Hej Grbavice rano ljuta...

Oduševljenost i razočarenje u jednom danu

Hej Grbavice rano ljuta...

U jednom danu do onih koje zanimaju dnevna dešavanja pristigle su dvije vijesti što se indirektno tiču Grbavice, jedna u potpunoj suprotnosti sa drugom. Prva kao hommage omladinskoj školi Željezničara, druga kao potvrda pobjede "gunjaša" nad "normalom".

Utorak, 27. septembar, Baku. Na jednoj strani Ibrahim Šehić, o čijoj bi se sudbini mogla napisati knjiga, a na drugoj Edin Džeko, čovjek o kojem će biti snimani filmovi. Dva fudbalera iz Sarajeva na suprotnim stranama u jednoj utakmici Lige evropskih prvaka.

Škola fudbala

Prvi put je to, otkako je BiH u sadašnjim granicama, da se u jednoj utakmici najelitnijeg takmičenja na suprotnim stranama nalaze dva fudbalera ponikla u istoj školi. Nismo se u prošlosti mogli pohvaliti da uopće imamo mnogo igrača među elitom, da bi u utorak pak svjedočili nečemu što se kolokvijalno naziva "Grbavica, škola fudbala". Prije toga juniori su s Ludogorecom remizirali, također u Ligi prvaka.

Ista je ta škola u mnogome valjala reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Osim Džeke i Šehića za nju su igrali ili igraju Cocalić, Zukanović, Štilić, Hodžić, Bajić, Svraka (igrač s najboljim omjerom ikad, dvije utakmice, dva gola)...

Da ne spominjemo koliko je igrača Grbavica dala mladoj reprezentaciji, pa u prošlosti i susjednim reprezentacijama (Stanić, Koroman...).

Ima dakle mnogo simbolike u tome što ćemo narednu utakmicu, sa Belgijom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2017. odigrati u Dolini ćupova. Odatle se u fudbalski svijet otisnuo aktuelni selektor Mehmed Baždarević, tu je status Božanstva dohvatio čovjek - daleko od namjere da omalovažavamo ulogu Safeta Sušića - bez kojeg na funkciji predsjednika Komiteta za normalizaciju sigurno ne bismo vidjeli jedino veliko takmičenje dosad, neponovljivi Ivica Osim. 

Posljedni selektor Jugoslavije, za čijeg je vakta u reprezentaciji igralo više igrača Željezničara i Sarajeva nego ikad prije. Čovjek nakon čijeg će odlaska na ljepši svijet stadion Grbavica dobiti ime. Ko god glasao i ko god tada na vlasti bio...

Paralelna realnost

Paralelno dok se odvijala utakmica u Bakuu, cvjetala je ogorčenost informacijom da nova dvorana na Grbavici, tik uz stadion, neće nositi ime Gorana Čengića, čovjeka pak kojeg je života koštala ljudskost. 

Goran je u vrijeme grbavičkih demona predvođenih gnusnim Veselinom Vlahovićem Batkom pokušao spasiti život svome komšiji muslimanu, zbog čega je ubijen. Goran se međutim ni takav, čovjek kojem je bila nebitna vjera, samo s ljudskošću, ne uklapa u dominantni sistem nacionalnih oligarhija, bratskih minder politika... 

Vijećnici općine dadoše dvorani krajnje inventivan i pitoreskan naziv - Novo Sarajevo.

Činjenica da treba uopće voditi raspravu oko toga treba li dvorana nositi ime po čovjeku koji nikome u životu nije smetao, samo je mogao valjati, čovjeku sportisti sa Grbavice, ljudini...aktualizira prije nekoliko godina objavljeni tekst satiričnog karaktera s naslovom "Sarajevo gubi status grada" 

Prenosimo dijelove teksta:

"Na sjednici Europskog vijeća za urbanistički razvoj većinom glasova usvojen je prjedlog da se Sarajevu oduzme status grada. Poslanici su svoju odluku obrazložili činjenicom da se okorjeli primitivizam potpuno oteo kontroli i da je omjer gunjaša i normale 1000:1.  

Na istoj sjednici usvojen je i zaključak da odsad Sarajevo ima status blatnjave čobanske rupe."

Na jednoj strani dakle Džeko, Šehić i Željini juniori u Ligi prvaka, na drugoj općinsko Vijeće što ga izabraše "građani". Sve je to Grbavica.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi