Ko je Mehmed Baždarević?

Lična karta novog selektora

Ko je Mehmed Baždarević?

Novi selektor bosanskohercegovačke reprezentacije je Mehmed Baždarević. Popularni Meša na današnjoj sjednici IO dobio je najviše glasova, a u najužoj konkurenciji bio je i Milovan Rajevac.

Nekadašnji reprezentativac BiH svoju trenersku karijeru počeo je kao pomoćni trener francuskog Sochauxa, da bi 2003. godine preuzeo Istres, a potom i tuniski Etiole Sportive du Sahel.

Epizoda u Tunisu trajala je svega godinu dana, a naredni Baždarevićev angažman bio je u Katru, taćnije u tamošnjem Al-Wakrah Sports Clubu. Kao trener Baždarević se najviše zadržao u francuskom Grenobleu, a već u prvoj sezoni uspio je izboriti plasman u Ligue 1.

U prvoj prvoligaškoj sezoni Grenoble je pod njegovom palicom uspio izboriti opstanak, ali već u narednoj vraćaju se u drugu ligu. Tako je Baždarević odlučio podnijeti ostavku, a u junu 2011. godine preuzeo je svoj nekadašnji klub Sochaux. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Nakon serije od 15 utakmica bez pobjede Baždarević je dobio otkaz, a posljednji trenerski angažman imao je u Al-Wakrahu, s kojim je sezonu 2012./2013. okončao na devetom mjestu. 

Kada je u pitanju njegova igračka karijera, Baždarević je nosio dresove Željezničara, Sochauxa, Nimesa i Etoile Carougea, a u reprezentativnoj karijeri odigrao je 54 utakmice za Jugoslaviju i 11 za Bosnu i Hercegovinu.  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.