Juniori savladali Kazahstan i plasirali se u elitnu rundu

Veliki uspjeh mladih Zmajeva

Juniori savladali Kazahstan i plasirali se u elitnu rundu

A. Haznadarević

Juniorska fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine je u susretu 3. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo savladala selekciju Kazahstana rezultatom 4:2, te na taj način obezbijedila plasman u narednu kvalifikacionu rundu.

Izabranici Tonija Karčića su stigli tako do svoje druge pobjede u tri odigrana kola, budući da su u prethodnom kolu deklasirali Slovake sa 4:0, a jedini poraz nanijeli su im vršnjaci iz Norveške pobijedivši naše momke rezultatom 3:1.

 

Već od prvog minuta mladi Zmajevi su silovito krenuli ka golu gostiju, Čorluka, Zec, Hodžić, a zatim i Hajradinović su ozbiljno prijetili, ali mladi golman Kazahstana Mikhail Golubnichi je bio nesavladiv.

 

Ipak, ofanziva se isplatila već u 12. minutu, kada Haris Hajradinović pogađa za vodstvo naših momaka. 

 

Ovaj rani pogodak je razbudio goste, te nakon nekoliko pokušaja, u 20. minutu dolaze u veliku priliku da poravnaju rezultat.

Jozo Šipkić u kaznenom prostoru obara Makayeva, a  naš mladi i perspektivni golman Emir Plakalo brani šut sa bijele tačke Shaikhovu.

 

Svega sedam minuta je bilo potrebno izabranicima Tonija Karčića da ponovo stvari preuzmu u svoje ruke, te nakon asistencije Asima Zeca, Armin Hodžić udvostručuje vodstvo bh. juniora.

 

Ipak, nisu se tako lahko predavali ni Kazahstanci, te preko Makayeva u 34. minutu smanjuju na 2:1. 

 

Da su malobrojni navijači imali priliku prisustvovati prelijepoj fudbalskoj predstavi, još jednom je pokazao Adin Ćiva, pospremivši loptu u mrežu gostiju, te je tako njihovo slavlje trajalo svega dva minuta. Bio je to i konačni rezultat prvog poluvremena.

 

U drugom dijelu igre, naši momci znajući da imaju odličan rezultat nisu po svaku cijenu išli ka golu Kazahstana, ali i u takvoj formaciji su viđena dva pogotka, po jedan da obje strane.

 

U ranoj fazi nastavka nije bilo većih prilika, da bi u 77. minutu naši momci stigli i do četvrtog pogotka. Haris Muharemović je lijepo uposlio Armina Hodžića, koji pogađa za 4:1.

 

Bilo je to sve što smo mogli vidjeti od mladih Zmajeva, a do kraja su gosti samo uspjeli ublažiti poraz, budući da je Makayev uspio uspješno realizovati jedanesterac, koji je prethodno skrivio Hajtić. 

 

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, 3. kolo

BiH (U19) - Kazahstan (U19) 4:2 (12. Hajradinović, 27., 77. Hodžić, 36. Ćiva / 34., 80. Makayev)

 

Treba dodati i to da je U19 reprezentacija Slovačke uspjela savladati Norvešku, te su sve tri momčadi završile turnir sa po šest bodova, ali je bolja gol razlika našim Zmajićima donijela prolazak u elitnu rundu takmičenja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.