Đidić poručio igračima: Nemojte ići u Srbiju!

Oglasio se Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH

Đidić poručio igračima: Nemojte ići u Srbiju!

M. Šljivak

Potpredsjednik Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH Aldin Đidić oglasio se povodom trenutne situacije u Srbiji i Fudbalskom savezu Srbije.

FIFPro se jučer oglasio, te je upozorio igrače da ne idu u Srbiju, jer je situacija u tamošnjim klubovima daleko od idealne.

"Ponukan informacijama o trenutnoj situaciji na fudbalskim terenima u Srbiji i FS Srbije, te činjenicom da određeni broj bosanskohercegovačkih igrača igra u fudbalskim klubovima u Srbiji ili razmišljaju o angažmanu u nekom od klubova u Srbiji, smatram da trebam da dam izjavu kao neku vrstu upozorenja.

U ovom trenutku situacija za igrače u Srbiji je sve samo ne povoljna, i može se reći da je fudbal u Srbiji trenutno u stanju bezakonja, kada se uzme u obzir Odluka FSS o razrješavanju Arbitražnog suda dužnosti i formiranju novog, koji nije neovisan, što povlači kršenje osnovnih prava profesionalnih fudbalera u Srbiji. Ovom odlukom o nezakonitoj smjeni postojećeg Arbitražnog suda i uspostavljanjem novog, FS Srbije je prekršio odredbe Sporazuma o minimalnim uvjetima standardnog ugovora za profesionalne igrače.

Obzirom da su se povodom ovoga oglasili i iz FIFPro-a, mi stojimo i samo potvrđujemo njihovu izjavu, koju je dao Generalni sekretar FIFPro, Theo van Seggelen, u kojoj poziva FS Srbije da promijeni pomenutu Odluku, a dok se to ne desi savjet za igrače je da ne odlaze igrati fudbal u Srbiji.

Mi iz Sindikata profesionalnih fudbalera u BiH dajemo punu podršku Sindikatu profesionalnih fudbalera Nezavisnost u Srbiji i njihovom predsjedniku Poledica Mirku, i želimo im da ustraju do kraja u ovoj borbi za zaštitu prava igrača u Srbiji.

Također, pozivamo sve naše igrače koji trenutno nastupaju za neke klubove u Srbiji, ili razmišljaju o angažmanu u istima, da nam se obrate za svaki vid informacija koje su im potrebne, jer želimo da se svaki vid neugodnih situacija izbjegne, ukoliko je to moguće", poručio je Đidić.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi