Godišnjica ubistva Želimira Vidovića Kelija

27 godina od ubistva

Godišnjica ubistva Želimira Vidovića Kelija

M. Šljivak

Na današnji dan, prije 27 godina, ubijen je Želimir Vidović Keli, jedna od najvećih legendi FK Sarajevo.

Legenda Sarajeva, veliki fudbaler i još veći čovjek, poginuo je u humanoj misiji prevozeći u ranjenike iz sarajevskog naselja Dobrinja prema bolnici Koševo.

Keli je rođen 17. novembra 1953. godine u Sarajevu. Na Koševo je stigao u ljeto 1974. godine iz sarajevske Bosne. Debitovao je za prvi tim 14. augusta 1974. godine u utakmici kupa protiv ilidžanskog Igmana. 

Bio je stub odbrane Sarajeva. Odlične igre su ga dovele i do reprezentacije Jugoslavije, a tokom devet godina u kojima je nastupao za bordo tim, odigrao je 241 utakmicu.

U ljeto 1983. godine Keli je otišao u Austriju. Potpisao je za GAK gdje je proveo šest sezone, nakon čega je došlo vrijeme za oproštaj.

Vratio se u svoje Sarajevo. Tamo je dočekao nesretni rat, a 17. maja 1992. godine spašavajući ranjenike i prevozeći ih sa Dobrinje u bolnicu Koševo i Keli je brutalno ubijen.

Vozilo hitne pomoći, kojim je upravljao Keli, zaustavljeno je na kontrolnom punktu i njemu se od tada izgubio svaki trag. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni četiri godine kasnije na Stupu, a pokopan je početkom juna 2004. godine i to sa dresom voljenog kluba.

U znak sjećanja na Kelija, jedna od ulica na Dobrinji nosi njegovo ime, a FK Sarajevo je glavni teren trening centra nazvalo po njemu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi