Genk se nije ponovio: Belgija prejaka za BiH

Poraz bh. reprezentacije u Briselu

Genk se nije ponovio: Belgija prejaka za BiH

E. Škorić

Bosanskohercegovačka nogometna reprezentacija poražena je s 3:1 u Briselu od Belgije u meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Iako smo se potajno nadali nekoj pobjedi u Briselu protiv favorizovane Belgije, nismo uspjeli. Doživjeli smo novi poraz, u teškoj smo situaciji i ostaje nada da ćemo ipak izboriti baraž do kraja kvalifikacija.

U prvih 15 minuta Belgijanci su bili nešto opasniji, imali su veći posjed lopte, a onda - gol Edina Džeke. Mujdža se po desnoj strani ušetao u kazneni prostor Belgijanaca, centrirao, a Džeko glavom loptu poslao iza leđa Courtoisa.

Nažalost, nismo dugo izdržali s vodstvom. U 23. minuti De Bruyne je izveo korner s desne strane, Fellaini nakon loše reakcije Ognjena Vranješa glavom loptu šalje u našu mrežu. U 29. minuti Alderweireld puca preko gola, potom u 31. minuti Lukaku na ubačaj Hazarda glavom loptu šalje pored Begovićeve desne stative.

U završnici prvog dijela Belgijanci dolaze do potpunog preokreta. Witsel je dodao do De Bruynea, ovaj se sjajno naštimao i majstorskim udarcem pogodio. 

U nastavku smo morali igrati ofanzivnije, a sjajnu šansu imao je Medunjanin u 58. minuti, no njegov projektil brani sjajni golman Chelseaja Courtois. 

Naši momci su u posljednjih pola sata krenuli po pogodak. Džeko je u 62. minuti krenuo sam prema golu, pucao je iskosa s lijeve strane, no Witsel je izblokirao i loptu poslao u korner.

Lulić u 68. minuti, nakon što je Kolašinac oduzeo loptu jednog belgijskom igraču, sve dobro radi, no njegov udarac sa ruba kaznenog prostora zaustavlja Courtois. Istina, nije bilo ni dovoljno snage u tom udarcu, a i išao je po sredini gola.

Mogao je Lukaku sve riješiti u 73. minuti, ali srećom Begović izazi kao pobjednik u situaciji jedan na jedan. Ipak, u 78. minuti Hazard je nakon prodora srušen u našem šesnaestercu, sam je izveo penal i riješio sve dileme oko pobjednika.

Hajrović i Džeko su imali dva dobra pokušaja do kraja utakmice, oba puta je Courtois sjajno odbranio, a Begović u 85. minuti spašava nas težeg poraza nakon što je Origija uposlio Hazard

Sve u svemu, možda je rezultat nerealan, sigurno smo mogli puno bolje, imali svoje prilike, ali šta je tu je, život ide dalje. 

Belgija - BiH 3:1 (Fellaini 23, De Bruyne 44, Hazard 78 - penal/ Džeko 15)

Belgija: Courtois, Vertonghen, Vermaelen, Kompany, Aldereireld, Witsel, Hazard, Nainggolan, Fellaini, Dde Bruyne, Lukaku.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

BiH:  Begović, Spahić, Kolašinac, Vranješ, Lulić, Bešić, Medunjanin, Pjanić, Mujdža, Višća, Džeko


Goal Edin Dzeko - Belgium 0-1 Bosnia... by Bayeo
Goal Fellaini - Belgium 1-1 Bosnia... by Video-Live
Kevin De Bruyne Goal Belgium 2 - 1 Bosnia... by alibasa_20

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti