Jurić: Teško mi je gledati današnji Velež

Proslavljeni fudbaler mostarskog kluba

Jurić: Teško mi je gledati današnji Velež

Dosta je igrača koji su na bilo koji način stavili pečat na uspješne dane FK Velež, a među njima je i Predrag Jurić, kojeg se oni stariji navijači Rođenih itekako sjećaju. Jurić je dobar dio karijere proveo upravo u Veležu. Igrao je za Velež u ona najbolja vremena. Njegova sama pojava doprinosila je tome da ljudi dođu na stadion i da bodre svoj klub. 

Uz to sve malo se ko može pohvaliti da je postigao golove protiv Borusije Dortmund i Real Madrida, a našem je sagovorniku to pošlo za nogom. Tresao je mreže velikana, donosio veliku sreću na lice Veležovih navijača koji danas s nekom dozom tuge gledaju na prošla vremena. Svjesni da će Neretvom još puno vode proteći dok se ne pojavi neki novi Jurić, Halilhodžić ili Bajević. 

Danas Jurić živi u Zagrebu, pomalo umoran od najvažnije sporedne stvari na svijetu, ali priznaje da je nemoguće zauvijek otići iz ove branše. Da je tako, uvjerio se i danas, kada je dobio novinarski poziv. Taman je možda i zaboravio na tu čarobnu igru, ali se s našim pitanjima opet prisjetio legendarnih vremena. 

"Prošlo je dosta godina od trenutka kada sam okončao karijeru, ali sam u fudbalu i dalje ostao. To je jednostavno moj život. Pokušao sam raditi kao trener, ali možda sam prerano od svega toga odustao, jer mislim da sam mogao više. Šta je, tu je", kazao nam je Jurić na početku i potom nastavio:

"Ja sam među prvima u Hrvatskoj dobio UEFA Pro licencu, koliko se sjećam to je bilo 2002. ili 2003. godine. Možda mi je najveća greška što se nisam dovoljno 'hrvao' u trenerskom poslu. Mislio sam da se sve svodi na trening i rezultat, ali daleko od toga... Ima tu, nažalost, drugih milion stvari."

Jurić je među rijetkim bh. fudbalerima koji se može pohvaliti Realovim skalpom. U dresu Burgosa je u sezoni 1990./91. čak dva puta u prvenstvu bacao na leđa kraljevski klub, dok je kao igrač Veleža ispisao stranice historije kada je protiv velike Borussije Dortmund pogodio za pobjedu. 

"Utakmica protiv Real Madrida i Borussije se vrlo rado sjećam. To su bila lijepa vremena, sve je nekako funkcionisalo, igrao se lijep nogomet... Sjećam se da je gotovo cijela Hercegovina dolazila da bodri Velež. Kada već spominjemo utakmicu protiv Borussije, tada se skupilo pod Bijelim brijegom blizu 30.000 gledalaca. Iako smo uspjeli pobijediti, zbog poraza od 2:0 u prvoj utakmici nismo uspjeli proći u osminu finala Kupa UEFA", prisjetio se Jurić. 

Tokom karijere Jurić je igrao za nekoliko klubova u Španiji, zatim GOŠK, Dinamo, Hrvatski Dragovoljac, ali Velež je ono što nosi u srcu. 

"Bilo mi je lijepo svugdje, ali Velež je naš. Publika je prepoznala ono što smo ja i moji tadašnji saigrači pružali na terenu i imali smo veliku podršku, međutim ne krijem da mi je danas teško gledati u kakvom stanju se klub nalazi. Sada sam baš u Međugorju gledao prijateljske utakmice. Nadam se da će Velež uspjeti izboriti opstanak u Prvoj ligi Federacije BiH i uskoro se vratiti u elitni rang, gdje uostalom i pripada." 

Na pitanje da li vjeruje da će se nekada Velež vratiti na stare staze slave nije dao optimističan odgovor.

"Ne, mislim da je to gotovo nemoguće. Godinama se sve nekako razdvojilo, uostalom vidite i sami da je tako."

Jurić je ubijeđen je fudbal u njegovo vrijeme bio kvalitetniji od današnjeg. 

"Pratio sam fudbal u svoje vrijeme, a pratim ga i sada kada sam u mirovini. Mogu slobodno reći da smo mi igrali bolji fudbal, ne samo mi u Veležu, već igrači od Skoplja do Ljubljane. Igrači su bili dosta kvalitetniji. Na ulici se više igralo i kada dođe dečko sa sela znao je sve stvari, dok sada možeš proći kroz različite škole, a u većini slučajeva je samo bitna članarina i igrač faktički ni ne postaneš."

Ne krije Jurić da je razočaran današnjim fudbalom na prostoru bivše Jugoslavije.

"Naši klubovi teško mogu šta napraviti na međunarodnoj sceni. Teško je očekivati da će doći neko iz inostranstva i dati svoje pare Željezničaru, Veležu ili nekom drugom klubu. Tu, prije svega, moraju pomoći političari koji dirigiraju s narodom. Od svih klubova sa naših prostora jedino Dinamo danas može se plasirati u grupnu fazu Lige prvaka i odskočio je dosta, ali vidim da se i Rijeka sada diže. Živnuo je u Hrvatskoj također i Osijek, dok je sve ostalo borba." 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U prošlosti Jurić je imao priliku nastupati i za jugoslovensku reprezentaciju. Uspomene iz tog perioda i danas nosi. 

"U dresu Jugoslavije sam dobio priliku na Wembleyu protiv Engleske i protiv Turske. Tada je teško bilo biti reprezentativac, ali Osim me cijenio i pozvao me u dva navrata. Moju generaciju su činili igrači poput Vujovića, Sliškovića, Prskala, Barbarića, Baždarevića, Hadžibegića...", prisjetio se Jurić.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi