Sve se izodvijalo tiho i bez prevelike pompe, a za bordo tim je najvažnije da je sačuvan kostur ekipe. Na Koševo su stigli Sanjin Lelić, Frank Liivak i Emir Plakalo, koji se vratio sa posudbe, a napustio ga je samo Marko Ćetković. Također, iz Sarajeva su na posudbe otišli Čataković, Rastoder i Gljiva.

Bordo tim ima četiri boda zaostatka za Zrinjskim i nije se odrekao šampionskih ambicija, iako se ni o njima ne priča previše na Koševu. Sarajevo je jesenji dio sezone okončalo serijom od pet pobjeda što je uveliko popravilo dojam, ali i dalo optimizam navijačima da bi se na proljeće mogao napraviti pravi rezultat.

Sarajevo do početka Lige za prvaka ima solidan raspored. U 19. kolu će dočekati Vitez, a zatim će ići Olimpicu što je idealna prilika za osvajanje svih šest bodova. Zatim slijedi domaći duel sa Širokim Brijegom, a nakon toga teško gostovanje Slobodi na Tušnju. 

FK Željezničar

Treće mjesto u Premijer ligi nakon prve polusezone zauzima Željezničar, koji će u nastavku prvenstva biti ozbiljan kandidat za titulu. Iako sa Grbavice poručuju da je primarni cilj izlazak u Evropu, jasno je da se u ovom klubu nakon tri sušne godine nadaju osvajanju barem jednog trofeja što je pred početak sezone i označeno kao cilj. 

Željezničar će u drugi dio sezone ući jači za nekoliko veoma kvalitetnih igrača. Na Grbavicu su stigli Zeba, Zakarić, Crnov, Stojanović, Kerla, Musa, Bobić i Hasanović, koji se vratio sa posudbe. Uz to, status Ivana Kostića je još uvijek neriješen i tek treba da se vidi hoće li ovaj stoper na proljeće imati pravo nastupa. Ponovo je bilo i mnogo odlazaka sa Grbavice, a ekipu su napustili Kosorić, Lazić, Šećerović, Križman, Memija... 

Raspored do kraja regularnog dijela sezone je prilično dobar za Željezničar, koji će u 19. kolu gostovati Krupi, a potom ugostiti Mladost. Željezničar će nakon toga gostovati Metallegheu, da bi u posljednjoj utakmici regularnog dijela sezone na Grbavici ugostio Radnik.

FK Krupa

Krupa važi za najprijatnije iznenađenje sezone i njihov plasman na četvrto mjesto nisu očekivali ni najoptimističniji simpatizeri ovog kluba. Ipak, predvođeni Slobodanom Starčevićem, fudbaleri ovog kluba su jesenas pokazali da imaju kvalitet i da nisu slučajno u vrhu tabele.

Kao i skoro svaki tim u ligi, i Krupa je tokom zimske pauze izmijenila ekipu. Stigla su pojačanja u vidu Kartala, Savića, Halilovića i Samare, dok su ekipu napustili Nikolić, Mijić, Malinović, Cvijanović, Marušić, Sadiković i Kajkut, čiji će odlazak biti najveći hendikep.

Do kraja regularnog dijela Krupi slijede dvije izuzetno teške i dvije, na papiru, lakše utakmice. Na otvaranju u Krupu stiže Željezničar, nakon čega ovaj tim ide u goste mostarskom Zrinjskom. Potom slijedi domaći meč sa Čelikom i gostovanje Vitezu. U slučaju da osvoji šest bodova, Krupa bi osigurala nastup u Ligi za prvaka a samim tim i opstanak u ligi, što bi za ovaj klub bio veliki uspjeh.

FK Radnik

Radnikovo mjesto u gornjem dijelu tabele već odavno nikome ne predstavlja iznenađenje. Klub iz Bijeljine je na pauzu otišao sa pete pozicije, bodovno izjednačen sa četvrtoplasiranom Krupom i sa samo dva boda manje od trećeplasiranog Željezničara. U ovom klubu već godinama rade dobar posao i, onako u miru i tišini, stasali su u respektabilnu ekipu koja može pomrsiti račune svakome u ligi.

Svima u klubu iz Bijeljine je san ponoviti prošlu sezonu, u kojoj je osvojen Kup i izboren plasman u Evropu. Osvajanje trofeja ove sezone se ne nameće kao imperativ, ali bi izlazak na evropsku scenu drugu godinu zaredom predstavljao veliki uspjeh. Radnik je promijenio mnogo igrača u zimskoj pauzi. Između ostalog, stigli su Kosorić, Mrkaić, Stojanović i Kitanović, a klub su napustili Simeunović, Jakovljević, Kojić... Okosnica tima je ostala na okupu, pa stoga prvih jedanaest ne bi trebalo pretrpjeti veće promjene.

Radnik do kraja regularnog dijela ima nezgodan raspored. Prvo će igrati sa Olimpikom na svom terenu, što bi trebala biti daleko najlakša od četiri preostale utakmice, nakon čega slijedi gostovanje Širokom Brijegu. Potom će u Bijeljinu doći Sloboda, a u 22. kolu slijedi još jedan izuzetno težak ispit i to na Grbavici protiv Željezničara.

FK Sloboda

Velika borba za plasman u Ligu za prvaka vodit će se između Slobode, Radnika, Krupe i Širokog Brijega.

Sloboda iza sebe ima turbulentnu polusezonu u kojoj je promijenila trenera, predsjednika, Upravu i mnogo fudbalera. Vlado Jagodić je ekipu preuzeo u nezgodnom trenutku, no za kratko vrijeme je pokazao da je trener za velike domete. Sa svojim fudbalerima uspio da se dokopa gornjeg dijela tabele i ostane u igri za Evropu. Svakako bi, nakon sjajne prošle sezone, eventualni nastup u Ligi za opstanak za Tuzlake predstavljao ogromno razočarenje, pa će stoga na Tušnju napraviti sve da izbjegnu takav epilog. Plasman u Evropu je imperativ, ali su u Slobodi i sami svjesni da će to biti jako teško.

Iz Slobode je na zimu otišao veliki broj bitnih fudbalera. Tušanj su napustili Pirić, Govedarica, Bobić, Mehidić, Đidić, Karić, Hasanović, Hajdarević, Hamzabegović i Zeba, dok je status Kostića i Fatića pod znakom pitanja. Od pojačanja su došli fudbaleri koji nisu toliko zvučna imena u bh. fudbalu (Tandir, Zilkić, Hadžić...), ali su neki od njih na pripremama pokazali da se na njih može računati.

Sloboda će u prvom kolu proljetnog dijela gostovati ekipi Mladosti, nakon čega će ugostiti Metalleghe. Posljednja dva kola regularnog dijela Tuzlacima donose gostovanje Radniku u 21. i domaći meč sa Sarajevom u 22. kolu, što će biti dva velika ispita.

NK Široki Brijeg

Iza Širokog Brijega je vjerovatno najlošija polusezona otkako ovaj klub igra u Premijer ligi. Tim sa Pecare je igrao veoma loše i nalazi se tek na sedmom mjestu, ali u drugi dio sezone ulazi s mnogo optimizma. Stigao je novi trener Goran Sablić, stručni štab i igrački kadar su ojačani, a iz kluba je otišao samo Ivan Crnov. Stigli su Marina, Čabraja, Sivrić, Zlomislić i Juričić, koji se vratio sa posudbe.

Široki Brijeg ima ambiciju da se plasira u Ligu za prvaka jer bi svaki drugi scenarij za ovu ekipu predstavljao rezultatsku katastrofu. Za Širokobriježane će sljedeća četiri kola biti ključna, jer će u tim utakmicama pokušati nadoknaditi zaostatak za Slobodom i 'ugurati se' među prvih šest ekipa. Prvu utakmicu proljetnog dijela sezone Široki igra u gostima protiv Metalleghea, a potom slijedi domaći meč sa Radnikom. U 21. kolu Širokom predstoji teško gostovanje Sarajevu, a regularni dio sezone zatvara domaćom utakmicom protiv Olimpika.

FK Mladost DK

Osmo i deveto mjesto nakon prvog dijela sezone zauzeli su Mladost i Vitez koji, barem na prvu, do kraja sezone ne mogu 'ni gore, ni dolje'. Dovoljno su iznad timova koji su u opasnoj zoni, ali i predaleko od onih koji će igrati u Ligi za prvaka.

Mladost je, kao i svi ostali klubovi, bila aktivna u zimskom prelaznom roku. U klub su, između ostalog, stigli Lazić i Šećerović iz Željezničara, a vratio se i Hrelja sa posudbe. Naravno, bilo je i odlazaka: Hadžić, Šišić, Hodžić, Bošković...

Mladost do kraja regularnog dijela ima izuzetno težak posao. Polusezonu će otvoriti domaćom utakmicom protiv Slobode, a onda slijede gostujuća utakmica sa Željezničarom i domaća sa Zrinjskim. U 22. kolu Mladost gostuje Čeliku, što će biti posljednje kolo regularnog dijela. Bitno je istaći da će se Mladost u nastavku sezone više okrenuti Kupu, gdje je u četvrtfinalu za protivnika dobila Bosnu Semu, koja je objektivno bila najlakši mogući protivnik.

NK Vitez

Kada je riječ o Vitezu, ovaj klub gotovo ništa nije mijenjao. Manje-više svi fudbaleri su ostali na okupu, a od pojačanja vrijedi istaći dolazak Bibića, Selimovića i Alispahića. Naredna četiri kola Vitezu donose utakmice protiv Sarajeva (G), Čelika (D), Olimpika (G) i Krupe (D).

NK Metalleghe

Metalleghe je jedan od tri kluba koja nemaju ni matematičkih šansi za plasman u Ligu za prvaka. Jajčani su, barem iz ove perspektive, prilično sigurni i u opstanak, ali se situacija može drastično promijeniti posebno kada dođe vrijeme za duele sa direktnim konkurentima sa dna tabele.

Ekipu je od Bašića naslijedio bivši hrvatski reprezentativac Mato Neretljak, čiji se zadatak dobro zna. Novajlija u ligi želi nastupati u elitnom rangu i sljedeće sezone, a u tu borbu će ući jači za Dženisa Beganovića, Tonija Grkovića, Antonija Vidovića... Klub su napustili neki izuzetno vžani igrači kao što su Siniša Dujaković, Aleksandar Radulović, Armin Helvida ili Rijad Prevljak.

NK Čelik

Dva tima koja se trenutno nalaze u daleko najlošijoj poziciji su Čelik i Olimpik, ali su se i jedni i drugi maksimalno potrudili da preko zime stvore pozitivniju klimu u ekipi, ali i osnaže igrački kadar.

Kada govorimo o pojačanjima Čelika, najveće će biti povratak najvatrenijih navijača Robijaša na tribine Bilinog polja. Već u prvoj utakmici protiv Zrinjskog očekuje se pakao na stadionu, a predviđa se da će utakmici prisustvovati desetak hiljada ljudi. Čelik ima samo devet bodova i morat će se dobro namučiti da bi izborio opstanak u društvu najboljih. U klub su stigli Aldin Šišić, Mahir Karić, Bojan Regoje, Joco Stokić, Haris Dilaver i mnogi drugi, dok su otišli Marin Popović, Dino Hasanović, Bojan Marković...

Čelik prvu utakmicu u proljetnoj polusezoni igra na Bilinom polju protiv Zrinjskog, a zatim gostuje Vitezu i Krupi. Regularni dio sezone će okončati domaćom utakmicom protiv Mladosti.

FK Olimpik

Ni u Olimpiku nisu sjedili skrštenih ruku i jasno su dali doznanja da nisu rekli svoju posljednju riječ u ovoj sezoni. Klub je doživio promjene u svakom smislu, počev od vraćanja starog imena (Olimpik), novog grba, novih klupskih boja, novog trenera, rukovodstva, igrača...

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Olimpik su pojačali brojni poznati igrači poput Svrake, Čolića, Uzelca, Bevaba, Imamovića, Bogdanovića, Vukomanovića ili Kojića, a napustili su ga Lelić, Kobiljar, Turković, Regoje, Zolj...

Tim sa Otoke će u naredna četiri kola imati jako nezgodan raspored. Prvo će gostovati Radniku, a zatim dočekati Sarajevo, nakon čega slijedi još jedna domaća utakmica protiv Viteza a onda i gostovanje Širokom Brijegu. Svakako da će ekipa koju predvodi Faruk Kulović pokušati ostvariti što veći broj bodova do početka Lige za opstanak, a onda se 'potući' sa Čelikom i Metallegheom za mjesto u sigurnoj zoni. Niko ne isključuje mogućnost da se među direktnim rivalima nađe Vitez, pa možda čak i Mladost. Sezona je duga...

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi