Igrači iz Premijer lige prvi put biraju najbolje pojedince

U organizaciji Sindikata profesionalnih fudbalera BiH

Igrači iz Premijer lige prvi put biraju najbolje pojedince

D. Kurbegović

Prije nekih godinu i po dana osnovan je Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini, na njegovom čelu je Vitomir Paškalj predsjednik, te Aldin Džidić tvorac Sindikata i potpredsjednik ovoga tijela.

Da je osnivanje ovoga tijela prava stvar za naš nogomet, pokazali su i određeni slučajevi, a većina fudbalera iz naše lige potpisala je pristupnicu Sindikatu, koji će se boriti za njihova prava.

Danas je održana i press konferencija u povodu organizacije manifestacije naziva "Kristalnih 11", pod organizacijom ovoga Sindikata, na kojem će se birati najbolji nogometaš Premijer lige, najbolji mladi igrač, najboljih 11 Premijer lige, najbolji trener, te najbolji sudija. O radu samog sindikata, te manifestaciji koja će biti održana u Sarajevu, danas su govorili predsjednik Vitomir Paškalj, te generalni sekretar Kanita Pojskić-Čutura.

"Evo nakon godinu i po dana nakon osnivanja Sindikata zadovoljni smo učinjenim do sada. Nismo izgubili energiju, strast  da nastavimo dalje, da pomognemo svim našim članovima da ostvare svoja prava. Da smo napravili puno, sigurno jesmo, sudjelovali smo na raznim manifestacijama, brojnim aktivnostima, pomogli smo našim članovima. Kruna svega je organizacija najboljih nogometaša "Kristalnih 11". Zahvalio bi se N/FSBiH i gospodinu Elmiru Pilavu, sastančili smo s njima i oni su nam uvijek izlazili u susret. Odlučili smo se za korak dalje, tako da ćemo biti u Komisijama za status igrača, te pravilnika, te da će naši prijedlozi o izmjeni i dopuni, te registraciji biti najozbiljnije razmotreni. Ovakav stav prema Sindikatu nije slučajan, to pokazuje i rad Administracije za licenciranje, ranije vođene od strane direktora Džemidžića, a sada direktora Merdanovića, te Prvostepene komisije je doslovno primjenjivala Pravilnik o licenciranju, čime su u najvećoj mjeri zaštićena prava fudbalera kojima klubovi duguju ne tako male iznose" ističe Paškalj.

Misija i u narednom periodu će biti zaštita profesionalnih fudbalera

"Kod većine naših klubova stekli smo povjerenje i oni su prihvatili Sindikat kao instituciju koja bezuslovno staje u zaštitu profesionalnih fudbalera, njihovih prava iz ugovornog odnosa, unaprijeđenju odnosa u kojima žive i igraju, te sigurnosti, zdravstvene i socijalne zaštite. To će biti naša jedina misija i u budućnosti, da ti mladi ljudi ne budu sami, nezaštićeni i obespravljeni kako tokom aktivnog igranja, tako i po završetku profesionalne karijere. Imali smo određene probleme u NK Čelik, klubu gdje sam i sam igrao i okončao karijeru. Optužiti igrače za neke stvari, a s njima imati potpisan ugovor nema smisla. Ipak je neko s tim igračima postigao ugovor, oni su evo konačno shvatili da te igrače moraju isplatiti i da se igračima dogovore. U Slobodi imamu klevetanje igrača, optuživanje stvarno nema smisla i s time nismo zadovoljni, nema potrebe po medijima negirati igračka prava i obaveze. To je bilo bez osnova, ti igrači imaju ugovore i neko je s njima to potpisao, tako da oni ne traže ništa što nisu zaradili i što nemaju na papiru u ugovoru. Mi ćemo ustrajati u onome što radimo, mi ćemo zaštiti igrače, nama je fudbal najvažniji, znamo da će uvijek biti problema, ali nas raduje podrška Saveza i da su konačno shvatili da smo njihov punopravni član" kazao je Paškalj.

O samom izboru najboljih fudbalera BiH, govorila je generalna sekretarica ovoga tijela.

"Naš izbor najboljeg fudbalera za sezonu 2016/17 je potpuno drugačiji izbor od onog što je organizovao N/FSBiH. Mi smo obišli sve klubove Premijer lige, svi nogometaši su glasali za najboljih 11 igrača Premijer lige, najboljeg mladog igrača, najbolji igrač BiH, najbolji trener, te najbolji sudija Premijer lige. Ovo nije samo naš koncept, neko svih Sindikata koji organizuju ove izbore u svijetu. Izbor će biti 5. juna u hotelu "Hills" u Sarajevu, smatramo da će ovaj izbor pobuditi veliku medijsku pažnju, jer ovakav vid se organizuje prvi put, a igrači po prvi puta sami biraju najbolje iz ovih oblasti. Izboru će prisustvovati veliki broj zvanica, između ostaloga naša nogometna reprezentacija BiH, predvođena selektorom Mehmedom Baždarevićem, koji će se tada pripremati u Zenici za utakmicu kvalifikacija protiv reprezentacije Grčke. Konačni spisak svih poznatih biće poznat negdje oko 20. maja, kada ćemo upriličiti još jednu pressicu, gdje će biti još više detalja glede ovog izbora. Pozvani smo i ljude iz našeg saveza, te predstavnike iz svih klubova Premijer lige i medije iz čitave države. Očekujemo jedno lijepo druženje za kraj sezone i nadamo se da će ovaj izbor postati tradicionalan u organizaciji našeg Sindikata", kazala je Kanita Pojskić-Čutura.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi