Kako su igrali Zmajevi: Džeko najbolji, Pjanić najlošiji

BiH poražena od Belgije

Kako su igrali Zmajevi: Džeko najbolji, Pjanić najlošiji

A. Beganović

Naša reprezentacija je sinoć u Briselu poražena od Belgije.

Veoma jaka reprezentacija Belgije je slavila rezultatom 3:1, a redakcija našeg portala donosi ocjene naših fudbalera koji su bili akteri sinoćnje utakmice.

Asmir Begović (6) - Golman našeg nacionalnog tima primio je tri pogotka, ali je imao nekoliko dobrih intervencija. Kod prvog i trećeg pogotka, Asmir je bio nemoćan. Ipak, mogao je bolje reagovati kod drugog gola, kojeg je sa dvadesetak metara postigao Kevin De Bruyne. Sve u svemu, Begović je pružio pristojnu partiju, ali je sigurno da on može i bolje.

Mensur Mujdža (6) - Odigrao je solidnu utakmicu. U odbrani se borio, davao je svoj maksimum, a po njegovoj strani igrao je najbolji igrač Belgije Eden Hazard. Mujdža ne snosi krivicu ni za jedan pogodak, a upisao je i asistenciju kod jedinog pogotka naše reprezentacije. Može se reći da je desni bočni Freiburga solidno odradio svoj posao.

Sead Kolašinac (5.5) - Fudbaler Schalkea nije oduševio u Briselu. U igri Seada Kolašinca osjeti se nedostatak takmičarske forme. Često je ispadao i tako ostavljao mnogo prostora fudbalerima Belgije koji su napadali po njegovoj strani. Treba istaći da je dobio i žuti karton. Ne može mu se ništa prigovoriti po pitanju borbenosti i srčanosti, ali od Seada se očekuju bolje partije u nacionalnom timu.

Emir Spahić (6) - Iskusni defanzivac HSV-a odigrao je prosječnu partiju. Spahić nije bio na visini zadatka i pamte se njegove mnogo bolje igre u reprezentativnom dresu. Spahić je zbog povrede igru morao napustiti u 56. minuti susreta.

Ognjen Vranješ (5) - Stoper naše reprezentacije je jedan od onih koji su najviše podbacili u susretu sa Belgijancima. Istina, Vranješ se borio, ali se može reći da je krivac za prvi pogodak, kada mu nakon kornera u šesnaestercu umakao Fellaini, te za treći gol kada je neopreznim startom nad Hazardom skrivio jedanaesterac. Pružao je Vranješ za Bonu i Hercegovinu mnogo bolje partije nego što je to bio slučaj sinoć.

Muhamed Bešić (6) - Vezni red našeg nacionalnog tima sinoć je bio daleko od željenog nivoa, pa samim tim ni zadnji vezni Evertona nije pružio partiju kakvu smo od njega navikli. U par navrata, Bešić je dosta dobro iznosio loptu na protivničku polovinu, ali nije na najbolji način odgovorio igri u defanzivi. Od Bešića smo navikli da u toku susreta ima mnogo više oduzetih lopti, te da više učestvuje u razgradnji protivničkih napada, što sinoć nije bio slučaj. I kod Bešića se osjeti nedostatak takmičarske forme, pa se nadamo da će se u budućnosti izboriti za svoje mjesto u timu Evertona.

Haris Medunjanin (5.5) - Jedna od najlošijih partija Medunjanina u reprezentativnom dresu. Njegovoj želji i volji se ne može prigovoriti, ali je naš veznjak sinoć izgledao tromo i sporo naspram rastrčanih Belgijanaca. Nije uspio povezati redove našeg nacionalnog tima, a jedino vrijedno spomena u njegovoj igri je dobar pokušaj početkom drugog dijela, kada je njegov udarac iz voleja sjajno ukrotio Courtois.

Senad Lulić (6) - Fudbaler Lazija nije oduševio, ali nije ni previše razočarao. Trudio se i bio je, uz Edina Džeku, naš najagilniji igrač. Pokušavao je prijetiti Belgijancima po lijevoj strani, imao je jedan udarac u okvir gola i pretpio je mnogo udaraca. Lulić je u 87. minuti zaradio žuti karton.

Edin Višća (5.5) - Brzonogi fudbaler Basaksehira je razočarao. Možda je Edin bio i žrtva taktike, jer je imao mnogo više defanzivnih zadataka u odnosu na duel sa Izraelom, u kojem je bio dvostruki strijelac i igrač utakmice. Međutim, u ofanzivnom dijelu nije pokazao gotovo ništa vrijedno spomena. Izostali su njegovi prodori po desnoj strani, a treba izdvojiti njegovo dobro dodavanje petom za Edina Džeku, kada je malo nedostajalo da BiH postigne drugi gol.

Miralem Pjanić (5) - Najveće razočarenje sinoćnjeg susreta. Sjajni fudbaler Rome u reprezentativnom dresu ne pruža partije kao u svom klubu. Od Pjanića bh. sportska javnost s pravom očekuje najviše, te da preuzme lidersku ulogu u odsustvu Misimovića. U taktičkoj formaciji Mehmeda Baždarevića, veznjak Rome je sinoć bio nešto bliže golu protivnika nego u nekim ranijim susretima, ali se nije najbolje snašao. Izostali su Pjanićevi lucidni potezi i, kada se sve sagleda, može se reći da je u potpunosti podbacio.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Edin Džeko (7) - Napadač Rome je sinoć bio naš daleko najbolji igrač. Fenomenalno se borio sa snažnim stoperskim dvojcem belgijske reprezentacije, a prilikom svakog primanja lopte vidjelo se njegovo majstorstvo. Postigao je sjajan pogodak i imao je još jednu dobru priliku, koju nije iskoristio. Na Džeki se lako može uočiti i zadovoljstvo zbog promjene kluba, što je svakako ohrabrujuće pred naredne reprezentativne susrete. Džeko je opravdao kapitensku traku koju nosi na svojoj ruci.

Izet Hajrović, Toni Šunjić i Vedad Ibišević (-) - Tri naša aduta sa klupe nisu imali veću minutažu da bi se mogli ocijeniti. Najviše vremena na terenu proveo je Toni Šunjić, koji je dobio žuti karton zbog prigovora nakon penala.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.