Džeko za FIFA-u o kvalifikacijama, Brazilu, Ibrahimoviću...

Kapiten našeg nacionalnog tima

Džeko za FIFA-u o kvalifikacijama, Brazilu, Ibrahimoviću...

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nije na najbolji način otvorila kvalifikacije za odlazak na Evropsko prvenstvo u Francusku 2016. godine. 

Nakon tri odigrana kola izabranici Safeta Sušića imaju samo dva osvojena boda. Edin Džeko koji je od ovog kvalifikacionog ciklusa kapiten reprezentacije ističe u razgovoru za FIFA-u kako danas svaka reprezentacija predstavlja ozbiljan izazov. 

"Ne znamo šta se dogodilo. Svi su očekivali da pobijedimo protiv Kipra, iako smo znali da neće biti lako. Danas svi igraju fudbal i nikoga ne smijete podcijeniti. Igrali smo dobro u prvom poluvremenu, postigli rani gol, ali potom nismo uspjeli pronaći put do mreže. Nismo dobro igrali u drugom poluvremenu, a Kipar je to znao iskoristiti," kaže Džeko i dodaje:

"Belgija je prvi favorit naše grupe. Ostale reprezentacije su također dobre. Belgija je favorit, a svi mi ostali igramo za drugu poziciju. Vjerujemo u sebe, imamo dobru ekipu. Naravno da neće biti lako, posebno nakon poraza u prvoj utakmici, ali ostalo je još dovoljno utakmica da izborimo plasman," kaže Džeko. 

Džeko ističe kako našu reprezentaciju nakon uspjeha u prošlim kvalifikacijama mnogo više poštuju, ali da nismo na nivou najboljih reprezentacija u Evropi. 

"Sigurno je da nismo na nivou Njemačke i Italije. Međutim imamo mnogo kvaliteta u našoj ekipi i mnogo dobrih igrača. Drugi nas poštuju više, posebno nakon plasmana u Brazil. Moramo 'uhvatiti' tu formu iz prošlih kvalifikacija," smatra Džeko. 

"Velika je čast biti kapiten. Uvijek sam sanjao da igram za reprezentaciju, a sada sam i kapiten. Ponosan sam," kaže Džeko i dodaje: 

"Bilo je zaista sjajno igrati u Brazilu protiv najboljih na svijetu. Svaki od nas je sanjao da igra na Svjetskom prvenstvu. Možemo biti ponosni, čak i nakon ispadanja u grupnoj fazi. Mislim da smo mogli bolje, jer znam da možemo bolje. Drago mi je što smo ostvarili historijski uspjeh za našu zemlju. Bio je to prvi nastup na Svjetskom prvenstvu za našu mladu naciju i to nam daje samopouzdanje," kaže Džeko. 

Džeko ističe kako je na Svjetskom prvenstvu navijao za reprezentaciju Njemačke. 

"Igrao sam dugo u Njemačkoj, poznajem dosta igrača i navijao sam za njih do kraja. Volim tu zemlju i njene ljude. Zaslužili su da budu prvaci svijeta. U našoj reprezentaciji 14 od 22 igrača govori njemački jezik. Mislim da nemamo njihov mentalitet, ali svakako bi bilo dobro da imamo," kaže Džeko. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Džeko vjeruje kako Cristiano Ronaldo i Messi nemaju konkurencije, a za njega je nakon njih dvojice najbolji Zlatan Ibrahimović. 

"Način na koji on igra i postiže golove je fantastičan. Naravno da ima i drugih sjajnih napadača, ali za mene, najbolji je Ibrahimović. Messi i Ronaldo su bez sumnje dva najbolja igrača na svijetu. Međutim ne možete ih porediti, jer su zaista različiti. Nikada ne govorim ko je bolji, njih dvojica su ispred svih drugih," kaže Džeko.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.