Istraga završena, predmet proslijeđen Tužilaštvu BiH

Afera "Cener"

Istraga završena, predmet proslijeđen Tužilaštvu BiH

Prema saznanjima do kojih je došao portal SportSport.ba, istraga pokrenuta oko afere "Cener", koja je izazvala veliki skandal u bh. nogometu, je završena. 

Budući da se menadžer Sanel Klopić, koji je nudio Olimpicovom golmanu 10.000 KM da pomogne Metallegheu da lakše dođe do pobjede, nije pojavio u prostorijama N/FSBiH na saslušanju, donesena je odluka da se cijeli slučaj usmjeri na Tužilaštvo BiH.

"Saslušali smo sve aktere takozvane afere 'Cener', od Bandovića do aktera meča, sudija, delegata i čelnika klubova. Pokušali smo doći i do, da tako kažem, ključnog čovjeka u slučaju Sanela Klopića, ali nažalost nismo uspjeli. On nije član N/FSBiH, a koliko imamo informacije, ima prebivalište u Hrvatskoj i nismo ga mogli 'natjerati' da se odazove na naše pozive. Upravo zbog toga smo kompletan slučaj proslijedili nadležnom Tužilaštvu BiH, te smo zadržali pravo da, ukoliko državni nadležni organi riješe slučaj, reagujemo", kazao je jedan od tri tužioca N/FSBiH Damir Raguž. 

U bh. medijima se proteklih sedmica pisalo da je pomenuti Klopić zapravo zastupnik Mate Neretljaka, trenera NK Metalleghe BSI, no bivši hrvatski reprezentativac je to demantovao. 

"Neretljak nam je kazao da Klopića poznaje površno, dok ljudi iz Metalleghea kažu da ga ne poznaju. Odradili smo studiozno svoj posao, ali zbog nemogućnosti saslušanja glavnog aktera priče isti smo uputili nadležnom Tužilaštvu BiH. Njima će se morati odazvati na poziv dok nama nije morao", ističe Raguž, dodavši:

"Još jednom ću ponoviti da ćemo, ukoliko državni organi utvrde da je bilo kakvih nečasnih radnji, oštro reagovati. Slučaj i zapisnike sa svih saslušanja ćemo proslijediti i UEFA-i, jer nam je doista cilj da sve izvede na čistac." 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Podsjećanja radi, Bandović je odbio Klopićevu ponudu i prijavio je nuđenje mita za pokušaj namještanja utakmice, dostavivši nadležnim organima audiosnimak razgovora. Time je ujedno postao sportski heroj u našoj zemlji, ali i čovjek kojeg ćemo pamtiti kao čuvara mreže koji je sačuvao i obraz. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi