Jubilej Rođenih: Velež danas proslavlja 95 godina postojanja

Ponos Mostara

Jubilej Rođenih: Velež danas proslavlja 95 godina postojanja

E. Škorić

Na današnji dan 1922. godine na poljani u Sjevernom logoru u Mostaru rodio se Velež. 

Ponos svih Mostaraca u kasnijim godinama uz Stari most postao je najveći simbol grada na Neretvi, a stariji navijači posebno pamte trofejne godine – 1981. i 1986. kad je u Veležovim vitrinama završavao veliki pehar Kupa Maršala Tita.

Prvu Upravu činili su Anđelko Vlaho, Ranko Slijepčević, Borivoje Janjoš, Ljubomir Basta, Rudolf Beltram, Mihajlo Cvetković, Milan Pavić i Bogdan Tepšić. Prvi kapiten bio je Lazar Radić za koga se vjeruje da je klubu dao ime po planini iznad grada.

Šampionaska titula Veležu je u Jugoligi nekoliko puta izmakla za gol razliku ili za bod ili dva, a klub je od pedesetih kada je ušao u elitu, pa do raspada bivše države bio stabilan prvoligaš. Najveća Veležova imena kroz historiju su Muhamed Mujić, Sulejman Rebac, Dušan Bajević, Enver Marić, Vahid Halilhodžić, Blaž Slišković, Džemal Hadžiabdić, Franjo Vladić, Semir Tuce, Sead Kajtaz, Meho Kodro i mnogi drugi.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Od 1995. Rođeni domaće utakmice igraju na stadionu u Vrapčićima nakon progona iz starog doma Pod Bijelim brijegom. Klub se u posljednjih 25 godina ne može pohvaliti uspjesima, a prije godinu je po drugi put ispao u Prvu ligu Federacije BiH. Cilj Veleža u narednoj sezoni je vratiti se u Premijer ligu BiH.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi