Ko će do titule? Plemići drže sudbinu u svojim rukama

Željo i Sarajevo priželjkuju senzaciju

Ko će do titule? Plemići drže sudbinu u svojim rukama

S preostale današnje tri utakmice Lige za prvaka spustit će se zavjesa na ovogodišnju premijerligašku sezonu. 

U bh. šampionatu vlada nezapamćena neizvjesnost kada je u pitanju borba za titulu. Trofej može na tri adrese, a u ovom trenutku najbliži je Zrinjskom, dok se u Sarajevu i Željezničaru nadaju senzaciji. 

Plemići u posljednje premijerligaško kolo ulaze s bodom prednosti u odnosu na drugoplasirani Željezničar, što će reći da su za potvrdu odbrane naslova prvaka potrebna tri boda iz duela sa tuzlanskom Slobodom. Zrinjski od podizanja pehara namijenjenom prvaku naše zemlje dijele milimetri i na stadionu Pod Bijelim brijegom se očekuje više od 10.000 navijača. 

"Radili smo cijelu sedmicu na psihološkoj pripremi. Imperativ pobjede u Bijeljini je ostavio traga na igračima koji u meč sa Slobodom moraju ući hladne glave. I meni kao treneru bi titula mnogo značila. Kad imate karijeru, kakva god ona bila, a za dvije decenije ne osvojite nijedan trofej, onda ta titula ima veliki značaj. Za mene bi ova sa Zrinjskim bila posebna jer bih je osvojio s klubom iz mog grada i klubom za koji sam i igrao. Ipak, prije svega, uživao bih više u sreći ljudi u klubu i gradu", kazao je trener mostarskog kluba Blaž Slišković uoči utakmice na konferenciji za medije. 

S druge strane, Sloboda će u Mostaru biti oslabljena neigranjem nekoliko prvotimaca. Zbog zdravstvenih problema meč će propustiti Mehmedagić i Subić, dok zbog kartona neće moći nastupiti Veselinović i Stjepanović. 

"Očekuje nas teška utakmica. Pobjeda protiv nas donosi Zrinjskom titulu i moramo svi biti svjesni da neće biti nimalo lagano u takvim okolnostima, ali mi ćemo dati sve od sebe. Ne zanima nas ko će biti prvak. Sloboda će igrati za sebe, svoje navijače i potrudit ćemo se da napravimo što bolji rezultat. Cilj nam je da završimo četvrti na tabeli", kazao je prvotimac tuzlanskog kluba Samir Efendić. 

Drugoplasirani Željezničar na Grbavici dočekuje Radnik. Nade Plavima da bi mogli doći do titule su skoro ugašene u posljednja dva kola, ali izabranicima Slavka Petrovića niko ne može osporiti pravo da se nadaju kiksu Zrinjskog. 

"Probat ćemo se motivisati jer znamo šta smo prokockali. Dok postoji jedan posto šanse, ja vjerujem u čudo, ali najprije moramo pobijediti Radnik i sezonu završiti pobjedom", riječi su kapitena kluba Zajka Zebe. 

Radnik na Grbavicu dolazi rasterećen. U klubu već uveliko kroje planove za sljedeću sezonu, pa je tako Mladen Žižović, koji je prethodno bio pomoćnik u bijeljinskom klubu, dobio priliku da obnaša funkciju šefa stručnog štaba.

Najmanje šanse za osvajanje titule ima Sarajevo. Za trofej Sarajevo mora slaviti protiv Krupe u gostima te dočekati poraz Zrinjskog od Slobode i remi ili poraz Željezničara od Radnika, a otežavajuća okolnost za bordo tim je što zbog povrede neće moći nastupiti Haris Duljević i Amer Bekić, te suspendovani Almir Bekić. Ipak, trener Sarajeva Mehmed Janjoš je nekoliko puta izjavio da se Sarajevo ne predaje dok postoje i minimalne šanse.

S obzirom da su ove sezone tri ekipe u borbi za trofej, iz N/FSBiH su u zavisnosti od rezultata 10. kola Lige za prvaka odredili termine za ceremoniju uručenja pehara i medalja za novog prvaka. 

U slučaju da FK „Sarajevo“ bude prvak, ceremnonija uručenja nagrada će biti u Sarajevu, 28.05.2017. godine, u 23:00 sati; 

U slučaju da HŠK „Zrinjski“ bude prvak, ceremnonija uručenja nagrada će biti u Mostaru, 28.05.2017. godine, u 21:00 sat; 

U slučaju da FK „Željezničar“ bude prvak, ceremnonija uručenja nagrada će biti u Sarajevu, 28.05.2017. godine, u 19:15 sati.

Raspored i satnica:

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zrinjski - Sloboda (17:00 sati, Arena Sport BiH)
Željezničar - Radnik Bijeljina (17:00 sati, BHRT)
Krupa - Sarajevo (17:00 sati, Moja TV)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi