"I danas mi nedostaje huk sa juga, Željo će slaviti sutra"

Alen Mešanović za SportSport.ba

"I danas mi nedostaje huk sa juga, Željo će slaviti sutra"

Piše: A. Pašić
Jedan od onih koji se nisu dugo zadržali, ali su svejedno ostavili trag igrajući za Željezničar je Alen Mešanović.

Iako je bio u relativno poznim igračkim godinama, ovaj "posljednji romantik na bh. fudbalskoj sceni, kako ga nazivaju, svojim golovima je pomogao Željezničaru da osvoji titulu u sezoni 2009/2010. Danas kada je daleko od Grbavice, s velikom nostalgijom Mešanović se prisjeća perioda provedenog u Željezničaru, a za SportSport.ba je prognozirao i 111. po redu vječiti derbi. 

"Koliko sam se dobro osjećao u svojoj Slobodi, toliko sam i u Željezničaru. To je bio jedan od najljepših perioda u mom životu. Posebno ću pamtiti svoj prvi prvenstveni gol u prvom kolu protiv Čelika, a potom i onaj protiv Širokog Brijega. Tada su nekako stvari krenule u pravom smjeru i Željezničar se počeo vraćati gdje mu je i mjesto. Možda će malo zvučati čudno, ali i danas mi nedostaje ponekad onaj navijački huk za juga", kazao nam je Mešanović. 

Mešanović posebno pamti saradnju sa trenerom Amarom Osimom. 

"Osim je za mene najpragmatičniji insan u Bosni i Hercegovini. Čujemo se s vremena na vrijeme, razmijenimo koju... Obično kad god imam neki fudbalski problem, njemu se obratim."

U ekipi Željezničara i danas se nalazi nekoliko igrača koji su s Mešanovićem bili dio šampionske generacije. 

"U današnjoj postavi ima nekoliko igrača s kojima sam igrao, prije svega Bekrić, Bogičević, Stanić, Kerla... S nekima od njih sam i danas u kontaktu i drago mi je što su i danas tamo gdje pripadaju, u svom Željezničaru."

Kako kaže, i dan-danas sa velikim zanimanjem prati tim iz Doline ćupova.

"Pretežno sve pratim medijski. U Željezničaru se slažu kockice i bila bi prava šteta da se ne osvoji titula ove godine. Toliko toga se uradilo, što se tiče tima kao i infrastrukture, i moram priznati da planiram u skorije vrijeme doći na obnovljenu Grbavicu. Život me posljednjih godina odveo u drugom pravcu i dugo nisam bio." 

Osvrnuo se Mešanović i na sutrašnji derbi. 

"Željezničar teško gubi utakmice, skoro pa nikako i sa svima ima pozitivan omjer, dok Sarajevo ima probleme na domaćem terenu. Iskreno, ne vidim na koji način bi Sarajevo moglo da izađe kao pobjednik u derbiju. Pitanje je mogu li se uopšte za kratko vrijeme oporaviti nakon svega što su doživjeli. Ipak, u derbi utakmicama je teško prognozirati, ali u svakom slučaju ja se nadam da će Željezničar biti taj koji će slaviti i na kraju osvojiti titulu."

Četrdesetjednogodišnji Mešanović je, inače, vlasnik UEFA-ine A licence i uskoro bi se mogao ponovo vratiti trenerskom poslu. Posljednji angažman je imao na klupi Podgrmeča iz Sanskog Mosta. 


Premijer liga BiH