Durak: Igranje za reprezentaciju je svetinja

Zašto selektor Tulić zaobilazi neke igrače?

Durak: Igranje za reprezentaciju je svetinja

Sjajnoj koloniji naših Zmajeva u Bundesligi uskoro bi se možda mogao priključiti još jedan fudbaler. Riječ je o mladom Dženanu Duraku, sjajnom napadaču Freiburga.

Ovaj nadareni napadač svoje prve nogometne korake počeo je u Kiseljaku.

"Prve nogometne korake sam napravio u Kiseljaku. Otac me odveo na trening Kiseljaka i tu su me odmah dobro prihvatili. Trenirao me Rade Tomić, koji i danas vodi mlađe ekipe Kiseljaka. Naučio sam još kao mali dosta toga od njega.  Za mene je to bio izazov, jer sam prije igrao samo rekreativno".

Nakon toga putevi su ga odveli na Grbavicu, u redove Željeničara.

"Klub sa Grbavice je imao pripreme u Fojnici. Tada je trener pionira bio Nedim Musić, a trener mlađih ekipa Fojnice Adnan Koljsi me preporučio treneru Musiću. Bili su zadovoljni mojim radom,a ja sam bio sretan što se interesuju za mene. Nakon tih priprema priključio sam se Želji i na treninzima na Grbavici".

Nakon veoma dobrih nastupa u plavom dresu, u njemačkom bundesligašu Freiburgu bili su oduševljeni mladim Durakom. Brzo je stigao poziv da se pridruži Freiburgu.

"Imao sam hvala Bogu sreće pa su me povrede zaobišle u tom periodu koji sam proveo na Grbavici. Ostvario sam dobre uspjehe noseći Željin dres. Dobrim igrama sam se nametnuo i selektoru kadetske reprezentacije BiH. U Holandiji na kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo su me posmatrali iz Freiburga i bili su zadovoljni viđenim. Odmah po završetku kvalifikacija su stupili u kontakt samnom. Na svu sreću došlo je do transfera jer sam želio napraviti nešto više, želio sam otići u inostranstvo da se okušam. Zasad mi je odlično u Freiburgu.  Sa njima imam potpisan profesionalni ugovor koji ističe na ljeto slijedeće sezone, pa ćemo vidjeti kako će se stvari dalje odvijati".

Iako je igrao za kadetsku reprezentaciju i bio jedan od boljih igrača, u juniorskoj reprezentaciji za njega nema mjesta.

"U kadetskoj reprezentaciji pod vodstvom selektora Velimira Stojnića, koji sada uspješno vodi banjalučki Borac i kadetsku reprezentaciju BiH, bio sam kapiten i jedan od glavnih igrača. Za juniorsku selekciju sam dobio poziv protiv Hrvatske, zatim protiv Makedonije, ali se nisam mogao pojaviti zbog klupskih obaveza i objasnio sam selektoru zašto ne mogu doći. Nakon toga nisam više dobijao pozive za našu juniorsku selekciju. Ne znam da li je to zbog toga što sam morao odbiti taj poziv protiv Makedonije ili je nešto drugo u pitanju. Vjerujte da je teško dolaziti na okupljanja omladinskih reprezentacija kada igrate u inostranstvu. Ima tu više razloga zbog kojih se teško odazvati. ali na kraju ispaštaju samo igrači. Nadam se da će se stanje ubrzo promijeniti, jer moja želja je igrati za Bosnu i Hercegovinu i mislim da nema ništa svetije od grba reprezentacije", rekao je napadač Freiburga Dženana Durak za SportSport.ba.

Zašto ovog fudbalera nema u mladoj reprezentaciji, kao i recimo Amera Osmanagića iz Veleža i još nekih drugih, zna valjda samo selektor Branimir Tulić.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.