Josip Bukal, simbol pluskvamperfekta

Godišnjica smrti Željine legende

Josip Bukal, simbol pluskvamperfekta

Ima datuma koji nisu rođendani, a pamte se bez ikakvog svjesnog utjecaja i volje. Recimo 30. avgust. Stanovnici Sarajeva, oni kojima datumi nešto u životu znače, pamte ga kao početak kraja najduže opsade jednog grada u modernoj historiji. 

Ili 31. avgust. Tog je dana Ronaldo potpisao ugovor za Inter za sada smiješnih 45 miliona eura, za koje ne možeš kupit ni pola Pogbe. Na taj je dan, ljeta Gospodnjeg 2016. na ljepši svijet otišao legendarni Željin fudbaler i član njegove šampionske generacije iz 1972. Josip Bukal.

Svijet u kojem nema prečki i stativa da ih može prelamati razornim šutem. Svijet koji bi, prema onome šta je zaslužio, trebao Jozi ponuditi mnogo više nego što je ovaj na kojem još uvijek jesmo.

Josip Bukal nosio je dres sa brojem devet. Miljenko Jergović jednom je konstatovao da su "desetke" bile najpopularnije, krojile kapu, ali su devetke zabijale golove. Bukal ih se nazabijao ni sam ne zna koliko, uklesavši svoje ime u historiju Željezničara baš onako snažno, kakav mu je šut bio.

Oni koji su ga bolje poznavali mogu posvjedočiti najmanje dvjema divnim osobinama koje su mu bile autentične. Bio je ters i volio je ljude. Tersluk se nezasluženo smatra suprotnošću ljudskoj vrlini, a suštinski većina istinskih legendi posjedovala je notu tersluka. On se ne može naučiti, dobiješ to sa sobom kao i snagu šuta.

Josip Bukal volio je akšamluke i ljude. Obožavao je sjediti s njima uz čašicu i to je bilo tako svojstveno ljudima njegove generacije. Josip Bukal, baš kao i njegov imenjak Katalinski simboli su pluskvamperfekta, davno prošlog vremena, siromašnijeg, ali mnogo ljepšeg i romantičnijeg. Vremena u kojem bankovni računi nisu ni postojali, nego dobiješ hotel, pa ga potrošiš na društvo. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi