Hadžić o odnosu sa saigračima iz Srbije: Sport spaja ljude

Govorio za mađarske medije

Hadžić o odnosu sa saigračima iz Srbije: Sport spaja ljude

Povremeni bh. reprezentativac Anel Hadžić dao je opširan intervju za mađarske medije u kojem se, između ostalog, dotakao i rata u našoj zemlji. 

Obzirom da danas sa Hadžićem u Videotonu nastupaju srbijanski fudbaleri Marko Šćepović i Danko Lazović, mađarske novinare je interesovalo kakav odnos Hadžić ima s njima s obzirom na crne devedesete u BiH. 

"Moj odnos sa Šćepovićem i Lazovićem je odličan. Osjeti li se napetost? Ne, nipošto. Sport je takav da spaja ljude, a obzirom da igramo zajedno, borimo se jedni za druge. Prošlost se ne može promijeniti, kao što se ni rat ne može zaboraviti, ali za nešto što se desilo nema smisla kriviti Danka ili Marka. Nisu oni ništa učinili. O ovoj temi se uopšte ne govori u svlačionici", objasnio je Hadžić na samom početku razgovora. 

Hadžić je rodnu BiH bio primoran napustiti u ratu zajedno sa majkom Zuhrom i izbjegao je u Austriju u kojoj je već radio njegov otac Rifet. Porodica se skrasila u Riedu, gradiću gdje je Anel počeo igrati profesionalni fudbal. 

"Imao sam tri godine kada sam otišao u Austriju, ali ostalo je dosta toga u mom sjećanju. Kao dijete sam se suočio s činjenicom da život može biti okrutan. Drago mi je samo što nisam gledao nikoga da umire, ali scene iz vojne bolnice je teško zaboraviti. I dan danas izbjegavam bolnice jer živim u strahu od toga."

U mađarsko prvenstvo Hadžić je stigao ljetos nakon epizode u Eskisehirsporu. Danas tvrdi da je napravio odličan potez.

"Videoton je najbolji klub u kojem sam igrao. Stvarno se radi o velikom klubu. Ljudi u mojoj zemlji vrlo dobro znaju za Videoton zbog susreta iz prošlosti sa Željezničarom, a uostalom i ja sam odrastao u Austriji, pa mi je to bio klub iz susjedstva", ističe Hadžić.

Ambicije Videotona ove sezone se svode na osvajanje titule.

"U Videotonu sad postoje kratkoročni i dugoročni planovi. Cilj nam je izgraditi kvalitetan tim koji bi uskoro igrao grupnu fazu Evropske lige, dok u Mađarskoj želimo biti prvaci. Moramo se boriti za to." 

U prošlosti Hadžić je igrao za omladinske selekcije Austrije, ali njegova ljubav prema reprezentaciji BiH nikada nije bila upitna.

"Kada sam kao mlad dobio šansu da igram za Austriju, u tom trenutku to je bio jedini izbor. Iako je Austrija moj drugi dom, BiH je ipak prva u srcu i teško je opisati kakve emocije osjećam. Kroz mene protiče krv bosanska. Nakon svega što se dogodilo sport je donekle u mojoj zemlji spojio ljude."

Hadžić se danas može pohvaliti s činjenicom da je putovao sa reprezentacijom BiH na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

"Za BiH je to ujedno bio prvi plasman na jedno veliko takmičenje. Ponosan sam jer sam bio dio ekipe koja je putovala u Brazil, ali nažalost kao reprezentacija nismo ostvarili ciljeve. Željeli smo da kao debitanti napravimo nešto, ali za to nam je, ipak, nedostajalo iskustva i sreće u utakmici protiv Nigerije", istakao je Hadžić koji je na Mundijalu zaigrao u utakmici protiv Irana. 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi