Dva kandidata za naslov, četiri za ispadanje

Finiš prvenstva u BiH

Dva kandidata za naslov, četiri za ispadanje

M. Šljivak

Premijer liga Bosne i Hercegovine lagano ulazi u sami finiš. Preostala su dva kola u kojima ćemo saznati ime novog prvaka, učesnike evropskih takmičenja, te timove koji će ispasti iz lige.

Zrinjski i Sloboda kandidati su za naslov prvaka. Mostarski tim dva kola prije kraja ima četiri boda više od Tuzlaka i nalaze se na korak od naslova prvaka, četvrte u Premijer ligi.

Plemići bi već u vikendu pred nama mogli proslaviti naslov. Mostarci gostuju u Doboj Kaknju kod Mladosti, koja je već osigurala opstanak i možda je to šansa za Zrinjski da dođe do titule.

Ako mostarski tim ne uspije savladati Mladost u posljednjem kolu će Pod Bijelim brijegom dočekati Slobodu, te bismo nakon međusobnog duela ova dva tima mogli saznati ime novog prvaka.

Tuzlaci prije gostovanja u Mostaru imaju još jednu tešku utakmicu. Na Tušnju će u 29. kolu ugostiti još uvijek aktuelnog prvaka Sarajevo, koje se bori za plasman u Evropu. Svaki rezultat osim pobjede Slobodu ostavlja bez borbe za naslov prvaka.

Tim Husrefa Musemića sredinom sedmice ima i prvi meč finala Kupa BiH protiv Radnika i sigurno je da će crveno-crni imati zaista težak zadatak u borbi za trofeje.

EKIPA KUĆI U GOSTIMA
Zrinjski Sloboda Mladost
Sloboda Sarajevo Zrinjski

Borba za evropska takmičenja također je zanimljiva. Sloboda je za sada osim borbe za titulu, jako blizu da osigura nastup u Evropi. Eventualnim osvajanjem  prvenstva igrali bi kvalifikacije za Ligu prvaka, dok bi osvajanjem Kupa ili plasmanom na drugo ili treće mjesto (ako Radnik osvoji Kup), nastupili u kvalifikacijama za Evropsku ligu.

Ekipa Zrinjskog je bliže tituli, nastup u Evropi su već osigurali, dok će se za preostala mjesta boriti Sarajevo, Široki i Željezničar.

Svi ovi timovi navijaju za Slobodu da osvoji Kup. Eventualno osvajanje ovog takmičenja ekipe Radnika, po prvi put bi tim iz Bijeljine poslao u Evropsku ligu, a Sarajevo, Široki ili Željo bi ostali bez planiranog nastupa u Evropi.

Sarajevo je najbliže učešću na međunarodnoj sceni. Imaju dva boda više od Širokog i utakmice protiv Slobode i Olimpica, dok tim s Pecare ima vjerovatno najbolji raspored u preostala dva kola.

Široki će prvo na gostovanje kod već otpisane Drine u Zvorniku, dok će u posljednjem kolu dočekati Radnik, koji će se sasvim sigurno posvetiti finalu Kupa protiv Slobode.

Željezničar je u najlošijem položaju. Imaju četiri boda manje od trećeplasiranog Sarajeva i jako težak meč u posljednjem kolu protiv Slavije, koja se bori za opstanak. Za vikend, Plavi će na Grbavici dočekati prežaljeni Rudar iz Prijedora.

ekipa kući u gostima
Sarajevo Olimpic Sloboda
Široki Brijeg Radnik Drina
Željezničar Rudar Slavija

Borba za opstanak donijeće također velika uzbuđenja. Četiri tima bore se za dva mjesta koja osiguravaju opstanak, a to su Vitez, Slavija, Olimpic i Borac.

Od lige su se već oprostili Travnik, Drina, Rudar i Velež, a neki od ovih timova će im se pridružiti u nižem rangu takmičenja.

Najbolje šanse za opstanak ima Vitez. Ekipa Branka Karačića ima 35 bodova i u narednom kolu čeka Slaviju. Ako neko od rivala kiksa, oni će ostati u Premijer ligi. Ipak, u slučaju da ne dobiju meč, odlučivali bi o svojoj sudbini u posljednjem kolu protiv Borca u Banjoj Luci.

Bod manje od Viteza ima Slavija (34). Direktni duel ova dva tima za vikend mogao bi mnogo toga odlučiti, a eventualnim porazom tim iz Lukavice bi jednom nogom bio u Prvoj ligi RS-a, jer u posljednjem kolu čekaju Željezničar, koji se bori za Evropu.

Olimpic je trenutno u zoni ispadanja. Sarajevski tim je vezao dvije uzastopne pobjede, a treću će tražiti protiv Travnika, koji je već ispao. Ako dobiju ovaj meč, Vukovi s Otoke će doći do 36 bodova, čekaće kiks ostalih ekipa i nadati se da mogu napraviti dobar rezultat u posljednjem kolu protiv Sarajeva na Koševu.

Šanse za opstanak i poprilično dobar raspored ima Borac. Banjolučki tim narednog vikenda gostuje u Bijeljini kod Radnika. Ekipa Slavka Petrovića mislima je u Tuzli na prvom meču finala Kupa i Borcu bi to mogla biti idealna prilika da dođe do tri boda. Posljednje kolo Borcu donosi duel s Vitezom...

ekipa kući u gostima
Vitez Slavija Borac
Slavija Željezničar Vitez
Olimpic Travnik Sarajevo
Borac Vitez Radnik

Izvjesno je danas čeka jako velika borba na svim frontovima do kraja sezone i vjerovatno do posljednjeg sudijskog zvižduka će biti mnogo neizvjesnosti.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti