Grupa albanskih navijača priprema nerede u Elbasanu

Izazvali haos u petak protiv Italije

Grupa albanskih navijača priprema nerede u Elbasanu

E. Čaušević

Reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra u Elbasanu igra prijateljsku utakmicu protiv selekcije Albanije.

Naši reprezentativci su u subotu u Zenici savladali Gibraltar sa 5:0 u meču kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine. S druge strane, Albanci su dan ranije poraženi na gostovanju protiv Italije (2:0), a utakmicu u Palermu obilježili su neredi gostujućih navijača.

Navijači Albanije su u 12. minuti počeli praviti nerede kada su s tribina gađali Danielea De Rossija koji je izvodio penal. Ipak, to je bio samo uvod u ono što su navijači Albanije spremili. U 56. minuti utakmice ja nakratko prekinuta nakon što su navijači gostiju zasuli teren sa dimnim bombama, bakljama i drugim pirotehničkim sredstvima.

Nakon utakmice Italijani nisu mogli vjerovati šta se dešavalo na meču, dok je NS Albanije službenim saopštenjem poručio da su u šoku nakon divljanja jednig dijela huligana, te da oni nemaju veze sa ostalim navijačima ove reprezentacije.

Ipak, Albanci vjeruju da će slične scene biti i na sutrašnjoj utakmici protiv Bosne i Hercegovine iako je albanski savez zabranio članovima navijačke grupe koja je pravila probleme u Palermu da prisustvuju utakmicama reprezentacije.

No, navijačka grupa "Ilirska elita" još prije dvije sedmice na svojoj Facebook stranici najavila je da je spremna za meč protiv Bosne i Hercegovine, te da će na ovoj utakmici pokazati da nisu obična navijačga grupa, a ni slučajno izabrani ultrasi. 

"Upravo smo završili finalne pripreme za dugo očekivanu utakmicu Italija - Albanija u kojem ćemo svima pokazati da smo to. Počeli smo organizaciju i za meč protiv Bosne. Iako je to prijateljska utakmica želimo pokazati da Ilirska elita nije obična navijačka grupa ni slučajni izabrani ultrasi. Na Elbasan Areni poželjet ćemo dobrodošlicu svima koji se osjećaju kao ultrasi i znaju pravo značenje te riječi", piše u saopštenju ove navijačke grupe na Facebook stranici.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

"Rat" između ove navijačke grupe i Nogometnog saveza Albanije traje već neko vrijeme. Ilirska elita optužila je čelnike NS Albanije za korupciju i kriminal, za privatizaciju Saveza, a posebno za teror koji se zajedno s policijskim snagama vrši prema članovima ove navijačke grupe. Pred sutrašnji meč s našom selekcijom albanska policija je na najvećem nivou pripravnosti.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi