Kalezić: Hiddink me zvao da mu budem pomoćnik u Chelseaju

Bh. stručnjak iz Holandije za SportSport.ba

Kalezić: Hiddink me zvao da mu budem pomoćnik u Chelseaju

Svima je poznato kako izgledaju Vladimir Petković, Vahid Halilhodžić, Safet Sušić... Možemo se ponositi s onim što su napravili u svojoj dosadašnjoj karijeri, međutim jedno trenersko ime se, potpuno neopravdano, skoro nikako ne pominje u bosanskohercegovačkoj javnosti. 

Riječ je o Dariju Kaleziću. Ovaj 43-godišnji stručnjak od mjeseca juna s klupe vodi holandsku Rodu i riječi hvale na njegovo znanje imali su brojne ličnosti od kojih posebno izdvajamo Hiddinka i Nistelrooya. Razloga za razgovor sa Kalezićem bilo je na pretek, a mi smo počeli od njegove momčadi kojoj u elitnom rangu predstoji grčevita borba za opstanak. 

"Roda u posljednje vrijeme prolazi kroz najteži period u svojoj historiji. Klub je naprosto bio pred bankrotiranjem i pukom srećom je putem baraža izborio povratak u prvu ligu. Također, Roda je od svih klubova iz lige najmanje investirala i faktički smo se u prvenstvo opustili s ekipom koju su činili gotovo svi igrači iz prošle sezone. Sada je već nešto bolje, pojavio se investitor koji je spasio klub od raspada i iskreno ja bih volio da mi je posao malo lakši. Sreća me neće u ovoj fazi pomaziti, tako da smo svi svjesni trenutne situacije. Sada se nalazimo na 15. poziciji o kojem nismo mogli ni sanjati", bile su riječi Kalezića na samom početku razgovora za SportSport.ba.

 

Kalezić je trenersku školu pohađao u Edukacionom centru N/FSBiH i priznaje da u početku nije imao ambicija da postane prvi trener. Na kraju je počelo sve u Graafschapu (II) za kojeg je nastupao i u igračkoj karijeri. 

"Nisam očekivao da će krenuti uzlaznom putanjom karijera. Nisu postojale želje i ambicije da nekada postanem prvi trener, ali razgovor sa direktorom Graafschapa presudio je da prihvatim poziv Munira Talovića da pohađam program za UEFA-inu Pro licencu. Prvo sam uspješno radio u drugom timu Graafshapa, a kasnije sam postao i asistent trener u prvom timu", kazao je. 

Ubrzo je uslijedilo ponovno produženje ugovora sa Graafschapom?

"Da, prethodno je Graafschap bio u teškoj rezultatskoj krizi i našao se u bezizlaznoj sitauciji. Svi su se bili pomirili sa ispadanjem, trener je dobio otkaz, a ja sam postavljen za vršioca dužnosti i morao sam privesti sezonu kraju. Ipak, tada sam uspio izboriti baraž sa Graafschapom i onda nakon novog ugovora u sezoni 2009/2010. postati ponovo šampion i vratiti klub u elitni razred. Dobio sam šansu i da ostavim klub ostavim u ligi."

Zašto ste u tom periodu odlučili napisati knjigu pod nazivom ''Moja vizija fudbala'' (Mijn voetbalvisie)?

"Ja sam želio da to bude jedna vrsta skripte kojom bi ljudima u Graafschapu pojasnio na koji način radim sa svojim igračima i saradnicima. Međutim, vidio sam kasnije da sam previše ozbiljno to shvatio i stvorila se knjiga od 125 stranica koju nisam zvanično objavio. Čulo se za nju dosta u Holandiji." 

Nakon napuštanja Graafschapa imali ste ponudu da pređete u Chelsea i postanete pomoćnik Guusa Hiddinka. Šta se desilo na kraju?

"Hiddink je tada bio selektor Rusije i nije tajna da smo mi jako dobri prijatelji i održavamo kontakt. On ima ozbiljno mišljenje o meni i to mi znači mnogo. Zašto nisam otišao u Chelsea? Problem je tada stvarao Ruski fudbalski savez i onda je na scenu stupio Zulte Waregam koji mi je nudio višegodišnji ugovor. Ja sam kasnije u Belgiji naišao na probleme od prvog dana i zadržao sam se samo pola godine."

Je li istina da ste izvršili snažan utjecaj na Ruud van Nistelrooya?

"Mi smo igrali zajedno u Den Boschu i naši kontakti počinju još kad je on bio dijete. Čujemo se i danas. Od mene je uvijek tražio savjete u mladosti, sedmično smo razgovarali o njegovim utakmicama i raduje me što je izrastao u čovjeka koji je i danas isti onaj dječak kojeg sam upoznao prije 21 godinu."

Interesantno je da ste se tokom karijere u Holandiji vratili na jedan period u Velež. Šta je presudilo? 

"Presudilo je to što mi je istekao ugovor u Holandiji i bio sam u tom periodu blizu da ostvarim transfer transfer u Tursku ili na Kipar. Potom se to izjalovilo i nisam se želio vraćati u Holandiju, pa sam otišao u Mostar najviše zbog toga jer sam htio renovirati porodičnu kuću. Kad sam to završio vratio sam se u Holandiju i sa 33 godine prihvatio sam poziv drugoligaša Apeldoorna u kojem sam bio najbolje ocijenjeni igrač."

Koliko ste zadovoljni sa svojom igračkom karijerom? 

"Za mene je kruna skromne karijere i truda bilo to što sam kao drugoligaški fudbaler sa 35 godina dobio poziv prvoligaša Graafschapa. Sve u svemu, zadovoljan sam s onim što sam napravio, iako žalim što se nisam uspio u Veležu dovoljno razviti. Iz moje generacije nije niko igrao u inostranstvu i za mene je bila velika stvar igrati osam godina u holandskoj prvoj ligi. Tada je značila više nego danas." 

Zašto nikada niste zaigrali za reprezentaciju BiH?

"Bila su to skroz druga vremena. Danas bi se to vjerovatno drugačije gledalo. Kodro me je bio preporučivao ljudima iz reprezentacije, ali poziv na moju adresu nikad nije došao i ujedno nisam želio tražiti veze da dođem do toga. Mislio sam da će to doći zalaganjem. Naravno, žalim što nisam igrao za BiH i za moju karijeru bilo bi mnogo ljepšte da sam upisao i koji nastup." 


Pratite li danas nastupe reprezentacije BiH? 

"Pratim dosta BiH, čak sam bio na ovim utakmicama baraža protiv Republike Irske i na jednoj holandskoj televiziji sam gostovao kao komentator. Želim istaći da je Baždarević sa svojim izabranicima napravio pozitivan preokret i u početku mu nije bilo jednostavno jer neki igrači nisu bili standardni u svojim klubovima. Mora se u svakom slučaju odati priznanje. Kada je u pitanju baraž, moglo se dosta više, propustili smo veliku priliku protiv reprezentacije koja nije nepobjediva. Gotovo je sad." 

Jeste li nekada razmišljali o tome da u budućnosti postanete selektor zemlje u kojoj ste odrasli? 

"U ovom trenutku nisam razmišljao o tome. Ja se borim mnogo da uspijem u Holandiji koja je teška za strance i želim prvo ovdje napraviti temelje za dalji razvoj karijere. Zato je potrebno nevjerovatno mnogo energije, a trenutno je nemam i da mislim o tim potezima i budućim koracima. Sada mi je najbitnije samo da ostanem sa Rodom u ligi i da dogodine napravim neki bolji rezultat. Nisam od onih koji su guraju, vjerujem da će moj rad i kvalitet isplivati na površinu", podvukao je Darije Kalezić na kraju razgovora za SportSport.ba. 

Lična karta:

Darije Kalezić je rođen 1. novembra 1969. godine u švicarskom Pfäffikonu, a igračku karijeru je počeo u Mostaru u koji je došao živjeti sa šest godina. Kao igrač nosio je dresove Lokomotive, Neretve, Veleža, te holandskih klubova Den Boscha, Waalwijka, Apeldoorna i De Graafschapa. 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.