Finale sa Realom ostalo je samo san za Štrausov tim

30 godina je prošlo od velike utakmice

Finale sa Realom ostalo je samo san za Štrausov tim

Prije tačno 30 godina na stadionu Grbavica FK Željezničar, najtrofejniji bh. klub, odigrao je historijsku utakmicu polufinala Kupa UEFA protiv mađarskog Videotona.

Legendarnu generaciju tima iz Doline ćupova, predvođenu fantastičnim Ivicom Osimom od plasmana u finale Kupa UEFA, takmičenja koje sada nosi ime Europa liga, a koje se nekada zvalo Kup velesajamskih gradova, djelilo je svega nekoliko minuta. 

Sarajevske Plave već tada je u finalu čekao madridski Real, a nakon prve utakmice mađarski Videoton imao je prednost od 3:1. Mađari su u prvoj utakmici vodili sa 2:0, ali je gol Harisa Škore povećao šanse Željezničara pred revanš susret, da bi utakmica okončana pobjedom Videotona sa 3:1.

Revanš utakmica je na Grbavicu privukla 25.000 ljudi. Već u 5. minuti, Edin Bahtić je postigao gol za vodstvo. Edin Ćurić je sredinom drugog poluvremena povećao vodstvo Želje na 2:0. Bahtić je prethodno centrirao, a golman Mađara pogriješio. Na pravom mjestu našao se Ćurić i svojim pogotkom Plavima osigurao rezultat koji ih je vodio u finale Kupa UEFA. 

Još jednom je Željo mogao postići gol, a time i potvrditi prolaz, kada je Bahtićev udarac odbrana Videotona na čudesan način izbacila ispred gola. I onda je uslijedio 87. minut. U jednom od rijetkih napada Mađara, desni bek Czuhay je pogodio za 2:1. Nastao je muk na stadionu, primljen gol iz ničega i poznata gestikulacija Ivice Osima, tadašnjeg trenera FK Željezničar. 

Željo je do kraja utakmice pokušao da uradi nešto nakon primljenog gola, ali nije uspio. Posljednji zvižduk sudije značio je i kraj svih nadanja za ekipu Ivice Osima i hiljade tužnih navijača na prepunom stadionu. Mađari su otišli na megdan Real Madridu u finale, gdje su poraženi rezultatom 3:1.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Teško je očekivati da će Željezničar u skorije vrijeme ponoviti uspjeh iz 1984. godine, ali i imati takvu generaciju fudbalera kakvom je uspješno "kormilario" legendarni Ivica Osim. 

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.