Održana sjednica Skupštine FK Sarajevo

Imenovan bord direktora FK Sarajevo

Pitanja koja su uobičajena za Skupštinu ulagača FK Sarajevo, te kao najinteresantiije pitanje restruktuiranja upravljačkih organa u klubu bili su na dnevnom redu današnje redovne sjednice Skupštine FK Sarajevo.

Ideja većinskog ulagača Vincent Tana jeste da upravljačka struktura kluba mora biti funkcionalnija, operativnija i brža u donošenju strateških odluka. Prateći ovu ideju donesena je odluka o restruktuiranju kluba koji će od sada imati samo jednog predsjednika i to će biti predsjednik Skupštine FK Sarajevo. 

S obzirom da je Skupština organ, koji po zakonu mora obligatorno postojati, te u tom kontekstu prestaju postojati Upravni i Nadzorni odbor kluba kao organi kluba, a na današnjoj skupštini su prihvaćene ostavke dosadašnji članova ova dva organa.

Novi predsjednik Skupštine je i predsjednik kluba i on će zastupati i predstavljati klub kao i interese većinskog ulagača pred institucijama, organima i pravnim licima u zemlji i inostranstvu, obavljati i druge aktivnosti u skladu sa posebnim nalozima većinskog ulagača i slično što će biti definisano statutom i drugim aktima kluba. Funkciju predsjednika Skupštine, odnosno predsjednika kluba većinski ulagač u narednom mandatnom periodu povjerava s punim povjerenjem Edisu Kusturici.

Također s punim povjerenjem većinskog ulagača kao operativni organ sa pravom glasa u donošenju odluka formira se Odbor direktora od 5 članova, koji čine po principu „primus inter partes“ vođa-lider Odbora Hujić Alen i 4 člana i to Elvir Krajina, Dino Čolaković, Ken Choo i Lim Meng Kwong. 

Ovaj Odbor operativno i funkconalno rukovodi klubom. Bez prava glasa obavezno, kao administrativni menadžment, u radu Odbora učestvuju generalni direktor Dino Selimović, tehnički direktor Elvir Kantardžić i sekretar Kluba Mirza Hadžić. 

Statutom i drugim aktima kluba precizno će se definisati nadležnosti ovog Odbora. Suštinska promjena u upravljanju i rukovođenju klubom je razdvajanje, radi veće operativnosti i odgovornosti, poslovnih i admnistratrivnih funkcija kluba od osnovnih sportskih funkcija kluba. U skladu sa tim formira se sportski menadžment kluba, koji u funkcionalnom smislu čine Šef strušnog štaba, Šef Akademije i Šef skauting službe, koji također obavezno učestvuju u radu Odbora direktora.

Također, radi kvalitetnije obrade svih najbitnijih sportskih pitanja važnih za razvoj kluba i njegovo funkcionisanje, što uključuje i transfernu politiku, formira se Komitet/odbor za sportska pitanja po principu funkcionalne i personalne popunjenosti u sastavu Šef stručnog štaba, Šef Akademije, Šef skauting službe, te predstavnik većinskog ulagača, koji po principu konsenzusa razmatraju, predlažu i donose sve odluke u oblasti djelovanja osnovnog sportskog segmenta kluba čime se želi smanjiti na najmanji mogući rizik donošenje odluka, koje nisu u interesu kluba. Po potrebi Odbor direktora kao svoje pomoćne organe može formirati i druge komitete/odbore.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Klub ostaje otvoren za sve pojedince koji svojim djelovanjem, projektima i idejama mogu unaprijediti rad kluba, tako da se u skorije vrijeme očekuje formiranje podkomiteta u kojima bi sudjelovali svi oni čiji se prijedlozi prihvate.

Uvažavajući sve do sada urađeno u razvoju kluba čime je većinski ulagač veoma zadovoljan, ali konstatujući i potrebu smanjenja grešaka na najmanji mogući nivo kao i izvlaćenju pouka iz toga, a naročito u segmentu transferne politike sa akcentom na balansirani rast kluba na principu samoodrživosti i profitabilnosti uz afirmaciju i proizvođenje mladih igrača, te finaliziranje strateški važnih infrastrukturnih poduhvata (Trening centar FK Sarajevo - Butmir).  Kao još jedno važno pitanje većinski ulagač smatra jasno definisanu PR politiku i profiliran odnos prema medijima i navijačima.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi