Dominković: Možda i tajno glasamo
Predsjedništvo je "ključni igrač" u svim odlukama NS/FS BiH

Ko će biti novi generalni sekretar NS/FS BiH

Dominković: Možda i tajno glasamo

„Prema Statutu predviđeno je da na sutrašnjoj sjednici Izvršnog odbora javno glasamo za generalnog sekretara NS/FS BiH, ali možda to uradimo i tajno“, tvrdi Iljo Dominković, predsjednik Saveza.

Dominković je naglasio i kako odluku o novom generalnom sekretaru IO (za odluku potrebno 12 glasova od 15 članova) trebaju donijeti konsenzusom.

„Ko god bude izabran od tri kandidata za generalnog sekretara, to ne treba stvoriti podijele u Savezu“, naglasio je Dominković.

Odluka ne smije utjecati na reprezentaciju

Na pitanje da li se boji problema sa Miroslavom Ćirom Blaževićem, selektorom BiH koji javno podržava Muniba Ušanovića, ukoliko ne izaberu njegovog favorita, odgovorio je:

„Posebno se ne smije desiti da odluka o generalnom sekretaru ima utjecaja na naš nacionalni tim koji igra veoma dobro u posljednje vrijeme“. 

Dominković je izrazio nadanje i da će IO sutra odabrati generalnog sekretara u „konkurenciji“ Ušanovića, Nijaza Merdanovića i Fuada Čolpe.

„Vjerujem da ćemo sutra doijeti odluku, odnosno da je nećemo prolongirati. Ne bi bilo dobro da odgodimo odluku, jer to ne bi odgovaralo našem nogometu, to jeste ne bi išlo na ruku funkcioniranju rada u Savezu“, kazao je Dominković. 

Istakao je i kako će sva tri kandidata na sjednici IO biti ravnopravno tretirana.

„Svi su prošli zakonsku proceduru koja je bila maksimalno trasparentna, jer je konkures objavljen u medijima. Nakon toga prošli su i filter konkursne komisije. U trku za generalnog sekretara ulaze sa apsolutno ravnopravnih pozicija“, govorio je Dominković.

FIFA i UEFA neće nametati rješenja
 
Dominković je poseban akcent stavio i na dolazak predstavnika FIFA i UEFA na sutrašnju sjednicu IO u Sarajevo.

„Oni dolaze u svojstvu posmatrača. Ne dolaze da nam nameću rješenja. Svi koji su govorili da oni dolaze da nam kažu koga izabrati i kako raditi, nisu pričali istinu“, rekao je Dominković, i diplomatski „ustvrdio“ za koga će glasati:

„Glasaću za onog kandidata koji dobije apsolutnu podršku IO. Opet ću kazati podijele ne bile dobre za budući rad NS/FS BiH. Moj glas neće ni pomoći, ni odmoći niti jednom od njih trojice. Ne sumnjam da će IO pronaći  koncenzus, jer smo i o daleko težim pitanjima odlučivali na taj način“.

Sjednica Izvršnog odbora NS/FS BiH održaće se sutra u prostorijama Saveza sa početkom u 10 sati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.