Fudbal, laži i protektorat

Ima li nam pomoći?

Fudbal, laži i protektorat

FIFA i UEFA ovih su dana u prijestolnici Bosne i Hercegovine ponovo jasno stavile do znanja domaćim fudbalsko-političkim (ne)radnicima kako jednostavno neće tolerisati neprihvatanje svojih prijedloga.

Nogometnom/Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine ponovo je jasno do znanja stavljeno kako će 31. mart biti JEDINI i KRAJNJI rok za prihvatanje prijedloga koji su stigli iz Zuricha i Nyona.

Naravno, kao i sve drugo u Bosni i Hercegovini, ni ovo ne može proći jednostavno. Fudbalski savez Republike Srpske, potpomognut politčkom mašinerijom iz manjeg bh. entiteta, protivi se ukidanju Predsjedništva, jer to vodi ka centralizaciji saveza, na što se u FSRS "ježe".

Strance ne zanimaju domaće podjele


Ruku na srce, nije samo FSRS u opoziciji UEFA-i i FIFA-i. Dobar dio bošnjačkih i hrvatskih članova vladajućih tijela Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine opire se prijedlozima međunarodnih fudbalskih federacija. U javnosti pričaju jedno, a na sjednicama glasaju za drugo. Standardna bh. priča.

Sve to, međutim, ne zabrinjava previše UEFA-u i FIFA-u. Ove dvije organizacije mnogo su moćnije od većine svjetskih država, pa im u skladu s tim ne smetaju previše izjave raspojasanog Rajka Vasića, koji traži otcijepljenje FSRS-a. Naravno da od toga neće biti ništa, to je jasno i ljudima koji vode fudbal u manjem bh. entitetu, ali politika je takva.

Politika FSRS, odnosno političara koji stoje iza ovog saveza, ne zanima FIFA-u i UEFA-u i njih nije briga šta oni žele, šta zahtijevaju i šta su im ciljevi. Strance zanima samo jedno, a to je da se njihovi zahtjevi sprovedu u djelo.

Laži, laži, laži


Čelnike međunarodnih fudbalskih federacija ne zanimaju više ni laži predsjedavajućeg Predsjedništva Sulejmana Čolakovića i njemu odanih kadrova. Čolaković redovno u izjavama za medije tvrdi kako je on zdušno za prihvatanje zahtjeva UEFA i FIFA, ali na sjednici Izvršnog odbora diže ruku i glasa protiv prihvatanja. I nije jedini koji to radi. Mensud Bašić. Muhidin Raščić, Mirsad Ibrišimbegović i Suad Salibašić također se sa jedne strane zalažu za usvajanje prijedloga, ali kada dođe sjednica Izvršnog odbora onda su svi složni u jednom: Odbaciti prijedloge stranih fudbalskih asocijacija.

Evropska Unija, Sjedinjene Američke Države i NATO su u Bosni i Hercegovini nakon rata uveli instituciju Ureda Visokog predstavnika. Ureda koji je sveprisutni, a formalno nikad priznati protektorat međunarodne zajednice.

Upravo bi Ured visokog predstavnika mogao riješiti Gordijev čvor u koji se upleo bh. fudbal. Da budemo jasniji, neće Valentin Inzko riješiti problem, ali bi protektorat mogao.

Ima ih i za zatvora


UEFA i FIFA su javno stavile do znanja kako postiji i opcija uvođenja prinudne uprave i to bi bilo daleko najbolje riješenje za sve. Kompletnoj sadašnjoj garnituri N/FSBiH trebalo bi zabraniti obavljanje funkcija u fudbalu, a neki su zreli i za zatvora.

Zašto bi klubovi, fudbaleri, reprezentacija i navijači ispaštali zbog nesloge, nesposobnosti, korupcije i političkih uvjerenja ljudi koji vode bh. fudbal?

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine svakako je pred raspadom. Bolesnik koji boluje od teške bolesti već neko vrijeme i ne želi da mu se pomogne sam je izabrao svoj put. Upravo je takva situacija sa N/FSBiH. UEFA i FIFA se spremaju isključiti aparate, slikovito govoreći, i to je to. Možda je tako i najbolje, pa da se krene od nule, sa ljudima koji žele dobro bh. fudbalu, te nisu opterećeni politikom. UEFA i FIFA zadnja su nam nada i zato im držimo palčeve.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti