Kako se premijerligaši spremaju za drugi dio sezone?

Snažni antioksidans potrebani sportistima

Kako se premijerligaši spremaju za drugi dio sezone?

M. Skaka

U periodu priprema za drugi dio fudbalske sezone, igrači premijerligaških timova podvrgnuti su posebnom režimu reninga, ali i ishrane.

Uz poseban nutricionistički plan, klubovi svojim igračima prehranu pojačavaju i dodatnim suplementima, a posebna pažnja pridaje se antioksidansima koji sportistima osiguravaju snagu za dodatne napore, ali ih i štite od potencijalnih bolesti.

Bavljenje sportom i vježbanje ima itekako pozitivne učinke na naše zdravlje. Bavljenje sportom se preporučuje u prevenciji mnogih hroničnih oboljenja, kao i održavanju optimalnog zdravlja.

Međutim, bavljenje sportom, fizičkom aktivnošću, povečava se potrošnja kiseonika u našem organizmu za čak 10-15%, da bi se zadovoljili energetski zahtijevi našeg organizma. Vježbanje ubrzava naš metabolizam, povecava potrebu za kiseonikom koja je pracena porastom reaktivnih vrsta kiseonika, dolazi i do metaboličkog curenja iz mitohondrija koji se smatra vodecim izvorom slobodnih radikala izvedenih od kiseonika. Sve navedeno je povezano sa okisdativnim stresom kroz koji sportisti prolaze. Oksidativni stres dovodi do oštecenja ćelija, zamora respiratornih mišića, skeletnih mišića, smanjuje performanse sportiste, usporava njegov oporavak, a povezan je i sa etiologijom nastanka raznih oboljenja.

Slobodni radikali su hemijska jedinjenja koja imaju jedan ili više nesparenih elektrona koji su im potrebni za nezavisan opstanak. Zamislimo ih kao izduvne gasove iz automobila koje automobil izbacuje. Oni moraju da se izbace iz našeg organizma, jer izazivaju štetu djelovanjem sa mnogim drugim supstancama u našem tijelu. Tijelo nakon nastale štete uz pomoc antioksidanata i celijskog sistema za oporavak mora da izbaci slobodne radikale iz našeg organizma ukoliko ne želimo da dođe do pogoršanja, oboljenja. Fizička aktivnost utice na ravnotežu između slobodnih radikala i antioksidanasa, čak i povećava proizvodnju slobodnih radikala na više nacina. 2-5% iskorištenog kiseonika u mitohondrijama stvara slobodne radikale, vježbanjem se povecava oksidativna fosforilacija a samim tim i slobodni radikali, povecane su energetske potrebe sportista koji unose puno više kalorija na dan, a unosom hrane, obradom-sagorijevanjem hrane u mitohondrijama nastaju slobodni radikali, tokom treninga oslobađaju se i kateholamini koji motivišu stvaranje slobodnih radikala, itd.

Zbog toga je uzimanje antioksidanata putem dodataka prehrani u sportu nezaobilazno ukoliko želimo da izbjegnemo navedene poslijedice po zdravlje, osiguramo optimalno zdravstveno stanje i postignemo visoke ciljeve u sportu.

Važnost metabolizma za sportiste i poremećaji s kojima se GE132 odlično nosi

Za unos antioksidansa FK Sarajevo, FK Željezničar i drugi klubovi okrenuli su se proizvodu GE132. Jedan od efekata suplementa GE132 je i taj što djeluje na metabolizam uravnotežavajući ga i neutrališući niz poremećaja vezanih za ovaj proceskoji utičena kompletno funkcionisanje ljudskog tijela. Posebno sportisti znaju kolika je važnost dobrog metabolizma.

Uz to, uočeno je i djelovanje na lučenje inzulina i samim tim djelovanje na nastanak šećerne bolesti, a i djelovanje na pojavu hroničnog umora.

 

Mnogi drugi brojni uticaji na ljudsko zdravlje

GE132 uz pomenuto što se posebno odnosi na sportiste, kroz djelovanje na slobodne radikale i svoje antioksidansne sposobnosti, utiče i na sputavanje preko stotinu drugih bolesti koje u suštini imaju isti temeljni uzrok.

GE132 se preporučuje:

radi očuvanja i unapređenja zdravlja i prevencije bolesti (oboljenja srca i krvnih sudova, malignih oboljenja različitih organa, bolesti metabolizma),

uz redovnu terapiju već nastalih oboljenja, antitumorsku hemoterapiju i radioterapiju,

kod oboljenja/stanja kod kojih je umanjen ili izmijenjen imunološki odgovor organizma (alergija, autoimune bolesti…),

radi ublažavanja stanja hroničnog umora i simptoma hroničnih bolesti, pospešivanja odbrane od bakterijskih i virusnih infekcija, ublažavanja zapaljenskih procesa, pospješivanja normalizacije biohemijskih parametara i povišenog krvnog pritiska; nakon hirurške intervencije, stresa.

Antioksidantni potencijal izvučen iz prirode

Preparat GE132 je proizveden u Njemačkoj po japanskoj recepturi u skladu sa standardima farmaceutske industrije EU.

Primarni cilj International Health-a je osigurati svojim korisnicima najkvalitetniji proizvod. Kontinuiranim usavršavanjem tehnologije proizvodnje, kvalitete finalnog proizvoda, kao i brojnim istraživanjima International Health osluškuje želje i ideje svojih kupaca. Upravo iz toga razloga je proizvod GE132 nosilac najvažnijih certifikata.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Dodatak prehrani GE132 jedan je od rijetkih proizvoda koji mogu koristiti sportisti. Posjeduje Anti doping free certifikat iz Kelna te ga koriste sportisti širom svijeta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi