Hurem: SFK 2000 želi nastaviti sa dominacijom

Rezime prvog dijela sezone

Hurem: SFK 2000 želi nastaviti sa dominacijom

S. Mlaćo

Jesenji dio sezone u Premijer ligi BiH za žene je završen.

 SFK 2000 Sarajevo nalazi se sigurno na prvom mjestu tabele uz gotovo maksimalan učinak sa 31 osvojenim bodom. Također, bordo igračice plasirale su se i u 1/8 finala Kupa BiH, nakon što su savladale ŽFK Fortunu sa 11:0. Posljednji rezultati najtrofejnijeg ženskog kluba u BiH bili su povod razgovora fksarajevo.ba sa Samirom Hurem, trenericom SFK 2000 Sarajevo. Na početku razgovora, Hurem  je prenijela kakvo je njeno zdravstveno stanje, obzirom da se zbog određenih problema nije mogla u potpunosti posvetiti klupskim obavezama u proteklim sedmicama.

Kako se osjećate, da li ste u punoj zdravstvenoj snazi i možete li se posvetiti trenerskom poslu?

Hurem: “Prošlo je malo vremena od operacije i još uvijek nisam u potpunosti u stanju da se posvetim svojim obavezama u SFK 2000 Sarajevo. Oporavak zahtjeva jedan duži vremenski period, ali se ja osjećam jako dobro. Koristim priliku da se zahvalim FK Sarajevo, klubu koji mi je omogućio najbolji medicinski tretman, zbog čega i moj oporavak teće brzo. Očekujem da ću se u potpunosti vratiti poslu uoči početka proljetnog dijela prvenstva, ali SFK 2000 Sarajevo ima jedan jako dobar uigran tim u administraciji kluba, koji dobro radi, a to se vidi i na rezultatima."

Kako ocjenjujete jesenji dio sezone za SFK 2000 Sarajevo?

Hurem: "Na početku svake sezone sebi postavimo jasne ciljeve. Upravo smo prije nekoliko dana imali analizu onoga što smo uradili do sada u ovoj sezoni. I mogu reći da je bilo uspješno. Što se tiče postignutih golova, ovo je najuspješnija sezona do sada. Mrlju baca taj jedan nerješen rezultat, ali on nije razlog loše igre mojih igračica, već spleta okolnosti uključujući stanje terena, nedostatak sreće prilikom realizacije i slično. Naše igračice su nastavile igrati dominantno, nastavili smo našu filozofiju i rezultati godinama u nazad pokazuju to kada je u pitanju SFK 2000 Sarajevo."

Šta vam je pokazala ovogodišnja Liga prvaka, da li su mlade igračice odgovorile adekvatno vašim zahtjevima?

Hurem: "Ove godine smo znali kakav nam je tim i kao trener vrlo dobro znam šta su nam trenutno prednosti i mane. Odlazak tri jako bitne igračice iz početnog sastava, u odnosu na prošlu sezonu, nam je stvorio prazninu u timu. Pokušale smo sa jednom mladom ekipom da nastavimo. Nismo mogle finansijski osigurati kvalitetna pojačanja kako bi zadržali nivo igre. Liga prvaka je najvažnije klupsko takmičenje i samim tim igračice imaju pritisak i mentalno još uvijek nisu zrele za takve utakmice. Nije se radilo o jednoj igračici, već o četiri do pet koje su veoma mlade. Međutim, one imaju pravo na sazrijevanje i SFK 2000 Sarajevo je ciljano ušao u ovu sezonu sa mladim kadrom, kako bi u narednim godinama napravili još bolje rezultate."

Kako uspijevate sa novim, gotovo najmlađim timom lige, da i dalje budete sigurno na prvom mjestu tabele?

Hurem: "SFK 2000 Sarajevo to radi sistemski. Mlade igračice pripremamo za prvi tim duži period. Kada imate nekoliko starijih igračica u ekipi, mlade igračice osjećaju sigurnost i prihvatanju njihov stil igre, odgovornosti i obaveze, nauče kako izvršavati zadatke na terenu. Kada dođe momenat da one uđu na njihovo mjesto, problema bude jako malo. Želimo nastaviti sa dominacijom i zbog toga smo najbolji klub u regiji. Unaprijed i sistemski planiramo koga i kako uvrstiti u sastav seniorskog tima. Proces smo započele prije nekoliko godina i sada, u ovoj sezoni, imamo jako mlade igračice koje nose igru i statistički su najbolje igračice lige."

Reprezentacija Bosne i Hercegovine, koju Vi vodite kao selektorica, također bilježi dobre rezultate. Da li je ženski fudbal u 2017. godini u našoj državi doživio značajan napredak?

Hurem: “Naravno! Naše reprezentativne selekcije igraju jako dobro. U-17 reprezentacija je po drugi put izborila prolazak u elitni krug kvalifikacija. Mnogo ranije, prije pet godina, donijeli smo odluku da želimo napredak u ženskom fudbalu, te smo pokrenili razne aktivnosti. Želimo ulagati, a sve s ciljem napretka reprezentacije i klubova. Ako je reprezetancija dobra i fudbal će biti bolji, popularniji. Reprezentacija je svoj ciklus otvorila pobjedom u Kazahstanu i igrale smo jako dobro do sada. U narednim godinama nas očekuju nove aktivnosti, projekti, ulaganja i uz predan rad krovne kuće bh. fudbala, uz značajnu podršku i kvalitetnu strategiju možemo napraviti još bolje rezultate. Kao selektorica sam zadovoljna kako napreduje ženski fudbal u proteklim godinama."

Koji su Vam planovi i ciljevi za 2018. godinu za SFK 2000 Sarajevo?

Hurem: "Želimo nastaviti da osvajamo bodove kako bi u domaćem takmičenju ponovo bile osvajačice duple kruge. Naravno, Liga prvaka je opet naša želja, a postavile smo sebi cilj da želimo proći u 1/16 finala. Jako nam je bitno da Ligu prvaka opet dovedemo u Sarajevo. Želimo biti domaćin turnira i to nas održava. Pored toga, imamo još dosta bitnih stvari, projekata i aktivnosti koje želimo realizovati kako bi klub nastavio sa svojim rastom."

Kako gledate na saradnju sa Fudbalskim klubom Sarajevo u proteklom periodu?

Hurem: "Ovo je treća godina saradnje sa Fudbalskim klubom Sarajevo i SFK 2000 Sarajevo je i prije toga imao dobre rezultate. Međutim, imali smo rezultate, ali isti nisu bili u potpunosti prepoznati i FK Sarajevo ima svoje zasluge zbog čega smo mi danas ono što jesmo. Ovom saradnjom smo dobile mnogo toga. Sarajevo je veliki klub i pruža nam značajnu podršku. Imamo podršku svih odjela, samim tim SFK 2000 Sarajevo je dobio dobru organizaciju kao sastavni dio svog rada. Imamo nesebičnu podršku svih uposlenika, koristimo klupske resurse, finansijsku podršku i napravili smo veliki korak  kada je u pitanju naša popularizacija, prepoznatljivost i vidljivost kluba kako u gradu, državi, tako i van granica Bosne i Hercegovine. Imale smo do sada dva puta priliku da doživimo nešto što je jako teško opisati. Za mene je Koševo svaki put bilo krcato, kada smo izašle na atletsku stazu i doživjele aplauz sjajnih navijača. To je nešto što trebate doživjeti i koristim priliku da se zahvalim svim navijačima što su prepoznali naš rad. Naši rezultati se prate, imamo iza sebe sada mnogo više ljudi i jedino što nedostaje jeste da ljude usmjerimo na naše utakmice. Međutim, sve ranije navedeno govori da smo na dobrom putu i da će se to u budućnosti promijeniti. Bez Fudbalskog kluba ne bi napravili naš najveći uspjeh, a to je bilo prošle godine, kada nas je jedan minut dijelio od 1/8 finala Lige prvaka. Spremne smo za Evropu, a kako danas SFK 2000 Sarajevo gledaju u Evropi i UEFAi, sve je to zahvaljujući Fudbalskom klubu Sarajevo."

Koliko vam trenažni proces olakšava korištenje i rad u Trening centra FK Sarajevo?

Hurem: "Za mene kao trenerici to je najvažnija stvar. Ako želite razvoj sporta, fudbala, morate imati dobru infrastrukturu. Trening centar Sarajevo je potvrda dobrog rada FK Sarajevo. Kvalitet terena je na visokom nivou, a to potvrđuje boravak "A" reprezentacije BiH, kako muške, tako i ženske, te U-21 reprezentacije i mnogih drugih. SFK 2000 Sarajevo ima najbolje uslove za rad u državi i bolje nego neki muški timovi. Imamo sve prateće sadržaje, možemo koristit savremene metode skautinga i analize, na raspolaganju su nam moderni rekviziti i na nama je da to iskoristimo na najbolji mogući način i napredujemo. Također, moram spomenuti i tehničko osoblje, rukovodioce, koji nam uvijek stoje na raspolaganju."

Kako ste zadovoljni napretkom u školi fudbala za djevojčice?

Hurem: "Škola fudbala je poseban projekat. Dolaskom u FK Sarajevo smo uspjeli da započnemo njen veliki razvoj. Potrebna je podrška i krenula je ekspanzija. Sarajevo je brend i mnogi roditelji žele da se njihove djevojčice priključe Bordo klubu. Preko 80 djevojčica trenutno trenira i želimo da ta brojka bude još veća. U narednom periodu ćemo pokrenuti različite projekte kako bi u saradnji sa obrazovnim institucijama dodatno animirali djevojčice. Vjerujemo da će naša škola u budućnosti postati najbolja na balkanu."

Zbog čega bi djevojčice trebale izabrati upravo fudbal, kao sport kojim se trebaju baviti?

Hurem: "Fudbal je napopularniji sport zasigurno. Ženski fudbal jako brzo raste i u svijetu uživa veliku popularnost. Kada pogledate deset godina u nazad razlike su značajne. Porast broja igračica je najveća kada je u pitanju ženski fudbal i djevojčice žele da se bave ovim sportom."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti