Godina dana od Maracane i debija na Svjetskom prvenstvu

Historijska noć

Godina dana od Maracane i debija na Svjetskom prvenstvu

Na današnji dan 2014. godine himna Bosne i Hercegovine je prvi put u historiji zasvirala na završnici jednog velikog fudbalskog takmičenja. I to na čuvenoj Maracani...

Bio je to debitantski nastup naše reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, kojeg ipak pamtimo po lijepom, uprkos (pre)ranom povratku kući.

Tog 15. juna 2014. godine su svi Bosanci i Hercegovci bili ponosni na Zmajeve, koji su se hrabro i ravnopravno borili sa Argentinom. Kasniji finalista i osvajač srebrne medalje sa Mundijala je slavio sa 2:1.

Pamtit će se nesretni autogol Seada Kolašinca sa otvaranja utakmice ali i historijski pogodak Vedada Ibiševića u u 84. minuti, koji je postigao prvijenac za našu reprezentaciju na svjetskim prvenstvima.

Današnji datum ostao je upisan u historiju bh. fudbala i sporta uopće, a u nastavku se podsjetite šta se sve dešavalo te noći na Maracani. Emocije jesu pomiješane, ali prevladava ponos.

Argentina - BiH 2:1 (Kolašinac 3'ag, Messi 65' - Ibišević 84)
Stadion Maracana, Gledalaca: 74,738
Sudac: Joel Aguilar

Argentina: Romero, Fernandez, Rojo, Campagnaro (od 45. Gago), Zabaleta, Garay, Di Maria, Rodriguez (od 45. Higuain), Mascherano, Messi, Aguero (od 87. Biglia).

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Bosna i Hercegovina: Begović, Bičakčić, Mujdža (od 69. Ibišević), Kolašinac, Spahić, Hajrović (od 71. Višća), Misimović (od 74. Medunjanin), Bešić, Lulić, Pjanić, Džeko.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.