"Gdje su korijeni svi se uvijek vraćamo"

Ivica Osim za Sportske novosti

"Gdje su korijeni svi se uvijek vraćamo"

A. Beganović

Željezničar je dio priprema za proljetni dio sezone odradio u Puli. Izabranici Amara Osima u ovom hrvatskom gradu dočekani su fantastično, a tamošnje medije najviše je obradovao Ivica Osim, koji je nekoliko dana bio gost Željezničara.

Kolega iz Sportskih novosti, Robert Matteoni, iskoristio je priliku, te je sa Švabom porazgovaro o mnogim stvarima, a mi vam prenosimo dio tog razgovora.

"Nije na meni da o sinu govorim, kazat će ljudi da je subjektivno, šta god da izreknem. Dobro, mogu naglasiti da je sigurno najobrazovaniji među trenerima, govori tri svjetska jezika, vrlo je pedantan u svemu što radi, perfekcionist. Prati ama baš sve što ima ikakve veze sa fudbalom. Bistar je tip, a ja mu sigurno nisam nikakav teret. Porazgovaramo o fudbalu, kažemo svoje ideje, ali on je apsolutno svoj. Uostalom sada je on trener, a ja promatrač", rekao je Osim na početku razgovora.

"Nakon moždanog udara osjećam se kao osakaćen čovjek. Bez fudbala je moj život tako monoton, ne znam zapravo šta bih radio. Jako mi nedostaje svaki detalj dugogodišnje rutine i svakodnevice, od odlaska na stadion, pozdrava osoblju kluba preko skidanja u svlačionici pripreme treninga do tuširanja, diskusije o radnom danu, odlaska kući. Tačno je to da je u životu zdravlje najvažnije, ali mene sada obuzima neki nemir. Srećom da supruga Asima drži sve pod kontrolom, uključujući satnicu za brojne tablete, odlaske na fizikalnu rehabilitaciju i sve to. Da nije nje, ko zna šta bih", dodao je Osim.

Švabo se u rezgovoru za Sportske novosti osvrnuo i na kvalitet hrvatskog nacionalnog tima.

"Mislim da je Hrvatska dobra reprezentacija, ima dobre igrače, ali ipak se po meni prenapuhuje njena moć. Znam da će mi mnogi zamjeriti, ali ne mogu pobjeći od svog stava, nikad nisam bio demagog. Vi novinari ste prihvatili takav trend, dižete reeprezentaciju jer svi od takve atmosfere praktično živite. Razumljivo je to, ali koliko je ispravno i dugoročno korisno, druga je stvar", istakao je bh. stručnjak.

Novinar Sportskih novosti  uočio je da se zdravstveno stanje Osima poboljšalo, pa ga je upitao da li mu se vraća volja za radom.

"Često razmišljam o tome, iskreno prečesto s obzirom na godine i situaciju. Ali da ima neki klub, ne mora biti neko ime, samo da su ambiciozni, da napreduju, da grade nešto, možda bih se uključio da me pozovu. O tome maštam možda kao i o nekoj vrsti motivacijske terapije, da se osjetim opet "starim", dio nečega što mi život znači, da me tjera o mislima prema fudbalu i napretku, a ne o bolesti i nemoćnima", rekao je Osim, a kolega iz Sportskih novosti ga je upitao u kojoj zemlji?

"Ma to vam ja tako pričam. Zanosim se idejom, ne znam šta bi liječnici kazali, šta žena i djeca, iako oni dobro znaju kako sam, osim uz njih, najsretniji. Zemlja? A doma, može i treća liga, nema veze, samo da imaju želju napredovati. Gdje doma? U Bosni, gdje su korijeni svi se uvijek vraćamo", zaključio je Osim

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije