Emir Spahić - čovjek sa dva lica

Ponovo dospio u centar pažnje...

Emir Spahić - čovjek sa dva lica

O. Lekić

Bivši kapiten bh. reprezentacije Emir Spahić dospio je ponovno na naslovnice brojnih evropskih medija. 

Spaha, kako mu naši tepaju navijači, glavni je lik još jednog fizičkog okršaja u Bundesligi. Ovaj put je ošamario Josipa Drmića, a incident se dogodio prije nekoliko sedmica u svlačionici HSV-a uoči utakmice sa Schalkeom. 

Razočaravajuće u cijeloj priči je to što Spahiću ovo nije bio prvi incident. Ranije ove sezone je ošamario i suigrača Pierre-Michela Lasoggu, a kao član Bayera iz Leverkusena se potukao sa zaštitirima na stadionu "jer su mu napali brata". Spahićev temperament i balkanski mentalitet je interesantan i njemačkim novinarima koji su mu posvetili tekst pod naslovom: Emir Spahić - čovjek sa dva lica. 

Ko je Emir Spahić? 

Emir Spahić je rođen 18. augusta 1980. godine u gradu Dubrovniku. Ratna dešavanja su zadesila naše prostore kada je imao svega jedanaest godina, a iz svega je izašao jači i od strane prijatelja je opisan kao karakteran i iznimno pravedan čovjek. Na prvom mjestu mu je porodica. Za uspjeh čini sve i za 35 godina na leđima je vrlo ambiciozan, sposoban i odlučan. Među mlađim igračima Spahić je posebno omiljen, jer ne štedi svoje vrijeme da pruži koristan savjet i ukaže na pogreške na kojima moraju raditi. 

Sve je počelo u Rusiji, a u Francuskoj postao rekorder

No, ima Spahić i svoje drugo lice, a sve je počelo još dok je igrao u Rusiji za Lokomotiv. Njegova karijera u moskovskom klubu je završila nakon što se u medijima pojavila informacija da je učestvovao u nečasnim radnjama na terenu, odnosno namještanju, da bi potom 2011. godine "Ibrahimović light" u Francuskoj sebi priskrbio status rekordera dobivši sedam susreta suspenzije zbog crvenog kartona. Laktom je pokosio Lasana Issama Jemaau, što sudac nije vidio, no nakon pregledane snimke je uslijedila kazna. Za njegovu narav u klubu nisu imali strpljenje, pa su ga se riješili. 

Stigao je Spahić potom u Sevillu, a problema je, naravno, bilo i tamo. Prvo se verbalno sukobio s jednim navijačem koji je pratio trening, da bi se potom na treningu nakon grubljeg starta potukao sa čileanskim veznjakom Medelom. 

Nakon slanja na posudbu u Anzhi uslijedio je prelazak u Leverkusen, a time i najteži incident. Spahić se potukao sa zaštitarima i tako ekspresno dobio otkaz, a prije tog incidenta je bio parkirao i svoj automobil na mjesto predsjednika Wolfganga Holzhausera. Glasnogovornik kluba Dirk Mesch trebao je zamoliti Spahića da premjesti svoje vozilo, no umjesto toga odlučio ga je preparkirati sam. Prema pisanju njemačkih medija, kada je to primijetio, Spahić je prišao, otvorio vrata i uhvatio Mescha za vrat i počeo ga daviti.

Živce je Spahić počeo gubiti i u HSV-u. Prvo je krajem prošle godine udario šamar suigraču Pierre-Michelu Lasoggi na jednom treningu, a istom mjerom je navodno"počastio" ovog mjeseca i švicarskog napadača Josipa Drmića. 

Činjenica je da ovaj nesalomljivi ratnik od 2003. godine i svog debija zadužio reprezentaciju BiH, međutim bili bi svakako sretniji da u skoro svakom klubu nije završavao na naslovnicama zbog ponašanja van terena. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi