Hadžikić: Samo je Džekin dres dolazio u obzir

Golman Austrije Beč govorio za SportSport.ba

Hadžikić: Samo je Džekin dres dolazio u obzir

U utakmici između Austrije i Rome (4:2) na golu bečke momčadi bio je golman bh. porijekla Osman Hadžikić. 

Sa svega 20 godina na leđima Hadžikić je stekao povjerenje trenera Finka i u posljednje vrijeme sve više brani u austrijskoj ligi, a priliku je dobio i utakmici Evropske protiv Rome nakon koje je zamijenio dres s Edinom Džekom.  

"Svoju fudbalsku priču sam započeo prije 13 godina u Schwechatu, tako se ujedno i zove mjesto u kojem živim. U početku nisam zamišljao da ću jednog dana dogurati do toga da branim za prvi tim Austrije Beč, ali trud se srećom isplatio. Golman sam postao tako što sam bio malo deblji u odnosu na vršnjake i onda mi je preostalo samo da budem golman. Sada mi je drago zbog toga", ovim riječima Hadžikić je započeo svoju priču za SportSport.ba. 

Kao i svaki mladi igrač, i Hadžikić ima svog uzora iz svijeta fudbala.

"Od malih nogu se divim Ikeru Casillasu. On me inspiriše i naravno da bih jednog dana volio biti kao on, a također mnogo cijenim i Asmira Begovića. Dovoljno je samo vidjeti do kakvog kluba je dogurao i šta je uradio za BiH."

Hadžikić je šansu u prvom timu počeo dobivati nakon povrede Almera. 

"Nije bilo jednostavno u početku braniti za prvi tim. Mlad sam i neću lagati da sam imao veliku tremu prije gotovo svake utakmice, ali s vremenom to nestane. Sada sam već sigurniji, razmišljam drugačije i imam veće iskustvo. Moj ritual je da se prije svake utakmice pomolim Bogu", priča nam Hadžikić.

Iako cijeli život živi u Austriji, Hadžikić ne zaboravlja porijeklo i često dolazi u BiH.

"U BiH otprilike dolazim dva puta godišnje na nekoliko dana. Moji roditelji su inače porijeklom iz mjesta Stupari kod Živinica, gdje imam mnogo prijatelja i rodbine, tako da volim tu ići često kada mi obaveze dozvoljavaju." 

Austrijski mediji su nedavno selektoru Kolleru za trećeg golmana predložili upravo Hadžikića.

"Čitao sam i ja to u medijima, ali stvarno u ovom trenutku o tome ne mogu ništa više reći. BiH? Vidite, meni je želja da jednog dana branim za zemlju iz koje su moji roditelji, međutim niko me nije kontaktirao. Bio sam ja ranije pozivan u U15 selekciju. Tada je bilo nekih komplikacija nakon čega sam dobio austrijsko državljanstvo i priliku da branim za njihove juniore", kaže Hadžikić i potom dodaje:

"Ne opterećujem se mnogo sa tim. Najbitnije je da se ja dokažem, da branim konstantno, a ostalo će sve doći kada za to bude vrijeme. Nadam se." 

Hadžikić je u utakmici protiv Rome četiri puta vadio loptu iz svoje mreže.

"Bilo je teško igrati protiv Rome, ipak je to veliki klub, a mi smo Austrija Beč. Oni su bili izraziti favoriti i uvjerili smo se kakav kvalitet posjeduju."

Nakon utakmice Hadžikić je zamijenio dres sa našim Edinom Džekom.

"Želio sam da zamijenim dres sa Džekom još u Rimu, ali nekome je bio obećao i morao sam čekati uzvratnu utakmicu. Ima Roma još kvalitetnih igrača, međutim on je naš Bosanac i samo je njegov dres dolazio u obzir. Nakon utakmice smo se zezali, iako moram priznati da mi je krivo što mi je zabio dva gola. Ipak, fudbal je takav i iz utakmice protiv Rome mogu izvući pouku. To je bilo veliko iskustvo", kazao je na kraju razgovora Hadžikić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi