"Moji korijeni su bosanski, ali se osjećam Austrijancem"

Zlatko Junuzović:

"Moji korijeni su bosanski, ali se osjećam Austrijancem"

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine upisala je svoju prvu pobjedu u ovoj godini nakon što je u 5. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine savladala selekciju Andore sa 3:0.

Izabranici Mehmeda Baždarević upisali su prvi trijumf zahvaljujući hat-tricku Edina Džeke, a nakon pet odigranih utakmica Zmajevi imaju pet bodova, i nalaze se na pretposljednjem mjestu grupe B kvalifikacija za EURO.

Već u utorak će najbolja fudbalska selekcija naše domovine odigrati prijateljski duel s reprezentacijom Austrije, koja je jedno od najugodnijih iznenađenja u aktuelnim kvalifikacijama. Naime, ekipa Marcela Kollera, trenutno je lider u grupi G. Austrijanci su s 13 osvojenih bodova prvoplasirana ekipa u grupi u kojoj pored njih igraju Švedska, Rusija, Crna Gora, Lihtenštajn i Moldavija.

Austrijska selekcija igra možda i ponajbolji fudbal u posljednjih 20-ak godina, a predvode ih uglavnom fudbaleri koji nastupaju u njemačkoj Bundesligi. Bayernov David Alaba, je definitivno prva zvijezda ekipe, ali posebnu pažnju svakako zaslužuje i Zlatko Junuzović, saigrač našeg Izeta Hajrovića u redovima Werdera iz Bremena. Pored dvojice spomenutih fudbalera tu je još nekoliko imena na koja treba posebno obratiti pažnju, a jedan od njih je svakako i klupski kolega Asmira Begovića, Marko Arnautović.

Austrijanci su posebno inspirisani i motivisani nakon posljednje visoke pobjede u kvalifikacijama nad selekcijom Lihtenštajna od 5:0, što je najvisočija gostujuća pobjeda Austrijanaca još od 1951. godine kada su sa 8:1 savladali selekciju Belgije. Austrijanci su imali pet različitih strijelaca, a jedan od golova postigao je i Junuzović, fudbaler koji je rođen u Loznici, a koji je zbog rata u Bosni i Hercegovini izbjegao u Austriju za čiju je A selekciju debitovao 2006. godine.

Zemlja selekcije u kojoj je skijanje definitivno sport broj jedan odavno nije bila ovako dobro rangirana i nije tako dobro kotirala među fudbalskom elitom, još od Svjetskog prvenstva 1998. godine u Austriji nije vladalo ovakvo interesovanjeza fudbalom. Mediji u ovoj alpskoj zemlji pišu kako će stadion Ernst Happel na kome se 2008. godine igralo finaleEvropskog prvenstva biti ispunjen do posljednjeg mjesta (42.500 gledalaca), ali nekako propuštaju činjenicu da će sasvim sigurno polovinu navijača na najvećem bečkom stadionu činiti navijači fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Ovdašnji mediji s mnogo hvalospjeva pišu o svojoj selekciji i njenoj trenutnoj formi, a navode kako im u goste stiže ekipa koja je prošlog ljeta po prvi put u svojoj historiji igrala na Svjetskom prvenstvu.

List Die Presse navodi i objašnjava činjenicu da je upravo Junuzović rođen u Srbiji, ali neposredno uz granicu s Bosnomi Hercegovine, odakle je kao petogodišnjak izbjegao u Austriju.

"Ova utakmica je nešto sasvim posebno, pogotovo za moju porodicu", rekao je Junuzović za pomenuti medij, te dodao: 

"Moji korijeni su bosanski, ali ja se osjećam Austrijancem".

Bosna u srcu!

Sličanu životnu priču kao Junuzpvić imao je i sadašnji reprezentativac BiH, Anel Hadžić. Ipak, momak iz Velike Kladuše, se nakon igranja za mlade selekcije Austrije odlučio za dres zemlje u kojoj je rođen.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"Sretan sam i zahvalan Austriji za sve ono što mi je dala i omogućila, ali moje srce kuca za Bosnu i Hercegovinu", istakao je bh. veznjak koji nosi dres Sturma iz Graca, dodavši:

"Ubijeđen sam da će se Austrija plasirati na Evropsko prvenstvo. Plodovi rada Marcela Kollera se već vide, uspjesi i rezultati dolaze onda kada si strpljiv".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.