Kako je Novo Panić naplaćivao rezultate

U petak presuda Anti Šapini

Kako je Novo Panić naplaćivao rezultate

Prvooptuženi od strane njemačkog Tužilaštva u Bochumu za namještanje utakmica, Ante Šapina, priznao je kako je platio 50.000 eura jednom zvaničniku UEFA kako bi osigurao delegiranje sudija iz BiH.

Naime, Šapina je pred sudom u Njemačkoj priznao kako je platio 50.000 eura za sada neimenovanom zvaničniku UEFA da ovaj osigura delegiranje nekadašnjeg bh. sudije Nove Panića za susret kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi između Lihtenštajna i Finske, koji se odigrao 9. septembra 2009. godine i koji je završen neriješenim rezultatom 1:1.

Šapina je priznao kako se potom našao na parkiralištu jednog sarajevskog hotela sa Novom Panićem.

"Pitao sam Panića da li mi može osigurati da dva gola budu postignuta u drugom poluvremenu", rekao je Šapina sudu. "Odgovorio je da može".

Oba gola na ovom susretu zaista jesu postignuta u drugom dijelu igre, a Finska je svoj postigla iz nepostojećeg jedanaesterca.

"U drugom poluvremenu sudija je dosudio penal koji nije postojao", dodao je 34-godišnji optuženik.

Šapina je priznao i Tužilaštvu i sudu kako je Novi Paniću za namještanje ove utakmice platio 52.850 dolara.

Presuda u ovom slučaju trebala bi biti donijeta u petak, a osim susreta Lihtenštajn - Finska, pod istragom je i utakmica mladih U-21 reprezentacija Švajcarske i Gruzije, koja je odigrana 18. novembra 2009. godine i koju je također sudio Novo Panić i za čije je namještanje dobio između 50.000 i 60.000 eura.

Međutim, ovo nije sve što se tiče namještanja utakmica povezanih sa bh. fudbalom. Kako je SportSport.ba već pisao, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dobilo je iscrpnu dokumentaciju na više od 300 strana od Tužilaštva u Bochumu vezano za namještanje utakmica u BiH.

U ovim se dokumetnima spominju mnoga imena iz bh. fudbala, prije svih klubovi Slavija i Travnik, te još nekoliko bh. sudija, igrača i sportskih radnika.

Namještena utakmica Lihtenštajn - Finska u režiji Nove Panića.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.