Karačić: Prva utakmica određuju puno toga

Juniori danas u Mostaru protiv Ukrajine

Karačić: Prva utakmica određuju puno toga

Perspektivna i talentovana generacija igrača do 19 godina u narednih nekoliko dana ima priliku potvrditi taj status i na taj način postati prva omladinska selekcija koja će otići na Evropsko prvenstvo. Reprezentacija BiH, igrači do 19 godina danas u Mostaru igraju prvu utakmicu turnira Elitne runde protiv Ukrajine.

U taboru naše selekcije optimizma ne nedostaje, nema povreda, tek činjenica da selektor karačić zbog kartona ne računa na važne karike u zadnjoj liniji Mihojevića i Memiju donekle kvari planove. Ukrajinci se izdvajaju kao blagi favoriti ove dosta izjednačene grupe. Međutim i oni su u Mostar stigli bez važnih igrača, Viktora Kovalenka, Artema Biesiedina i Valeriya Luckhevycha koji su priključeni selekciji Ukrajine U20 na SP na Novom Zelandu. Uz to, Oleksandr Holovko njihov selektor mora pronaći alternativu za Vachiberadzea koji utakmicu preskače zbog kartona.

Ukrajinci su na turniru prvog kruga osvojili prvo mjesto, u tri utakmice su postigli 12 golova što najbolje
potvrđuje u kakvom protivniku se radi. Naši juniori su svoje mjesto u Elitnoj rundi izborili na turniru u Makedoniji, gdje uz dva remija (Francuska, Makedonija), uspjelisavladati Lihtenštajn. U periodu pred početak turnira, selekcija je imala dva okupljanja. Na prvom su odigrane dvije utakmice protiv Albanije, na drugom smo za protivnika imali selekciju SAD do 18 godina. Od ponedeljka se reprezentacija
pripremala na terenima u Čitluku, po riječima selektora Karačića spremno dočekuje današnji susret.

" Kvalitetno smo se pripremili za današnju utakmicu. Momci su odlično radili proteklih nekoliko dana i spremni su za prvo iskušenje. Svi znamo kakvu težinu ima prva utakmica na jednom turniru, pogotovo što se ovdje radi o Ukrajini koji ne dolazi kompletna, bez nekih važnih igrača, ali i dalje rekao bih blagi favorit. Današnja utakmica može puno toga odrediti, ako bi smo uspjeli ostvariti pobjedu onda bi smo došli jako blizu cilja, a to je plasman na Završnicu u Grčku. Igramo na domaćem terenu, vjerujemo u sebe, nadamo ća se publika u Hercegovini uživati narednih dana i da ćemo na kraju svi zajedno slaviti prolazak na Evropsko prvenstvo " kaže selektor Toni Karačić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.