Kentaro službeno podnio tužbu protiv NFSBiH

Ko je kriv, a ko će platiti sve?

Kentaro službeno podnio tužbu protiv NFSBiH

Kako saznaje SportSport.ba iz izvora bliskih Nogometnom/Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine, jutros je na adresu bh. kuće fudbala stilga i zvanična tužba agencije Kentaro.

Podsjetimo, Kentaro od Nogometnog/Fudbalskog saveza zahtijeva obeštećenje u visini od gotovo pet miliona eura, tačnije 4.980.000 eura, zbog kršenja ugovora koji je bh. Savez imao sa ovom agencijom za prodaju TV-prava.

Čelnici N/FSBiH Iljo Dominković i tadašnji generalni sekretar Munib Ušanović potpisali su duple ugovore o prodaji TV-prava na utakmice reprezentacije Bosne i Hercegovine sa agencijama SportFive i Kentaro, što je nezamislivo i, naravno, zakonski kažnjivo.

Agencija Kentaro prva je stupila u akciju, te je prvo najavila tužbu u kojoj zahtijeva obeštećenje u visini od šest miliona eura, a sada je tu tužbu i podnijela protiv N/FSBiH, te je snizila odštetni zahtjev na nešto manje od pet miliona eura.

Javašluk i kriminal, koji godinama vladaju u Nogometnom/Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine sigurno neće proći nekažnjeni. Iako se domaći fudbalski vlastodršci i dalje dobro "skrivaju" pred domaćim vlastima, strane agencije, koje su oštećene prilikom poslovanja sa vlastodršcima u N/FSBiH, ne namjeravaju odustati tako lako. Kentaro će svoje tražiti i najvjerovatnije i naplatiti, jer iza sebe imaju potpisane ugovore i klauzule koje tačno govore kakvi su penali za nepoštivanje tih ugovora.

A u N/FSBiH, u svom stilu, komentarišu tužbu na slijedeći način:

"Stigla je, šta ću ja sada tu?", pita se predsjedavajući Predsjedništva NFSBiH Sulejman Čolaković.

Pa kakav je komentar na to?

"Ma šta je imam s tim?".

Pa vi ste Savez, vas tuže...

"Ma vi ste Savez! Vi kreirate javno mijenje. Treba vjerovati sudu. Ko je kriv, neka odgovara", zaključio je Čolaković.

Ko će odgovarati za sada nije jasno, iako u potpisu spornih ugovora stoje imena Dominkovića i Ušanovića. Bolje je pitanje ko će platiti Kentaru multimilionski iznos? Dominković? Ušanović? Čolaković? Građani Bosne i Hercegovine?

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.