Hoće li ovo biti još jedan historijski dan za bh. sport?

Juniori pred plasmanom na EP

Hoće li ovo biti još jedan historijski dan za bh. sport?

E. Škorić

Juniorska nogometna reprezentacija BiH danas ima veliku priliku da se plasira na Evropsko prvenstvo u Gruziji.

U 16:30 sati bh. juniori igraju meč drugog kola Elitnog kruga kvalifikacija za odlakaz na Evropsko prvenstvo. Računica je jasna - pobjeda nas, uz uslov da Bugarska ne pobijedi Francusku, vodi među osam najboljih na Starom kontinentu.

Posljednjih godina mlade bh. selekcije bilježe uspjehe i zauzimaju sve ozbiljnije mjesto na nogometnoj mapi, što svakako može da bude ohrabrujuće, jer činjenica je da na mladima svijet ostaje, te da će ovi mladi momci jednog dana časno i pošteno braniti dres A tima. 

No, da ne trčimo pred rudu, treba ostati fokusiran na trenutne kvalifikacije, a one su, za juniore, počele kao u naljepšim snovima. Izabranici Tonija Karačića iznenadili su favorizovanu Francusku, pobijedili su s 2:0. Francuzi su aktuelni prvaci Evrope u ovom uzrastu (prošle godine igrao napadač Monaca Kylian Mbappe i još ima pravo nastupa, op.a) i sve osim njihove pobjede smatralo se čudom. I eto, čudo se desilo.

Sada, s tri boda u grupi, s pobjedom nad direktnim konkurentom za prvo mjesto, došli smo na korak od plasmana na EP. Mogli bismo se već danas radovati, pošto igramo protiv Izraela, a samo jedna pobjeda mogla bi da nam donese konačan uspjeh.

U trećem kolu, 27. marta, igrat ćemo protiv Bugarske, ali nadamo se da ćemo već danas slaviti plasman na Evropsko prvenstvo. Bio bi to još jedan senzacionalan uspjeh nakon što su ranije kadeti igrali Evropsko prvenstvo u Azerbejdžanu.

Naš današnji rival, Izrael, ostaje nam nepoznanica, ali možemo reći da je itekako selekcija s kojom možemo da igramo i protiv koje možemo da se nadamo pobjedi. Izraelci su u prvom kolu remizirali s Bugarskom (1:1) iako su bili daleko bolji u tih 90 minuta. Hoće li ovo biti još jedan od onih historijskih dana bh. sporta, saznat ćemo negdje oko 18:30 sati.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi